Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Okázalý pohřeb mafiánského bosse: Římskému »králi« hráli hudbu z Kmotra

Autor: ČTK - 
21. srpna 2015
07:03

Rozhořčení a kritiku vyvolal v Itálii monstrózní pohřeb v Římě, při němž se pozůstalí loučili s údajným zločineckým bossem Vittoriem Casamonikou v záplavě květů vyhazovaných z vrtulníku a za zvuků ústřední melodie mafiánského filmu Kmotr.

Místního policejního prefekta si kvůli hollywoodské podívané povolal na koberec římský starosta Ignazio Marino. Pozlacený vůz tažený třemi páry černých koní sledovaly ve čtvrtek stovky plačících lidí před kostelem San Giovanni Bosco na římském předměstí.

Casamonica byl podle zasvěcenců šéfem mocného klanu, který byl aktivní v jihozápadní části italské metropole. Před vchodem do kostela byly k vidění plakáty s nápisy „Dobyl jsi Řím, teď dobudeš nebesa“ nebo „Římský král“.

Kněz Riancarlo Manieri, který zádušní mši sloužil, dal od okázalé podívané ruce pryč. Za dění mimo kostel prý nenese odpovědnost a obřad uvnitř byl normální. Obrázky Casamonikova pohřbu vysílaly večer všechny italské televizní stanice a představitelé italské justice byli pobouřeni.

Pohřeb se konal jen den poté, co italský soud stanovil na 5. listopadu datum soudu s téměř šedesáti lidmi obviněnými v procesu proti mafii. Do kauzy jsou prý zapleteni lidé z italské politické scény, kteří mafiánským skupinám za protislužbu „přihrávali“ lukrativní státní zakázky. Starosta Marino římskému policejnímu prefektovi vzkázal, že je „nepřijatelné, aby byl pohřeb zneužit k šíření mafiánských poselství,“ informovala agentura ANSA.

slunicko.41 ( 21. srpna 2015 10:15 )

nechci byt rejpal, ale vidim pouze jeden par koni, ne tri.

Zobrazit celou diskusi