Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zákulisí pořadu Svatba na první pohled odhaleno! Psycholožka prozradila, jak tvořila ideální páry!

Autor: Bohumil Křeček - 
29. října 2020
05:25

Zapomeňte na dlouhé hledání partnera a sérii přešlapů. Teď stačí dát se všanc odborníkům – psychologům i DNA specialistům – a ti vám vyberou ideální protějšek. Je to jen televizní show, nebo budoucnost našeho seznamování? A jak přežít koronavirovou krizi? I na to odpovídá PhDr. Katarína Szabados, psycholožka projektu Svatba na první pohled.

Je to show, kterou od středy vysílá Nova, nebo naše budoucnost?

Pevně doufám, že to je jen show, protože vybrat si partnera by mělo patřit k dovednostem, které jako lidi zvládáme, stejně jako si třeba vybíráme své povolání. Nepřijde mi šikovné, abychom takto důležitou věc vkládali do rukou někomu jinému. Ale pokud to někdo nezvládá, je fajn, že může mít takovou podporu. Je to jako se zuby. Když se někomu zkazí, je báječné, že může zajít k zubaři. Ale pečovat by o ně měl primárně on, doktor je až v záloze.

V televizním pořadu jste společně s dalšími vytvářela ideální dvojice. Jaké byly první reakce, když se páry spatřily?

Myslím, že byli překvapeni. I ti, kteří dostali partnera hodně v souladu s tím, jak ho nadefinovali.

Video  Svatba na první ohled  - TV Nova
Video se připravuje ...

Proč jste některým nedopřáli partnera přesně podle jejich požadavků?

Kámen úrazu je v tom, že často nevíme, jací jsme, a tím pádem co potřebujeme. Což je dle mého jeden ze základních důvodů, proč se lidem partnera nedaří najít. Hledají někoho, kdo je vhodný k jakési představě, kterou o sobě mají, ale nikoli k nim, kdo reálně jsou.

Co rozhoduje o tom, že ti dva k sobě takzvaně patří?

Naštěstí máme mnohem širší výběr než jednoho »pravého«. A co rozhoduje? To je individuální. Jinak se hledá partner ve 20 a jinak v 50, záleží, co chce od života, jaké má hodnoty, vzorce chování, co se mu líbí, co naopak nesnáší – těch parametrů je velká spousta.

Řekla jste si u některých adeptů na účast v tomto pořadu, že jsou pro vztah tak nějak nepoužitelní?

Několikrát, což se ale netýká jen tohoto projektu. Ono je samozřejmě subjektivní, co komu připadá použitelné – nepoužitelné, ale pro mě to jsou příliš vysoké nároky. Nekonečný seznam požadavků, ve kterém třeba nechybí požadavek na přesnou velikost nohy, konkrétní značku džín, které má partner nosit, nebo »nesmí pít latté, jenom espresso«.

Vztah vyžaduje flexibilitu, a když někdo trvá na milionech detailů, tak ho potom i jen trochu náročná situace úplně vyvede z konceptu. Ale nejčastěji to ztroskotá na tom, že si partnera vůbec nenajde, protože takovým parametrům nikdo nevyhoví.

S jakými pocity jste pak dvojice sledovala?

To bylo skutečně napínavé. Byla jsem hrozně zvědavá, jak jim to spolu půjde, jestli v sobě najdou zalíbení, nebo se hned na začátku jeden druhému uzavřou, protože »to není ten pravý«. Toho jsem se bála nejvíc.

Protože byste to brala jako vlastní prohru?

To určitě ne. I pro mě to byl experiment a jestli vyjde nebo nevyjde, je pro mě zajímavá otázka. Ale mířím jinam. Aby proběhla vzájemná chemická reakce, tak tomu lidé musejí dát šanci.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.