Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Písničkář Soukup zmizel ze světa: Z českého chartisty se stal australský poustevník!

Autor: yks - 
5. listopadu 2018
05:10

„Já nevidím důvod, aby peníze byly můj cíl. Můj cíl je třeba vypěstovat marihuanu, nebo se jít koupat v řece,“ řekl písničkář a chartista Karel Soukup, zvaný Charlie. Osud ho zavál až na druhou stranu zeměkoule, do Austrálie, kde žije jako poustevník s minimem pozemských statků a téměř bez kontaktu s civilizací.

 

Charlie (67) se vyučil nástrojářem v ČKD a pak už do školy nevstoupil. Nechtěl se totiž učit ruský jazyk. Výjimku tvořila lidová konzervatoř, kde studoval obor klasická hra na kytaru.

Pohyboval se mezi lidmi, jimž dobový režim nešel pod vousy, zejména muzikanty, a to nejen těmi z okruhu undergroundové legendy The Plastic People of the Universe. Sám začal zhudebňovat své texty a na cenzuru se při tom nijak neohlížel. Výsledkem bylo první zatčení a bezmála půlroční pobyt ve vazbě. Jeho písně totiž vůbec nebraly zřetel na dobrovolně povinná doporučení tehdy vládnoucí strany.

 

V létě roku 1977 spolu s manželkou podepsal Chartu a o dva roky později se stal jedním z jejích mluvčích. Znovu skončil ve vězení. Dostal 10 měsíců a tentokrát už bylo zřejmé, že je nadobro na černé listině. Psychický nátlak a hrozba dalšího kriminálu nakonec vedly k tomu, že s rodinou uprchl do Francie, odkud nakonec doputoval až do východní Austrálie.

Koupil si tam pozemek, nazval ho Bohemia, postavil si na něm srub. „Život ze mě udělal poustevníka, aniž bych si to naplánoval. Jako jsem si nenaplánoval, že budu v Austrálii. Myslel jsem, že budu v Náchodě,“ konstatoval Soukup na přelomu tisíciletí v televizním dokumentu „Tuláci, šamani a dobrodruzi“.

Potom na dlouhá léta zmizel z povědomí, až dokud na něj neupozornil Jiří Holba, režisér nového dokumentárního filmu Feral, který téhle svérázné postavě umožnil promluvit z filmového plátna. Charlie přiletěl do České republiky, aby se mohl zúčastnit premiéry zmíněného filmu. A vypadá to, že si svůj návrat do vlasti po letech skutečně užívá.

 

marlen52 ( 5. listopadu 2018 15:18 )

a možná že mu je lépe než nám

zada ( 5. listopadu 2018 10:41 )

https://www.youtube.com/watch?v=aTVajoG9V8s amerika

zada ( 5. listopadu 2018 10:36 )

Písničkáři Soukupe, mohu Tě uklidnit, tvoje písničky hrajeme v hospodě na harmoniku stále, celá léta co jsi odešel. Líbějí se hodně i mladým. Žiješ písničkami s námi, a hlavně - dají se aplikovat i na dnešní dobu https://www.youtube.com/watch?v=oZHE--rBqmg&list=PLPiu9jcI7KrsqehOohctuFxdz7n86Tpb1

sores ( 5. listopadu 2018 09:59 )

Jde z něj strach, vypadá jak vychovaný opicema a vůbec ne jak člověk,brrrr! Hlavně že mu to tak vyhovuje,že!!

zada ( 5. listopadu 2018 07:25 )

Pokud je mi známo, tak ti kteří ho dohestovali byl Havel a jemu podobní hned po převratu. Když jim Soukup řekl, že takhle si jejich "vládu" nepředstavoval, aby pod sebe hrabali!!!! Oni mu řekli že je zrůda!!! https://www.youtube.com/watch?v=RL-nj8ukWBM (je více dílů). Písničkář Soukup kašlal na majetky polistopadových politiků!!!!! Článku je v podstatě jen polovina Pravda proč odešel je jinde!!!!

Zobrazit celou diskusi