Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Bavorsku srazil řidič losa, zvíře tam přišlo asi z Česka

Los evropský.
Los evropský.  (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: ČTK - 
29. června 2015
13:29

Řidič v Bavorsku se v noci na dálnici srazil s losem. Tato zvířata v Bavorsku nežijí, odborníci proto předpokládají, že zvíře přišlo z České republiky. Nehoda se udála jen několik dní poté, co se na německé straně Šumavy podařilo díky fotopasti zachytit vůbec poprvé divoce žijícího losa, který se do Německa zatoulal očividně z Česka.

Nehoda se stala na dálnici A3 u obce Iggensbach, která je vzdálena asi 30 kilometrů od českých hranic. Ve voze cestovali čtyři lidé, nikomu z nich se nic nestalo, zvíře uhynulo.

Zatímco v severských zemích podobné střety s losem nejsou výjimečné, v Německu se podobná událost podle listu Bild ještě nestala. V Bavorsku není žádná populace divokých losů, ale na české straně Šumavy jižně od vltavské vodní nádrže Lipno žije odhadem asi dvacet kusů.

Právě odtud podle německých přírodovědců zabitý los zřejmě přišel, zcela jistě prý v oblasti hledal samičku. Los byl na území nynějšího Česka ve středověku vyhuben. V posledních desetiletích ale několik kusů přišlo z Polska.

Zvířata, kterým se v Česku daří rozmnožovat, byla pozorována mimo jiné v Lužických horách, na Nymbursku, Jindřichohradecku či Táborsku.

ruudazvostravy ( 29. června 2015 14:19 )

 No kchůrva,von přejel losa?A jesypak aspoň nezapomjel skontrolovat jeho čýslo,jesy nebilo vitažený f ňákí lotéryjy jako víhra?

Zobrazit celou diskusi