Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Papež František poprvé v USA: Tajné služby se bojí o jeho život

Autor: ČTK, všm - 
23. září 2015
13:07

Americký prezident Barack Obama ve středu v Bílém domě přijme papeže Františka, který zahajuje oficiální program své první návštěvy Spojených států. Hlava katolické církve je trnem v oku řadě teroristických organizací, USA tak mnoho měsíců připravovaly jednu z největších bezpečnostních operací v historii země. Podle agentů tajné služby ale papeže stejně nedokáží uchránit. Chce totiž volně procházet mezi lidmi a sloužit na veřejnosti mše. Ve Filadelfii povede venkovní bohoslužbu pro 1,5 milionů lidí. 

Papež František dorazil v úterý v noci na šestidenní návštěvu USA. Na letecké základně Andrews nedaleko Washingtonu ho v 22:00 SELČ přivítal prezident Barack Obama s chotí Michelle. Papežova cesta do Spojených států, během níž František navštíví tři města, následuje po čtyřdenní návštěvě Kuby.

Kromě prezidenta, první dámy a jejich dětí hlavu katolické církve po příletu uvítal také první katolický viceprezident USA Joe Biden s manželkou, řada katolických duchovních, vojáci i běžní Američané.

Ochránit papeže za každou cenu

Kvůli návštěvě nejvyššího duchovního jsou ozbrojené i bezpečnostní složky na nejvyšším stupni pohotovosti. Pro každou událost i zastávku v papežově programu byl vypracován podrobný bezpečnostní plán, který zaštítil ministr vnitřní bezpečnosti USA Jeh Johnson. Tento postup se obvykle uplatňuje jen u velkých událostí typu inaugurace prezidenta. Tajné služby mnoho měsíců připravovaly případné protiteroristické zásahy, krizové plány a vzdušnou i pozemní kontrolu situace. 

„Jde o jednu z největších bezpečnostních akcí kvůli jednotlivci, kterou USA zažilo,“ uvedl Jonathan Wackrow, bývalý tajný agent. „Stupeň ochrany, který se snaží země poskytnout papeži Františkovi, se dá srovnat jen se samotným americkým prezidentem.“

Někteří členové tajných služeb ale uvedli pro deník WND, že se obávají, že nedokáží papeže před případnými útoky ubránit. Podmínky, které jim totiž nastavil, jsou extrémně obtížné. Hlava katolické církve má v plánu projíždět davem lidí v otevřeném voze i sloužit před davy mše. 

Obama i kontroverzní blahořečení

Ve středu se má papež František sejít s prezidentem Obamou, oba zastánci ekologicky odpovědné politiky povedou rozhovor nejen o omezování škodlivých emisí. Očekává se, že papež otevře i téma chudoby, v souvislosti s nímž jej demokraté požádali, aby promluvil o potřebě zvýšení minimální mzdy, které odmítají republikáni.

Po setkání s hlavou státu má František na programu cestu v papamobilu, která bude pokračovat společnou modlitbou s americkými duchovními v katedrále svatého Matouše.

Na závěr dne dojde na svatořečení misionáře Junípera Serry, který v 18. století zakládal misie, kolem nichž vyrostla dnešní Kalifornie. Očekává se, že se tato ceremonie nevyhne kritické reakci zvláště domorodých obyvatel Ameriky, kteří Serru viní z krutého zacházení s jejich předky, jež údajně vedlo až k násilným úmrtím. Serru blahořečil v roce 1988 papež Jan Pavel II. 

Během následujících dnů čeká papeže několik bohoslužeb – například v Madison Square Garden či katedrále svatého Petra a Pavla ve Filadelfii – setká se také s místními biskupy, zástupci OSN a pomodlí se u památníku obětem teroristického útoku z 11. září.

Papež František je teprve čtvrtou hlavou katolické církve, která navštívila USA. Naposledy tu byl v roce 2008 předchozí papež Benedikt XVI. 

alex0800 ( 23. září 2015 20:24 )

Bible zmiňuje jistou postavu, která padne a za tři dny "vstane z mrtvých".. Že by to byl onen falešný prorok, který již přinesl světu i kříž s hadem místo Krista? GOOGLE: POPE SHOW NEW CROSS.. . . Ano, i takto pracují nejvyšší satanisté dosazení na jedny z nejvyšších postů v podstatných náboženstvích, jen aby zaseli semínka temnoty v srdcích lidí neodpadlých od víry.. I o tomto se Kniha knih a Král králů zmiňují.. Tisíciletá proroctví se velmi lehce vztahují na dobu posledního papeže, tedy Petra Římského, jak jednou budeme znát Františka.. Stejně jako už pronikají zvěsti na veřejnost o RITUÁLNÍM ZNEUŽÍVÁNÍ DĚTÍ NEJEN VE FRANCII.. 50 000 obětovaných dětí jen v západním světě mluví DOST za vše. GOOGLE: RITUÁLNÍ ZNEUŽÍVÁNÍ DĚTÍ.. . . Už chápete tento luciferiánský systém, který se na nás snaží aplikovat?

erikcom ( 23. září 2015 20:06 )

neboj az budes chcipat tak si vzpomenes

moiaza ( 23. září 2015 17:33 )

Tajné služby se bojí o život papeže? To snad nemyslí vážně. Vždyť papeže ochraňuje sám Bůh. Proč ho mají chránit tajné služby?? Přece Bůh je všemocný, spravedlivý a sám papež vždy říká "bůh vás ochraňuj". Pokud potřebuje ochranu, asi moc v Boha sám nevěří. Nebo si snad tito lidé protiřečí? Nebo, nedej bože, lidém lžou? Tak jak je to s tím Bohem? Je nebo není?

lunatic ( 23. září 2015 13:50 )

Doufám,že Svatý Otec si nevyřizuje ekonomický azyl ?

Zobrazit celou diskusi