Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Paterčata slaví pět let: Facky, radosti i finanční a zdravotní problémy

  • Autor: ČTK ljš - 
    2. 6. 2018
    05:01

    Už pět svíček na dortu budou dnes sfoukávat paterčata! Za dobu, co jsou na světě, toho musela jejich rodina hodně zvládnout, od natačení dokumentu, přes ostrý soudní spor o peníze až po zdravotní problémy maminky Alexandry. Podívejte se, jak šel s paterčaty čas.

  • 1.Strach z ultrazvuku

    Supermáma se snímkem z ultrazvuku z loňského roku. Supermáma se snímkem z ultrazvuku z loňského roku. | Blesk - Martin Hurda

    Česká paterčata jsou výjimečná tím, že byla počata přirozeně. Čtyři chlapci a jedna holčička se narodili 2. června 2013 císařským řezem v pražském Podolí třiadvacetileté mamince Alexandře Kiňové. Ta přiznala, že ji postupem času děsila každá kontrola.
    Při prvních vyšetřeních to totiž podle ní vypadalo, že ke staršímu synovi Antoniovi přibudou "obyčejná" dvojčata. Při následných prohlídkách ale lékař objevil další plody. "Bála jsem se jít na další ultrazvuk. Říkala jsem si: Co když mi tam najdou další hlavičku?," vzpomínala posléze Kiňová na dobu, kdy se život rodiny ze středočeských Milovic obrátil vzhůru nohama. Zlom přišel zejména poté, co se příběh o paterčatech objevil v novinách.

  • 2.Stěhování

    Děti zleva: Michael, Martínek, Terezka, Daniel a Alex. Děti zleva: Michael, Martínek, Terezka, Daniel a Alex. | Foto Blesk - M. Hurda, K. Kopáč

    Paterčata musela kvůli předčasnému porodu strávit měsíc v inkubátoru a pak další týdny v nemocnici, propuštěna byla začátkem srpna 2013. Rodina se kvůli nové situaci musela dokonce přestěhovat, protože do původního jednopokojového bytu, ve kterém žila, by se s dětmi nevešla. Od obce Milovice ale naštěstí rodiče dostali nájemní smlouvu na třípokojový byt o rozloze 110 metrů čtverečních, kam se dva dospělí a šest dětí přece jen vejdou lépe.

  • 3.Nenávist

    Paterčata zmeškala sčítání vícerčat. I tak ale rekord padl. Paterčata zmeškala sčítání vícerčat. I tak ale rekord padl. | Blesk - Ladislav Křivan/Zbyněk Pecák

    Narození prvních českých paterčat bohužel nevyvolalo jen pozitivní reakce. Hlavně kvůli jejich romskému původu, sociálním dávkám, darům a další pomoci, jež rodina dostala, se stala terčem nechutných útoků zejména na internetu. Přímé ohrožení rodiny nebo rasistické útoky policie naštěstí nezaznamenala, mladá matka se ale přes velký zájem médií poměrně dlouho držela v ústraní.

  • 4.Spor o peníze

    Paterčata oslavila druhé narozeniny. Paterčata oslavila druhé narozeniny. | Foto Blesk - Mária Rušínová

    Rodina také zpočátku dostala při péči o děti k ruce pečovatelky, které do rodiny docházely. Jakmile ale malí uličníci nastoupili do školky, museli se rodiče bez této pomoci obejít. Rodině měla pomoci také sbírka, kterou založil Klub dvojčat a vícerčat. V lednu 2015 ale Kiňová s klubem po neshodách ukončila spolupráci. Klub proto peníze převedl na pražský magistrát, který sbírku povolil. Částku ve výši 616.000 korun město rodině vyplatilo v únoru 2017 formou daru, čímž rodina přišla o některé sociální dávky. Kiňová se s klubem o finance ze sbírky i neúspěšně soudila.

  • 5.Pomoc

    V současné době rodině pomáhá Rodinné centrum Milovice, které pravidelně informuje o všech novinkách, ale především vede novou sbírku. Ta sestává jak z finanční, tak hmotné pomoci. Na transparentním účtu je aktuálně 236 tisíc korun. Minulý týden také centrum zveřejnilo nový seznam potřebných věcí, na kterém jsou hlavně léky. Podívejte se, čím můžete rodinu obdarovat:

    Nový seznam pomoci paterčatům Nový seznam pomoci paterčatům | RC Milovice

  • 6.Facka v dokumentu

    Otec paterčat při návštěvě jejich matky v nemocnici. Otec paterčat při návštěvě jejich matky v nemocnici. | Foto ČT

    O paterčatech také vznikl třináctidílný dokument, který zmapoval první rok jejich života. Odhalil jak první minuty po narození, tak třeba ostré konflikty. Třeba ten, kdy babička paterčat dala facku jedné z pečovatelek. „Víš, jak jsem rozčílená? Tak jsem ji tam profackovala,“ líčila dramatickou situaci Olga Kiňová v jednom z dílů. Důvodem byla nehoda, která ji vyděsila. "Byla tu nová pečovatelka a dali jsme jí na starost Míšu, aby ho hlídala. Byl na bříšku na sedačce. Pak se ozval křik. Rychle jsem tam utíkala a dítě bylo na zemi. Ona tu stála a dělala, jakože nic,“ popsala tehdy incident matka dětí Alexandra Kiňová. Rodina kvůli incidentu o pečovatelky sice nepřišla, začaly ale pracovat v jiném režimu. Dětí už se nedotkly, pomáhaly pouze s úklidem.

