Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fiala: Babiše si ČR nezaslouží, imunita není dobrá motivace pro boj o Hrad. A koho bude volit?

Video se připravuje ...
Autor: simao, for, swp - 
10. listopadu 2022
14:30

Prezidentské volby 2023 byly tématem i v pořadu Ptám se, pane premiére. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) okomentoval kandidaturu svého předchůdce Andreje Babiše (ANO). Česko si podle něj nezaslouží, aby na Hradě mělo člověka, jehož motivací může být to, aby získal imunitu. Fiala nechtěl prozradit, komu jako občan dá svůj hlas, a to i kvůli tomu, že jako člen vládní SPOLU drží pomyslnou basu s doporučenými kandidáty, kteří jsou tři. 

Premiér Petr Fiala (ODS) okomentoval v pořadu Ptám se, pane premiére také prezidentské volby. První dotaz mířil na nejnovějšího, ale očekávaného kandidáta Andreje Babiše (ANO). „To si Česká republika nezaslouží. Potřebujeme prezidenta, který bude reprezentovat ČR a bude mít respekt k Ústavě a reprezentoval Česko v zahraničí,“ okomentoval Fiala kandidaturu trestně stíhaného expremiéra. 

„Motivace, aby někdo měl imunitu, tak to není rozhodně ne dobrá motivace pro výkon prezidenta,“ dodal. 

Video  Ptám se, pane premiére: Celý záznam  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Tři kandidáty s podporou SPOLU? Chyba to není, míní Fiala 

Premiér v pořadu Blesku okomentoval i to, že si vládní koalice SPOLU označila tři kandidáty, kterým vyjádřila podporu. Nemyslí si, že by to byla chyba. „Nikdo není kandidátem přímo koalice SPOLU a kdybychom postavili svého kandidáta, tak bychom právě rozmělnili ty hlasy a ještě bychom zkomplikovali lidem rozhodování. Protože bychom tím řekli, že je pro nás důležité, že tam je někdo ve stranickém tričku,“ konstatoval s tím, že pro koalici SPOLU bylo důležité to, jak přemýšlejí voliči a jak přemýšlí o jednotlivých kandidátech a chtěli jim tak dát na výběr. 

„Každý z nich má u části našich voličů důvěru. Pečlivě jsme to zvažovali a chceme to respektovat. Nechceme, aby tam byl populista, ale demokratický kandidát,“ zdůraznil. Připomeňme, že koalice SPOLU doporučila svým voličům generála Petra Pavla, bývalou rektorku Danuši Nerudovou a senátora Pavla Fischer. Tito kandidáti jsou v současnosti v čele žebříčku voličů společně i s Andrejem Babišem, alespoň podle stávajících volebních průzkumů. 

Fiala s úsměvem odpověděl i na dotaz, zdali má jako volič Fiala i svého oblíbence. Odvětil, že sice ano, ale určitě neprozradí, komu svůj hlas v lednových volbách vlastně hodí. „Je to tajná volba a naše koalice dala doporučení na tři jména,“ vysvětlil důvod, proč bude radši tajnůstkář. 

Fiala: Někteří kandidáti by odstoupit pro dobro ČR mohli 

V Blesku jsme několikrát nakousli i to, co se v minulosti stalo na Slovensku během prezidentských voleb. Tehdy odstoupil žhavý kandidát ve volbách proto, aby tím podpořil snahy Zuzany Čaputové. Ptali jsme se i premiéra, zdali by tuto možnost v ČR viděl jako reálnou.

„Všichni, kterým záleží na tom, aby měla ČR dobrého prezidenta, co respektuje Ústavu a hodnoty, které jsou pro tuto zemi důležité, tak by měl zvažovat, jak tomu může přispět. A pokud nevidí u sebe šanci a vidí, že někdo jiný tu šanci má a sdílí ty hodnoty, se kterými do toho šel on, tak by měl přemýšlet, zdali to neudělat,“ konstatoval v pořadu Ptám se, pane premiére. Zdůraznil ale, že on tu není od toho, aby to někomu radil či doporučil a že je to otázka právě na ty kandidáty. 

Připomeneme, že jsme se na to kandidátů už ptali v pořadu Epicentrum. Naposledy „čtyřky“ na seznamu voličů, senátora Pavla Fischer (BEZPP). Ten zmínil, že je vždy otevřen diplomatické diskuzi a je to zatím nefér otázka vzhledem k tomu, že ještě ani vnitro nepotvrdilo schválený seznam kandidátů. 

Průtahy v obsazování vedení Prahy? Fiala o komplikacích ve vyjednávání

V pořadu Blesku se vedle prezidentských voleb dotkl Fiala i výsledků komunálních voleb. Moderátor se zeptal premiéra na to, jak se dívá na průtahy na magistrátu, kdy více jak měsíc po volbách ještě není rozhodnuto, kdo vlastně bude hlavní město vést. „Průtahy mě zneklidňují méně, než by mě zneklidňovala špatná koalice,“ podotknul. 

„Není jednoduché se domluvit z mnoha důvodů, ale co je nejdůležitější - tu budoucí koalici mají tvořit strany, které v současném vedení Prahy byly v opozici a některé ve vládě. Není jednoduché se domluvit na programové shodě a všech bodech a překonat rozdíly z minulosti, to je potřeba mít na paměti a to komplikuje rychlost vyjednávání,“ vysvětlil Fiala, proč podle něj dochází k takovým průtahům a doufá, že se to brzy povede. 

Nedaří se podle něj vytvořit koalici v rámci vládních stran a pokud by došlo k tomu, že by se spojilo SPOLU a ANO, nebyl by spokojený, jak uvedl v pořadu Blesku. „To ale není o tom, jestli jsem spokojený. Já jako šéf ODS jsem přesvědčen, že by nebyli spokojení voliči,“ konstatoval na závěr bloku o volbách. 

Kdo se vydá do boje o Hrad? Kdo se vydá do boje o Hrad? | Archiv Blesku/ ČTK: Chaloupka Miroslav, Šulová Kateřina, Šimánek Vít, Kamaryt Michal, Říhová Michaela

ppadys13 ( 13. prosince 2022 17:15 )

Tak jsem se už dlouho nezasmál.

srandicky ( 13. prosince 2022 16:57 )

idelní by pro Česko bylo BABIŠ prezident A ZÁROVEŇ BABIŠ PREMIÉR !!!!! A k tomu minulá vláda zpátky !!!!!

valachia ( 11. listopadu 2022 12:10 )

Fialo. ČR si nezaslouží tebe. Ty sebestředný ukrajinský švábe.

roxin ( 11. listopadu 2022 07:35 )

NE, nikdy jsem nikomu nezáviděla, ale že si politici v této době přidávají ČEZu, BANKÁM ROSTOU ZISKY na úkor občanů Česka JE NEHORÁZNOST jakovlády že něco takového dovolí!!!

roxin ( 11. listopadu 2022 06:25 )

TO MY ČEŠI SI NEZASLOUŽÍME TAKOVOU "JAKOVLÁDU" KTERÁ ROZDĚLUJE ČESKO NA MOC BOHATÉ AA MOC CHUDÉ!!! Jedni se topí v penězích díky zdražování a ti druzí v chudobě, to byl plán od začátku této "jakovlády" ROZDĚLIT NÁROD NA BOHATÉ A CHUDÉ stejně jak na ZÁPADĚ, protože ZÁPAD JE JEJICH VZOR!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa