Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tribunál k sestřelení letadla nad Ukrajinou nebude. Rusové ho zamítli

Autor: ČTK - 
29. července 2015
22:08

Přiznání viny?! Rusko ve středu na zasedání Rady bezpečnosti OSN v New Yorku podle očekávání vetovalo návrh na zřízení mezinárodního tribunálu pro vyšetřování loňské katastrofy malajsijského letadla nad Donbasem. Ruský zástupce v radě Vitalij Čurkin byl jediný, kdo se postavil proti. Jedenáct členů RB OSN návrh podpořilo, Čína, Angola a Venezuela se hlasování zdržely. Rusko je přitom obviňováno z podpory separatistů, kteří jsou s tragédií spojováni.

Rusko má jako stálý člen Rady bezpečnosti v nejvyšším orgánu OSN právo veta, a tak návrh, který předložila Malajsie, neprošel. Moskva předem varovala, že návrh zablokuje. Ruské vedení se obávalo, že tribunál se změní v arénu protiruských výpadů, a upozorňovalo, že ustavení jakéhokoli soudu musí předcházet nalezení viníků. O nich vládnou mezi Ruskem na jedné a Ukrajinou a západními státy na druhé straně spory.

Rusko už dříve předložilo vlastní návrh rezoluce, který vyzývá k nalezení a potrestání viníků, ale zmínku o tribunálu neobsahuje. Návrh v Radě bezpečnosti nezískal podporu. K autorství nynějšího návrhu rezoluce, který Rusko vetovalo, se přihlásily Nizozemsko, Ukrajina, Austrálie a Belgie.

Katastrofu z loňského července nepřežilo všech 298 lidí, kteří na palubě malajsijského boeingu cestovali z Amsterodamu do Kuala-Lumpuru. Většinu cestujících tvořili Nizozemci. Podle Kyjeva a většiny západních expertů stroj zničila raketa země-vzduch, odpálená z území kontrolovaného proruskými separatisty. Rusko ale tvrdí, že letoun mohl být zasažen raketou vzduch-vzduch, kterou odpálil ukrajinský bojový letoun. Podle jiné ruské verze byl stroj zasažen raketou vystřelenou z ukrajinských pozemních baterií.

Podle ukrajinských médií dnešním hlasováním zápas o ustavení tribunálu nekončí. Ukrajinská diplomacie údajně zvažuje, že návrh na jeho vytvoření předloží na nejbližším zasedání Valného shromáždění OSN. Tam by k jeho schválení stačily dvě třetiny hlasů a Rusko by veto uplatnit nemohlo.

johnbee ( 30. července 2015 10:03 )

Sleduji, hodnotím a proto říkám co říkám. Oproti "anka" nepodléhám tlaku různých medii, ale mám svůj přehled.

fotrpjotr ( 30. července 2015 05:19 )

OSN = loutka USA.Kdyby USA dodali nefalšované snímky z jejich špionážních družic,tak se už dávno všechno vyšetřilo,ale oni nemohou,poškodili by Ukrajinu.

anka ( 29. července 2015 23:54 )

jo jo jo....cele OSN je proti Rusku, cely svet je proti Rusku - Rusko se brani vysetretovani, Putin se boji jak se jeho soudruzi budou tvarit, az si na ne cely svet ukaze prstem.I kdyz ma pod palcem veskerou propagandu i media v Rusku, zatajit by to uz nedokazal....Proc si nedate prezdizku Boris Groznij nebo neco podobneho, kdyz to vase Rusko tak obdivujete....proc si davate prezdivku johnbee ??? abyste znel svetove? Myslite si, ze vas nazor bude mit vetsi vahu, kdyz ho napise nekdo jako johnbee?......zajimave...

johnbee ( 29. července 2015 23:34 )

Vetu se nedivím. Rada bezpečnosti má jednat o bezpečnosti planety a ne o tom, kdo je větší kriminálník. Sestřelením letadla nebyl ohrožen mír na zemi, i když si to nejspíš někteří přáli. To za prvé. Za druhé vyšetřování ani po roce neskončilo, stále se odkládá předložení zprávy, i když u předchozí katastrofy jsme prakticky během pár týdnů věděli i takové podrobnosti, co měli piloti k večeři. A až se dozvíme výsledky vyšetřování, který bude nejspíš protiruský, nějaký novinář pak třeba zjistí, jaká je skutečná pravda, tak jak zjistili, jak se hrálo divadlo v OSN o vraždění dětí v Kuvajtu. To už ale nikoho nebude zajímat, protože "viníci" budou "známi".

pepazdepa2 ( 29. července 2015 23:23 )

Proč tedy brání vyšetřování? Černé skříňky vydali až poté, co prošly jejich úpravami.

Zobrazit celou diskusi