  • 7.Plýtvání?

    Mezi matkou paterčat Sašou (vlevo) a jejich patronkou Klárou došlo k ostré hádce Mezi matkou paterčat Sašou (vlevo) a jejich patronkou Klárou došlo k ostré hádce | Foto Blesk - Martin Hurda, Reprofoto ČT

    Jedním z velkých konfliktů mezi matkou paterčat a šéfkou Klubu dvojčat a vícerčat Klárou Vítkovou Rulíkovou byla otázka plýtvání jídlem. Rulíková totiž rodinu nařkla, že například vyhazuje rohlíky. „Většinou se jídlo hned sní, zbytky putují do lednice a dle potřeby si je každý ohřeje. Žádné velké plýtvání v tak velké rodině opravdu nehrozí. Naopak,“ hájila tehdy rodinu tréninková pracovnice Petra Dobiášová.

  • 8.Zdravotní problémy

    Během 4. dílu se matka dětí několikrát rozplakala. Během 4. dílu se matka dětí několikrát rozplakala. | Reprofoto ČT

    Porod paterčat stál českou supermámu řadu zdravotních komplikací. Po porodu musela bohužel podstoupit už několik operací břicha. Alexandra to ale nese statečně."Máme složitý život, ale nestěžuju si. "Nejdůležitější pro mě je, že děti jsou zdravé a šikovné ... Jsou hodně společenské a navzájem si pomáhají," řekla loni v srpnu pro Mladou frontu Dnes.

  • 9.Co jste možná nevěděli

    • Z pěti dětí jsou jen dva kluci jednovaječná dvojčata - jde o Michaela a Alexe. 
    • Paterčata se narodila v sedmém měsíci císařským řezem a předčasnému porodu odpovídala i váha dětí, která se pohybovala od 1214 do 1340 gramů. Miminka tak musela strávit první měsíc života v inkubátoru.
    • Maminku počet kluků v pětici překvapil. "Když jsem jí řekl, že jsou to čtyři kluci a jedna holčička, řekla jen - ty vado. Chtěla víc holčiček, ale oba jsme hrozně šťastní, že jsou v pořádku," popsal bezprostřední reakci Saši Kiňové její druh a otec dětí Antonín Kroščen.
    • Video  Paterčata na srazu vícerčat  - Tomáš Koníček, Lukáš Červený
      Video se připravuje ...
rezacek ( 30. listopadu 2018 01:46 )

Pro všechny, kteří třeba nesouhlasí s většinou zdejších příspěvků: číslo účtu je 2900747774/2010. Doporučuji zřídit trvalý příkaz nebo inkaso, aby Vás nemuseli upomínat. To víte, kdo má na to pořád myslet při šesti dětech.

dragomira ( 29. listopadu 2018 21:38 )

Chce se mi zvracet z toho jak se leze do perdele této rase a na bílé občany se seerree a nedejbuh říct na jejich stranu něco kritického! Aby jsme náhodou nebyli rasisti, debilové z EU!

carlae ( 29. listopadu 2018 11:36 )

No já bych nebyla proti, kdyby plesk zveřejnil taky jejich příjmy na příspěvcích/na dět, na byt a dalších/ , a různých dotacích, taky výdaje - jak utrácejí a za co? Aby to šlo porovnat s ostatními normálními rodinami. . Vždyť musejí být v balíku a taky jakpak je to s tou prací??? Furt dávejte, sbírejte - dávejte...

ellenic ( 2. června 2018 23:21 )

11karel11 Jistě mamince řekli o velkém riziku zvládnout mnohočetné těhotenství, to není jednoduché pro organismus matky. Takže její zdravotní problémy se daly předpokládat. Stát pomáhá této rodině víc než dost a co ostatní rodiny s více dětmi, nejspíše žádná z nich nemá na kontě čtvrt milionu jako tato rodina. Ale stále se zveřejňuje seznam věcí, které rodina požaduje . Oblečení, hračky a další věci se dají levně nakoupit v bazárcích pro děti .

jana999 ( 2. června 2018 21:16 )

no já nevím, ale neuživili ani to první děcko, vy by jste si pořizovala další děti, když by jste neuživila ani to jedno?

Zobrazit celou diskusi