Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Honosná vila z konce 19. století jde do dražby: Kulturní památka je k mání minimálně za 8 milionů

Autor: chal - 
26. ledna 2021
17:44

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových upozornil na další architektonický skvost ve své nabídce. Koncem ledna půjde do aukce s vyvolávací cenou lehce přesahující osm milionů korun Geipelova vila v Aši.

„Krásná vila v centru Aše, může býti brzy Vaše,“ uvedli již tradičně odlehčeně zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) na facebookových stránkách, kde pravidelně informují o zajímavých položkách, které se objeví v jeho nabídce.

Minutu před půlnocí v noci z 26. na 27. ledna jde do aukce skutečně velmi zajímavého objektu. Jde o vilu, kterou pro ašského rodáka, patriota a továrníka Gustava Geipela v roce 1888 postavila firma Köhler & Pschera stavitelů Josefa Pschery a Johanna Köhlera z Aše.

„Poměrně honosná vila je pojata v duchu romantizujícího historismu s neorenesančními a neobarokními motivy. Fasáda je členěna bohatou štukovou výzdobou, doplněnou několika plastikami,“ uvádí ÚZSVM na svých internetových stránkách.

Geipelova vila jistou dobu sloužila jako služebna policie, v současnosti je prázdná. Plusem pro případného zájemce může být fakt, že architektonicky cennou budovu v druhé polovině minulého století nijak nezjizvila necitlivá stavební úprava tak, jak tomu bylo v jiných případech v době komunismu zcela běžné. Vila byla i s pozemkem v roce 2015 prohlášena za kulturní památku.

Vyvolávací cena Geipelovy vily je osm milionů korun. Více informací k aukci je k dohledání na stránkách ÚZSVM.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi