Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Když unesené dívky konvertují k islámu: Příběhy těch, které v zajetí přešly na jinou víru

Autor: simao - 
19. srpna 2015
20:42

Případ Češky Hanky, unesené v Pákistánu, není zdaleka jediný, kdy unesená dívka či žena konvertovala k islámu. Patrně ve strachu o své životy přešly na islám unesené školačky v Nigérii, mladá dívka v Pákistánu, ale také Kanaďanka, která se vydala do nebezpečného Somálska. 

Když se Hana a Antonie vracely z pákistánského zajetí domů, na první pohled zaujaly jejich šátky. Zatímco Tonča již šátek shodila a chodí normálně do práce, Hanka skutečně přejala islámské tradice, dál dnes chodí zahalená a žije podle nové víry, uvedl zdroj MF Dnes. Psychiatr Jan Cimický to nazval stockholmským syndromem. "V zajetí jde lidem o to, aby se zachránili, aby ve zdraví přežili. Nepřemýšlí tam o dalších nějakých vyšších principech a emocích," upozornil.

Unesené školačky: Nevěsty i atentánice

Jde patrně i o případ unesených studentek v Nigérii, které odvlekli hrdlořezové z Boko Haram. Vůdce teroristů Abubakar Shekau před časem oznámil, že velké množství školaček konvertovalo k islámu a bylo provdáno. O přestupu na islám ostatně školačky informovaly i na propagačním videu Boko Haram.

Na jejich tvářích ale nebyla patrná nijaká zvláštní radost a zapálení. Zafungovaly pohrůžky teroristů. Sám Shekau je ostatně považován za "teroristu světového formátu", a i když byl již několikrát považován za mrtvého, vždy se objevil na novém videu.

K únosu školaček došlo loni v polovině dubna nedaleko města Chibok ve státě Borno. Džihádisté unesli přes 270 školaček. Děsivé je, že kromě konverze k islámu se z mladých dívek islamisté snaží udělat i sebevražedné atentátnice.

Unesené školačky v Nigérii, které zajali bojovníci Boko Haram Unesené školačky v Nigérii, které zajali bojovníci Boko Haram | INT, Youtube

Pohledná novinářka strávila 460 dní v zajetí

Poněkud odlišný je příběh Kanaďanky Amandy Lindhout. Bývalá barmanka v Calgary měla neklidnou povahu a rozhodla se cestovat do nebezpečných oblastí. Nejprve do jižní Ameriky, poté do Afriky. V Etiopii se v roce 2006 zamilovala do australského fotografa Nigela Brennana, a i když vztah nakonec ztroskotal, rozhodla se sama prosadit jako reportérka.

Islamisté ji zajali společně s expřítelem Nigelem v roce 2008 v Somálsku, napsala o tom knížku Dům v nebi. Podobně jako v případě Hanky a Tonči i ji odvlekla skupina maskovaných mužů, v zajetí strávila 460 dní. Ve strachu před smrtí konvertovala k islámu. Setkala se přitom s podobnou kritikou jako Hanka s Tončou. Právě kvůli cestě do nebezpečného Somálska. "Čelila jsem spoustě kritiky, zejména v kanadských médiích. Hodně z toho ale bylo oprávněného," přiznávala v rozhovoru pro metro.co.uk.

V zajetí si zažila mnohé – nedostatek jídla, špatné hygienické podmínky, ale také mučení a znásilnění. K islámu konvertovala Amanda i její expřítel Nigel. Spekulace o tom, že v zajetí Amanda dokonce porodila dítě, nikdy veřejně nepotvrdila.

Kanaďanka Amanda Lindhout s expřítelem Nigelem po propuštění Kanaďanka Amanda Lindhout s expřítelem Nigelem po propuštění | profimedia.cz, Reuters

Případy unesených Pákistánek

Únosů dívek a mladých žen v Pákistánu, jako byly ty v případech Hanky a Tonči, není málo. Příběhů o následné konverzi k islámu je tak více. 

Nejasnosti jsou však v případu tehdy 12leté Anajli Kumari Meghwar, která byla podle jedné verze příběhu unesena a přinucena konvertovat k islámu, podle druhé se zamilovala do muslima a dobrovolně přejala novou víru i jméno Selma Bibi. Případ skončil dokonce v Karáčí u soudu. Její rodina s touto verzí nesouhlasila. Podle jejího otce, učitele Kundana, vtrhlo pět mužů včetně Anjalina údajného milého Siala do jejich domu a odvleklo jeho dceru. "Jak se může 12letá dívka rozhodnout změnit náboženství z její vlastní vůle?" tázal se otec hinduista. 

