Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bezdomovec Alexander (73) strávil zimu na Tenerife. Na Kanárských ostrovech byl už počtvrté

Autor: shp - 
14. června 2017
05:21

Je bezdomovcem, ale přesto se mu podařilo strávit zimu na Tenerife, jednom z prosluněných Kanárských ostrovů. Na letenku si ušetřil ze svého minimálního důchodu, ale pomohl mu také kamarád. Bezdomovec Alexander Mikloška (73) přezdívaný Šanko ze slovenského Lučence tak strávil většinu chladné zimy v moři.

Vlastní střechu nad hlavou Šanko nemá. Žije v kůlničce, kterou mu poskytli dobří lidé. „Bydlím v ní skromně. A z čeho žiju? Mám důchod, z něho si něco nakoupím. Otevřeně však přiznám, že žiju i z nalezených věcí. Nerad dávám za oblečení peníze. Použitelné si odložím,“ rozpovídal se Alexander pro TV Markíza.

V kůlničce má i suvenýry z Tenerife, například ručník. Na Kanárech přezimoval už čtyřikrát. Poprvé se tam vydal před více než 20 lety. „Tehdy mi bylo právě 50 let. Zima, chudoba a hlad – to je těžká kombinace. Všiml jsem si, že ptáci odlétají a tak jsem přemýšlel, že si odskočím,“ vzpomíná Šanko.

Naposledy odletěl loni 12. prosince a na ostrově byl přesně čtyři měsíce a dvanáct dní. Hodně se opaloval a plaval v Atlantickém oceánu. Spoustu peněz na přezimování ani nepotřeboval. Přespával na letišti, v útulku nebo pod širým nebem. „Na lavici vás tam nechají spát i jeden rok. Nestarají si o to. Jsou tolerantní k chudým lidem,“ dodal Slovák.

A i když mu je už 73 a je sám, ve světě se neztratí. Znají ho už i místní policisté. Ptali se, odkud tento filozof bere peníze. Na část si ušetřil z důchodu a pomohl mu i kamarád Karol Géč. „Starám se Šankovi o letenky, tentokrát jsme koupili jen jednosměrnou. Měl jsem trochu obavy, jak se dostane zpět, ale nějací lidé to společně se mnou zařídili přes internet,“ řekl kamarád.

Pohlednice z Tenerife nosí kamarádům. Šanko je jedináček, nikdy se neoženil a nemá rodinu. Španělský ostrov si zamiloval, dokázal by tam ale žít natrvalo? „Zvažoval jsem to. V hlavním městě bych mohl být v charitě tři roky. Ale hodil jsem si los před terminálem. Jet domů, nebo zůstat. Padlo mi, abych šel domů,“ vzpomíná bezdomovec.

Poslechněte si božský hlas amerického bezdomovce:

Video  Bezdomovec Ted Williams předvádí svůj překrásný hlas.  - Youtube.com, Jedlička
Video se připravuje ...

AliceNovakova3 ( 14. června 2017 16:01 )

Pokud není nemocný nebo nějak postižený, tak se může o sebe postarat sám. A pokud může odletět a užívat si, tak asi může ještě pracovat. Mě by ani nenapadlo, aby se o mě někdo staral na úkor druhých.

hanka666 ( 14. června 2017 09:12 )

To je hezké, že na Tenerife se o tyto lidi postarají - tři roky. U nás tak leda drátem do oka.

xxxx678 ( 14. června 2017 07:45 )

Také jsem si ho zamilovala. Nejteplejší jiho - západ. Puerto Santiago, Playa Arena s černým pískem. Spousta Britů, kteří tam žijí natrvalo.

Zobrazit celou diskusi