Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Írán už nechce zničit Izrael? Prezident Rúhání popřál Židům k Novému roku

Autor: ČTK, mb - 
14. září 2015
12:38

Íránský prezident Hasan Rúhání (66) poblahopřál Židům k novoročním svátkům. Židé totiž nyní slaví svátek Roš ha-šana, kterým pro ně začíná nový kalendářní rok. Přání íránského prezidenta je tak v přímém kontrastu s výroky přecházejícího íránského prezidenta Ahmadínežáda (58), který Izraeli vyhrožoval „zničením“.

Přestože Rúhání blahopřál Židům, učinil tak »diskrétně«. Jeho přání se totiž objevilo jenom na anglické, nikoli perské verzi Rúháního twitterového účtu.

„Nechť naše společné abrahámské kořeny prohloubí respekt a přinesou mír a vzájemné porozumění. L'šana tova,“ pozdravil Rúhání Židy s použitím hebrejského přání dobrého roku.

Umírněný Rúhání

Rúhání je v úřadě od roku 2013 a od té doby přání k židovským novoročním svátkům nevynechal. Příznivý postoj by ale rozhodně neschválil jeho předchůdce Mahmúd Ahmadínežád. Ten v roce 2011 prohlásil, že je Izrael jako „rakovina, která se rozlézá do celého těla. Režim nakazil celý region, nádor musí být z těla odstraněn.“

Západní média si v témže roce všimla Ahmadínežádova dřívějšího výroku, ve kterém slibuje „vyhladit Izrael z mapy světa“. Ahmadínežád si následně stěžoval, že byl jeho výrok překroucen.

Židé v Íránu a rok 5776

Židé žijí v dnešním Íránu skoro 3000 let a navzdory nepřátelství obou zemí je tam dodnes několikatisícová židovská komunita. Írán však Izrael jako stát neuznává a íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí (76) nedávno prohlásil, že Izrael do 25 let zanikne.

Židovské novoroční oslavy začaly s nedělním západem slunce a potrvají do úterka. Podle židovského kalendáře počítaného ode dne stvoření světa začíná právě dnes rok 5776. Svátky jsou věnovány úvahám o skutcích uplynulého roku. Na připomínku smlouvy, kterou Bůh uzavřel s lidem Izraele, zní troubení na beraní roh – šofar.

K tradičním pokrmům podávaným při oslavách neodmyslitelně patří med, aby byl příští rok sladký. Lidé se mají vyhnout konzumaci ořechů, protože číselná hodnota písmen slova ořech je v těsné blízkosti hodnoty slova hřích. Aby lidi nepotkalo v příštím roce nic zlého, vyhýbají se také hořkým a kyselým jídlům.

lug70 ( 14. září 2015 13:30 )

Spíš to bylo obráceně.

Zobrazit celou diskusi