Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Masivní protesty v Moldavsku: Část země chce k EU, část chce připojení k Rusku

Autor: ČTK, mb - 
7. září 2015
11:09

Až 100 tisíc lidí demonstrovalo v Kišiněvě, hlavním městě Moldavska. Občané protestovali proti zkorumpované vládě a požadovali odstoupení prezidenta Nicolaea Timoftiho (66), rezignaci vlády, ústavní změny i jasnější proevropský kurs. Separatistické Podněstří pro změnu stále hlasitěji volá po přidružení k Rusku.

Podle organizátorů, občanské iniciativy Důstojnost a spravedlnost, se před sídlem vlády shromáždilo kolem 100 000 lidí. Podle policie byl počet účastníků demonstrace mnohem nižší, a to 35 000 až 40 000. Protestující se v projevech zaměřili hlavně na velmi bohaté oligarchy, kteří mají pod kontrolou důležitá odvětví ekonomiky, a pohrozili nepřetržitými demonstracemi v centru města, pokud nebudou splněny jejich požadavky.

Zmizela miliarda dolarů

Kromě rozsáhlé korupce demonstranti kritizovali nedávno odhalené podvody, při kterých se z moldavského bankovního systému ztratila jedna miliarda dolarů (24,2 miliardy korun). To představuje zhruba osminu hrubého domácího produktu země. Podvod způsobil prudký pokles kurzu měny, zvýšil inflaci a zhoršil životní úroveň zhruba 3,5 milionu obyvatel. „Dnes přichází změna. Neodejdeme, dokud nesplní naše požadavky. Požadujeme rezignaci prezidenta, chceme nezkorumpované politiky a nové volby,“ prohlásil jeden z vůdců protestu, Vasilij Nastase.

Země na skřipci

Naprosto jiné hlasy se ovšem čím dal častěji ozývají ze separatistického Podněstří, které de facto získalo samostatnost po ozbrojeném konfliktu s vládou v Kišiněvě na začátku 90. let. Odtamtud se naopak ozývá volání po připojení k Rusku.

Zatímco část země má kulturně, jazykově i etnicky blíže k Moldavsku, obyvatelé Podněstří by se rádi viděli jako součást Ruské federace. V roce 2006 dokonce Podněstří uspořádalo referendum, kde pro připojení hlasovalo 97 procent zúčastněných voličů, Moskva však o území vklíněné mezi Moldavskem a Ukrajinou neprojevila zájem. Jenže připojení Krymu k Rusku opět oživilo ideu o „návratu“ do Ruska.I když s Ruskem nemáme společné hranice, máme s ním společnou historii. A navíc, Rusko nám pomáhá,“ sní o sjednocení Olga Vovčenko z Podněstří.

kinki ( 7. září 2015 12:57 )

V dnesnej dobe je uplne jedno na ktoru stranu sa pridaju. Obe strany su o nicom.

jana999 ( 7. září 2015 12:37 )

ty se tu zabýváš rusákama, zatímco ti do EU najíždí hordy islamistů, který nás tu umlátí čepicemi

jana999 ( 7. září 2015 12:21 )

já nevím proč si někdo myslí, že když si neumí udělat doma pořádek, že to vyřeší připojením k někomu

olkl ( 7. září 2015 12:17 )

Ty Jardo...ty musíš být úplný magor...Je mi tě líto!!!

olkl ( 7. září 2015 12:14 )

v této době, kdy do EU leze vše...je mi debata o tomto k smíchu...!? Ať jdou kam chtějí...do Ruska, Moldavie, Rumunska...Někdo na ně čeká???? V EU NEEEE!

Zobrazit celou diskusi