Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Washington vymazal Lavrovovi vzpomínky na Prahu. Trvá na protiraketovém štítu

Autor: mb, ČTK - 
15. července 2015
16:00

Ani dohoda světových mocností a Íránu na omezení jeho jaderného programu nic nezmění na chladných vztazích mezi USA a Ruskem. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (65) se sice vzápětí po úterní dohodě z Vídně nechal slyšet, že očekává, že USA zruší svůj projekt protiraketového štítu v Evropě, z Washingtonu ale přišla rázná odpověď: V žádném případě!

„Všichni si pravděpodobně pamatujeme duben 2009, kdy v Praze prezident Obama (53) prohlásil, že pokud se vyřeší záležitost ohledně íránského jaderného programu, zmizí i důvod, proč v Evropě budovat protiraketový štít,“ řekl Lavrov na tiskové konferenci ve Vídni.

Jenže z Washingtonu záhy přišla zamítavá odpověď! „Úspěšné vyřešení problému íránského jaderného programu neznamená, že není potřeba budovat obranný systém, který by neutralizoval íránskou hrozbu,“ prohlásil nejmenovaný úředník ministerstva obrany USA. „Írán má největší počet balistických střel na Středním východě, což vyvolává obavy u USA a mezinárodního společenství,“ dodal ještě.

Zrušené plány na radar v Česku

Součástí protiraketového štítu měl být i radar v České republice. Vlády USA i ČR podepsaly v roce 2008 dohodu o umístění radaru ve vojenském újezdě Brdy, ale kvůli odporu veřejnosti a změně americké politiky nakonec k jeho instalaci nedošlo.

Americký institut EastWest navíc o rok později zveřejnil studii, že by protiraketová obrana, která měla být vybudována na území ČR, byla proti íránským raketám beztak neúčinná…

Přestože ke zrušení protiraketové obrany v Evropě zřejmě nedojde, švédský institut SIPRI (Stockholmský mezinárodní institut pro výzkum míru) už navrhl ministra zahraničních věcí Johna Kerryho (71) i jeho íránský protějšek Mohammada Zarifa (55) na Nobelovu cenu za mír. Nominaci si dle institutu zasloužili za úlohu, kterou sehráli při vyjednáváních o íránském jaderném programu ve Vídni.

dzelo ( 15. července 2015 16:32 )

Ať si ti darebáci strčí svůj radar do zadele!

Zobrazit celou diskusi