Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vydírali prý marockého krále a chtěli 81 milionů. Dva novináře zatkli v hotelu ve Francii

Autor: ČTK - 
28. srpna 2015
14:07

Reportéři, nebo vyděrači? V Paříži byla zatčena dvojice francouzských novinářů pro podezření, že se pokusili vydírat marockého krále. Výměnou za nevydání své knihy kritizující monarchu prý od něj požadovali tři miliony eur (přes 81 milionů Kč), uvedla v pátek zpravodajská stanice France24.

Ve Francii jsou dobře známí. Novináři a publicisté Eric Laurent a Catherine Graciet hanili krále Muhammada VI. už v roce 2012 v knize Král predátor, která byla v Maroku zakázána. Opět ve francouzském nakladatelství Seuil nyní chystali na začátek roku 2016 další podobnou, údajně „výbušnou“ publikaci.

Nyní však skončili za mřížemi. Cesta k jejich zatčení měla začít 23. července, kdy Laurent kontaktoval úřad krále Maroka. Při následné schůzce s marockými představiteli v Paříži novinář slíbil, že novou knihu nevydá, pokud za to dostane peníze. Následovaly další podobné schůzky ve francouzské metropoli, ale již za dohledu místních bezpečnostních služeb, které na případ upozornilo Maroko.

Ve čtvrtek pak byli oba novináři zatčeni v jednom pařížském hotelu. „Uskutečnilo se předání a přijetí jisté finanční částky,“ citovala francouzská média zdroj blízký případu. „Jde o vyděračství,“ řekl advokát Marockého království Eric Dupond-Moretti.

Novináři podle něj požadovali po králi, kterému se ve Francii vyčítá porušování lidských práv ve své zemi, tři miliony eur. „Jsem v šoku. Věděla jsem, že Catherine tuto knihu plánovala. Pokud se podezření potvrdí, bude to ze strany Catherine velmi překvapivé. Není typ člověka pro podobný zločin,“ komentoval případ francouzský novinář Nicolas Beau, který s Gracietovou napsal několik knížek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi