Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šílenec za volantem vjel schválně s teréňákem do davu: Zabil 3 lidi, obětí je i čtyřletý chlapec

Autor: ČTK, shp - 
20. června 2015
14:12

Šílenec v terénním voze ve Štýrském Hradci zařadil rychlost a schválně vjel do davu. Jel jako smyslů zbavený, přejížděl jednoho člověka za druhým. Na zemi pak po něm zůstala krvavá stopa a desítky obětí. Nejmladší z nich byly teprve čtyři roky...

Řidič terénního v centru Štýrského Hradce ve vysoké rychlosti úmyslně najížděl do chodců: nejméně tři lidi zabil a dalších 34 zranil. Bilanci zveřejnil štýrský zemský hejtman Hermann Schützenhöfer. Podle policie se nejednalo o terorismus. Šestadvacetiletý muž, který byl krátce po činu zatčen, je rakouský občan bosenského původu a prý trpí psychickými problémy.

"Jedná se o psychózu vyplývající z rodinného života," řekl o zdravotním stavu pachatele štýrský policejní šéf Josef Klamminger, jehož citovala agentura APA. Podle něj čin "nemá souvislost s fanatismem", a nejde tedy o terorismus. Policie je přesvědčena, že pachatel neměl žádné politické, náboženské nebo extremistické motivy. Klamminger soudí, že muž se nejspíš přestal ovládat po rodinné hádce. Policie později na mimořádné tiskové konference uvedla, že muž jí byl již z dřívějška známý v souvislosti s domácím násilím.

Zelený Jeep Cherokee vyděsil obyvatele druhého největšího rakouského města krátce po poledni, kdy se řítil ulicí Herrengasse k hlavnímu náměstí rychlostí zhruba 100 až 150 kilometrů v hodině. Velitel policie ve Štýrském Hradci Kurt Kemeter novinářům podrobně popsal pětiminutovou jízdu vozidla, jehož řidič postupně najížděl do lidí. Některým se podařilo na poslední chvíli uskočit a vyváznout s různě závažným poraněním. V jednu chvíli auto zastavilo, řidič vyskočil a nožem pobodal dva náhodné kolemjdoucí.

Pak ve zběsilé jízdě pokračoval. "Na zemi leželi mrtví... Lidé v panice křičeli a utíkali do blízkých obchodů, aby se dostali do bezpečí," řekla agentuře APA očitá svědkyně. Na místě vypukl chaos a policie centrum Štýrského Hradce z velké části uzavřela. Na místo dorazilo na šedesát sanitních vozů a také několik záchranářských vrtulníků. Rakouské úřady svolaly kvůli incidentu krizový štáb a zveřejnily číslo zvláštní telefonní linky určené pro postižené a jejich blízké.

Mezi třemi mrtvými je čtyřleté dítě z Rakouska, 28letý Rakušan a 25letá žena, o které zatím úřady nezveřejnily další podrobnosti. Zdravotní stav šesti zraněných lékaři označili za velmi vážný. Věk všech zraněných se pohybuje od čtyř do 75 let; jeden z nich dnes shodou okolností slavil 21. narozeniny. Zadržený, který je ženatý a má dvě děti, prý při zatýkání nekladl odpor.

Na místě bezprecedentního masakru se během odpoledne a večera objevilo množství květin a zapálených svíček. Starosta Štýrského Hradce Siegfried Nagl nařídil zrušit chystané slavnosti a další společenské akce organizované radnicí a dal pokyn vyvěsit černé prapory. Z celého Rakouska i ze zahraničí míří do druhého největšího rakouského města projevy účasti.

Rakouský prezident Heinz Fischer podle APA prohlásil, že je "hluboce šokován" dnešním šíleným činem a štýrský hejtman Schützenhöfer prohlásil, že pro útočníkovo počínání neexistuje žádná omluva. Případy, kdy někdo záměrně vjede autem do davu, jsou v Evropě výjimečné. Loni 22. prosince připravil dva lidi o život muž, který ve francouzském Nantes vjel do lidí na vánočním trhu. Podle svědků řidič nákladního vozu při činu vykřikoval Alláhu akbar (Bůh je veliký).

Poté se probodl nožem a utrpěl vážná zranění. K podobnému incidentu došlo ve Francii i o den dříve, kdy muž v Dijonu úmyslně najížděl na chodce, rovněž křičel Alláhu akbar a 13 osob zranil. Podle policie tehdy nešlo o teroristický čin, ale o krok duševně vyšinutého jedince. Ještě tragičtější zkušenost má za sebou Nizozemsko, kde se 30. dubna 2009 pokusil útočník spáchat atentát na královnu Beatrix a její rodinu ve městě Apeldoorn.

Osmatřicetiletý muž chtěl svým autem zasáhnout autokar s panovnicí, ale minul, vjel do davu a zabil čtyři lidi. Dalších 13 osob bylo zraněno. Tři z nich zemřely v nemocnici. Zraněním podlehl i útočník. V samostatné České republice není srovnatelný případ znám.

V někdejším Československu se ale podobně zachovala dvaadvacetiletá Olga Hepnarová, jež 10. července 1973 vjela nákladním vozem na tramvajovou zastávku v Praze a usmrtila osm lidí. Za krvavou pomstu bezcitné společnosti, jak vražedkyně svůj čin vnímala, byla Hepnarová v březnu 1975 popravena.

miroslav57 ( 21. června 2015 11:27 )

proč píšete že zabil? prosím vás to byl jasný úmysl tak je to vražda a ještě se zkoumá psychika kam jsme se to dostali,to mě naštve manželka a já hned na to přejedu souseda i s rodinou proto že jsem psychopat nebo co je to vražda a nepotřebuji nic dál řešit!

tgbb. ( 21. června 2015 08:44 )

Asi jako obrana proti debilovi Pavel219, který se tu ukájel tapetováním. Mohli proti němu ale vymyslet něco lepšího.

steelheart ( 20. června 2015 23:38 )

 proč omezujete zveřejňování příspěvků? taky nějaká kvóta?

nojasne ( 20. června 2015 23:24 )

Přesně tak. Jenom blázen totiž věří v toho ošátkovaného jebatele velbloudů.

bizon_pepa ( 20. června 2015 23:10 )

Zbytečně to dramatizuješ. Tají to proto, že se bojí vlastních občanů.

Zobrazit celou diskusi