Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dopis na rozloučenou vraha novinářů: Chtěl vyvolat rasovou válku

Autor: simao - 
26. srpna 2015
22:31

Zabil v přímém přenosu reportérku a kameramana, ženu, která byla u reportáže zpovídána, postřelil. Vester Lee Flanagan alias Bryce Williams přitom do televize poslal 23stránkový dopis, jakýsi svůj zvrácený manifest. Vysvětluje v něm, proč si pořídil zbraň a že chtěl rozpoutat rasovou válku. Muž černé barvy pleti totiž zastřelil bílé novináře.

Vester Lee Flanagan, tak by mělo znít občanské jméno střelce, který v přímém přenosu zastřelil dva novináře, vše si přitom nahrával. Stal se bohužel slavným. "Mé jméno je Bryce Williams," zmínil však své druhé, mediálně známé jméno, ve 23stránkovém dokumentu, kde se rozhodl objasnit svůj čin.

Poslal ho televizi ABC News, a ta některé body zveřejnila. Dokument přitom předala policii, která děsivý případ vyšetřuje. Do televize prý Williams volal již před několika týdny, patrně několikrát.

Říkal, že chce svět obeznámit s určitým příběhem a poslat faxem nějaké informace. Jenže nikdy prý neřekl, o jaký příběh jde. Jenže dnes, dvě hodiny po střelbě v americkém státu Virginie, televizi přišlo děsivé doznání muže, který si koupil zbraň a šel zabíjet. V přímém přenosu zastřelil své bývalé kolegy – 24letou reportérku Alison Parker a 27letého kameramana Adama Warda.

Chcete rasovou válku? Máte ji mít!

Dopis Williamse je značně nesourodý, upozorňuje televize ABC. Jednu z částí svého dopisu nazval sebevražednou poznámkou pro rodinu a přátele. Tvrdí v ní, že trpěl rasovou diskriminací, sexuálním obtěžováním a šikanou v práci. Že byl napadán za to, že je gayem a černochem. "Ano, bude to znít, jako že jsem rozzlobený... Ano, jsem. A mám veškeré právo na to být. Ale když opustím tuhle Zemi, jediná emoce, kterou chci cítit, je mír," napsal vrah.

K tomu, aby si pořídil zbraň a šel vraždit, ho prý motivovala střelba v kostele v Charlestonu. 21letý běloch Dylann Storm Roof tam zabil devět Afroameričanů, včetně pastora senátora Clementa C. Pickneyho. "Proč jsem to udělal? Složil jsem zálohu na zbraň 19. 6. 2015. Střelba v kostele v Charlestonu se stala 17. 6. 2015," upozornil v manifestu Williams. A doznal se, že chtěl vyvolat rasovou válku. "Pokud jde o Dylanna Roofa? Vy... Chcete rasovou válku? Dostane ji, vy bílí...," napsal střelec z Virginie podle televize ABC předtím, než zastřelil dvojici novinářů bílé barvy pleti.

"Střelba v kostele byl bod zlomu. Ale moje zloba rostla neustále. Byl jsem nějaký čas lidským sudem prachu... jen čekajícím na BOOM," poznamenal Williams v manifestu.

Odvolává se v něm však i na dalšího masového vraha – tentokrát 23letého Asiata Seung-Hui Choa, který v roce 2007 v záchvatu depresí a pravděpodobně i schizofrenie zabil shodou okolností také ve Virginii celkem 32 lidí na Polytechnickém institutu a státní univerzitě. Mezi jeho oběťmi byli studenti a učitelé, 17 dalších lidí zranil. "To je můj chlapec," napsal o něm Williams.

Video Takhle viděl vrah své oběti: Natočil novináře před smrtí - Youtube.com
Video se připravuje ...

Tím však ve výčtu masových vrahů nekončí, zmiňuje i dva střelce z americké střední školy Columbine Erica Davida Harrise a Dylana Klebolda, kteří v roce 1999 postříleli 13 lidí a dalších 24 zranili. V tomto případě byli vrahy studenti bílé barvy pleti. Williams si v dopise pochvaluje, že Seung-Hui Cho pozabíjel dvojnásobek lidí oproti střelců z Columbine.

Motiv rasové války je přitom u Williamse taktéž notně děsivý. Ve Spojených státech na řadě míst doutná napětí mezi populací různé barvy pleti. Projevilo se např. i v americkém Fergusonu, kde se rozpoutaly násilné protesty poté, co bělošský policista zastřelil černocha Michaela Browna.

datelobecny ( 27. srpna 2015 12:26 )

A proto si ten xindl teď ve velkým taháme do Evropy? Aby jsme byli taky obohacení o černý rasismus vedle muslimského a cikánského? Všichni z nich evropany nenávidí, ale lezou sem jak kobylky! A zaprodaní EU dále prodává naše země, naše peníze, naše zdravotnictví... cizím dezertérům, fanatikům nebo netáhlům! Už Abraham Lincoln říkal, že bude muset černochy odsunout, že si nedovede představit, jak by mohli fungovat mezi bělochy, nestalo se. A teď máme výskedek. 70% všech kriminálních činů spáchají černoši při 13% zastoupení v popuplaci. Tak docela chápu, proč je Afrika tam kde je.

andorea ( 27. srpna 2015 11:14 )

Zakomplexovaný blb.

mr.remy ( 27. srpna 2015 11:08 )

Když zaměstnavatel zaměstnává zaměstnance.....čím je neobyčejný??? Nemáš v tom nějaký zmatek?

jaromir123 ( 27. srpna 2015 09:33 )

Když si zastřelíš zaměstnavatele, tak budeš nezaměstnaný. To je myšlení speciální školy.

joudajoudovy ( 27. srpna 2015 08:33 )

kazda akce vyvolava reakci. americke moresy se rychle siri do cech a tak to nebude dlouho trvat, kdy propusteny a nasledne zkrachovaly obcan, veme spravedlnost do svych rukou. pobyt v teple cely ci dozivotne zit pod mostem, nepotrebuje dlouhe zduvodneni. je to smutne, ale je to tak.

Zobrazit celou diskusi