Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Manka“ se zřekla rodiny, oblékala smoking a mluvila o sobě v mužském rodě: Kdo byla slavná Toyen?

Autor: mc - 
11. listopadu 2022
12:30

Jako Marii Čermínovou by ji z laické veřejnosti znal jen málokdo. Když se ale řekne Toyen, snad každý si představí avantgardní umělkyni s chlapeckým účesem a svébytnými názory na svět a život v něm. Manka, jak jí říkali jen nejbližší přátelé, bořila zažité tradice a ve své době po zásluze vyvolávaly její postoje rozruch. Za poslední tři roky se její tři obrazy v aukcích přehouply do desítky nejdražších prodaných obrazů českých umělců.

Narodila se na Smíchově, to je ale asi tak všechno, co o jejím dětství víme – rodiny se zřekla a prohlašovala, že žádnou nemá. V 16 letech odešla z domova a začala pracovat v továrně na výrobu mýdla na Žižkově. O rok později nastoupila na Uměleckoprůmyslovou školu, protože vždy toužila malovat. Studium ale nedokončila a během léta stráveného na Korčule se potkala s Jindřichem Štýrským, který se jí stal celoživotním přítelem, spolupracovníkem a inspirací.

Video  Druhý nejdražší obraz prodaný na české aukci. Kdo byla Toyen?  - Videohub
Odemknout video

Oba se přidali k avantgardě, kterou později dále rozvíjeli i v Paříži. Jejich originální a velmi extravagantní oděvy včetně kravat nebo dámského prádla si lidé mohli koupit i v pražském obchodním domě U Nováků. Oblečení vznikalo pomocí stříkací pistole a barev DEKA, to ale výrazně zhoršilo už tak podlomené zdraví Jindřicha Štýrského. Trpěl totiž

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.