Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

100 tisíc eur je málo. Pozůstalí po cestujících z letadla smrti chystají žalobu na Lufthansu kvůli nízkému odškodnému

Autor: ČTK - 
10. srpna 2015
07:11

Pozůstalí po cestujících z letadla německých aerolinek Germanwings, které se před čtyřmi měsíci zřítilo ve Francii, chystají ve Spojených státech žalobu na leteckou společnost Lufthansa.

Pozůstalí totiž nejsou spokojeni s částkou, kterou Lufthansa coby mateřská společnost Germanwings navrhla zaplatit. S odvoláním na obhájce pozůstalých to napsal nedělník Bild am Sonntag.

Letadlo, které letělo ze Španělska do Německa, se zřítilo ve francouzských Alpách 24. března. O život přišlo všech 150 lidí na palubě, většinou to byli Němci a Španělé.

Lufthansa rodinám pozůstalých nabídla v červnu paušální odškodné 25 000 eur (zhruba 676 000 Kč) za každou oběť. Jednotlivým rodinám byla mimo to již vyplacena okamžitá pomoc ve výši 50 000 eur za každého cestujícího.

Ve Spojených státech je na rozdíl od německého práva možné požadovat vysoké částky za utrpěnou citovou újmu. Právník zastupují některé z obětí Elmar Giemulla už v červenci sdělil, že adekvátní náhradou by byla nevelká šestimístná částka. „Připravujeme žalobu ve Spojených státech,“ uvedl podle německého listu Giemulla.

Chystané právní kroky budou mít údajně za cíl zjistit, proč měl povoleno létat druhý pilot letadla Andreas Lubitz, který v minulosti trpěl depresemi. Lubitz podle prozatímních výsledků vyšetřování pád stroje způsobil úmyslně. Germanwings se ke zprávě odmítly vyjádřit. Uvedly ale, že kompenzace bude činit „nejméně 100 000 eur“ na jednoho cestujícího, přičemž částka by v závislosti na poměrech dané rodiny mohla stoupnout až na milion eur, napsal Reuters.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi