Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Sobotní nadílka v babyboxech: Po Vojtovi v Opavě někdo v Českých Budějovicích odložil Lenku!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Eva Fornálová)
Autor: ČTK, VaB - 
23. dubna 2022
14:26

Do babyboxu českobudějovické nemocnice v sobotu krátce před polednem někdo odložil zdravou novorozenou holčičku. Pojmenovali ji Lenka. Po nezbytných vyšetření převezli záchranáři holčičku na neonatologické oddělení českobudějovické nemocnice. Je to 236. dítě, které bylo v ČR do babyboxů odloženo. Do babyboxu ve Slezské nemocnici v Opavě v sobotu někdo v noci odložil čerstvě narozeného chlapečka.

Krátce před polednem se na zdravotnickém operačním středisku ZZS rozezněl alarm a na monitoru se objevil obraz dítěte v babyboxu. „Operátoři okamžitě vyslali k boxu výjezdovou skupinu. Záchranáři ve vyhřívané schránce nalezli zdravou novorozenou holčičku. Dívka byla očištěná, zabalená do deky a měla podvázaný pupečník,“ uvedla mluvčí jihočeské záchranky Petra Kafková. Dívka je čtvrtým dítětem, které bylo do českobudějovického babyboxu odloženo.

„Děťátko mi zavolalo do auta v sobotu 23. dubna v 11 hodin 50 minut. Zabalené bylo v růžovém povijanu a na hlavičce má bílou čepici. Zavolal jsem řediteli záchranky a svému příteli Marku Slabému a ten mi řekl, že děťátko je na první pohled zdravá holčička. Tvoří teda dvojici s chlapečkem nalezeným dnes ve 2 hodiny v Opavě,“ přidal se zakladatel babyboxů Ludvík Hess. 

Chlapeček, jejž dnes našli v opavském babyboxu, byl na první pohled zdravý. Chlapci dali jméno Vojtěch. V opavském babyboxu se jedná o deváté odložené dítě, což je v Moravskoslezském kraji nejvíce.

V Česku je 81 babyboxů. První byl instalovaný v roce 2005. Jde v podstatě o novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. V okamžiku, kdy je do něj vloženo dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál.

Schránky jsou umístěné tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i své kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

verka1 ( 23. dubna 2022 17:07 )

Milující rodiny už čekají až budou mít děti doma.

dostojevskij ( 23. dubna 2022 16:07 )

Je dobře, že se takto zachrání lidský život. Dříve odkládaly ženy děti na práh domu nebo kostela, anebo je přímo daly do kláštera. Přeji oběma krásný život.

Zobrazit celou diskusi