Případu Anjaly však předcházel jiný údajný únos – katolické 24leté mladé ženy Farah Hatim, která byla v roce 2011 údajně zdrogována, odvlečena ve městě Rahim Yar Khan a přinucena k manželství a konverzi k islámu. Také tento případ se dostal k soudu. Tam však Farah řekla, že k islámu konvertovala dobrovolně. Aby ochránila svou rodinu.

"Z mé vlastní vůle," potvrdila u soudu Farah, že islám přijala dobrovolně. A tato výpověď byla klíčová, i když podle její rodiny byla Farah zastrašována, a dokonce prý i nucena k prostituci. Dle rozhodnutí soudu ale skončila se svou novou rodinou. V souvislosti s případem se však také řešilo, že tisíce dívek z menšinových komunit jsou podobným způsobem unášeny a nuceny do sňatků se svými únosci. O svobodné vůli pak nemůže být řeč.

Pákistánská křesťanka Farah Hatim byla údajně unesena a konvertovala k islámu Pákistánská křesťanka Farah Hatim byla údajně unesena a konvertovala k islámu | Twitter

Britka konvertovala až po propuštění

Reportáže pro změnu v Afghánistánu vyrazila psát Britka Yvonne Ridley. I ona padla do zajetí – tentokrát Tálibánu. V prosinci 2001, když pracovala pro Sunday Express. K islámu konvertovala až po svém propuštění, poté co si přečetla Korán.  

Konverze mužských zajatců

Objevují se však nejen případy žen, které v zajetí konvertují k islámu. Známý je i smutný příběh amerického humanitárního pracovníka Petera Kassiga, který podle Daily Mailu také přijal po zadržení bojovníky ISIS islám a nechal se přejmenovat na Abdul-Rahmana Kassiga. "Bývalý rukojmí říkal, že náš syn konvertoval k islámu někdy mezi říjnem a prosincem 2013, když sdílel celu s oddaným syrským muslimem," potvrdili rodiče Kassiga. "Po konverzi vzal praktiky islámu vážně včetně pěti denních modliteb a převzetí jména Abdul-Rahman," dodali. Ani to Kassigovi nepomohlo a byl v listopadu 2014 popraven.

mandat ( 20. srpna 2015 06:39 )

Dnes se pomlatilo 1 500 utecencu v Nemecku a zmlatili i policajty,rvou, ze chteji doma a penize, odmitaji ubytovny.Uz je to tady,nakonec nas buou vyhazovat z domu a z bytu.Ja radne pracuji s celou mou rodinou a platime radne dane,tak me take zajima,kde ty penize konci.

bum-bec-bum ( 20. srpna 2015 04:25 )

Co tě to zajímá, ty lháři prolhanej, z tvých prachů to nešlo, tak se nestarej. Zapomněls ty ču.ráku napsat, že Kate nerodila sama a stojí se stopkama nad personálem a měří jak rychle makaj. Nebo jak všichni v Anglii milují Camilu. Asi ti ty prolhanej ču.ráku ušlo, že po ní házej vejce a rajčata. Tebe by měli za tyhle lži a všechny ostatní zavřít, až bys zčernal. Ty snad ani mužský nejsi, nebo jsi buzík jak hrom. Tebe zajímají princezny a princové - no jako nějakou pubertačku a koho nemáš rád - Kate tu prostě pomluvíš kde se dá a vymýšlíš si samé báchorky. To ty osobně ji černíš. Ty musíš bejt strašně hnusná tlama.

santikxauz ( 20. srpna 2015 00:19 )

Pravidelná a častá gumoléčba by je překonvertovala zpět.

nojasne ( 19. srpna 2015 22:55 )

A štěstí přeje připraveným. Proto jsem se rozhodl konvertovat ještě dnes. Vypisuji konkurs na pozici 2., 3. a 4. manželky, v souladu s koránem zcela oddaných. Protože není potřeba, aby z domu kamkoliv vycházely, nemusí chodit zahalené, právě naopak. Vepřové nejím, stejně není zdravé a alkoholu jsem už vypil dost, takže se ho klidně vzdám. Akorát těch 72 pannen v ráji bych rád vyhandloval za deset protřelých kuref, až budu tuhej budu si chtít užívat a ne někoho něco učit.

japos22 ( 19. srpna 2015 22:02 )

Nikdo není dost tvrdý, když si na něm dají dost záležet

Zobrazit celou diskusi