Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vlasta (62) z Olomoucka si nechala odstranit prsní žlázy: Kvůli rakovině jako Angelina Jolie!

Autor: Iva Dvořáková - 
17. března 2017
20:10

Vlasta Stoličková si před dvěma lety vyslechla hrozivou diagnózu – rakovina prsu. Při pravidelné kontrole na mamografu se ukázalo, že má bulku o velikosti 3 cm. A brzy po operaci se objevil další nález.

Žena se rozhodla věc řešit radikálně. Po vzoru hollywoodské star si nechala odstranit prsní žlázy. Zákrok jsme mohli vidět ve středu na ČT2 v seriálu Doktoři. Jaký je její příběh?

„Bylo to jako zlý sen. Prodělala jsem první operaci, kdy mi lékaři odstranili ohraničený nádor. A sotva jsem se trochu vzpamatovala, objevil se za pár týdnů další. Byl tak maličký, že se na mamografu a na magnetické rezonanci vůbec neukázal. Odhalilo ho histologické vyšetření většího nádoru,“ vypráví Vlasta.

Za krátkou dobu šla pod nůž podruhé. Poté měla následovat další léčba – ozařování, případně i chemoterapie. „Do toho se mi nechtělo a také jsem věděla, že se rakovina může vrátit,“ vzpomíná paní Vlasta s tím, že o dalším léčebném postupu rozhodl paradoxně její manžel.

Hodně toho o této problematice nastudoval a neuniklo mu, jak si hollywoodská herečka Angelina Jolie nechala preventivně odstranit prsní žlázy. „Řekl mi, co kdybys do toho také šla? A mně se ten nápad zalíbil. Vždyť recidiva rakoviny po tomto radikálním zákroku je téměř nulová.“

Paní Vlasta se tedy obrátila na doktora Bohumila Zálešáka, primáře plastické chirurgie ve FN Olomouc. A ten byl pro. „Jdeme do toho, budete první žena tady u nás, která tento zákrok podstoupí,“ souhlasil primář Zálešák.

V květnu 2015 Vlasta zákrok podstoupila. Byly jí odstraněny prsní žlázy a zároveň voperovány implantáty. Vše si musela uhradit sama. Stálo ji to 140 tisíc. Ale nelituje.

„Nejenže mám nyní krásná prsa, ale i jistotu, že se mi nemoc nevrátí,“ usmívá se spokojeně dobře vypadající žena a dodává na závěr: „Jen mě mrzí, že tuto léčbu onkologové více nepropagují a pojišťovny ji aspoň z části nehradí. Vždyť chemoterapie a ozařování mají spoustu nepěkných trvalých následků a hrozba recidivy je poměrně vysoká.“

Chcete se o rakovině prsu dozvědět více? Podívejte se na rozhovor s vedoucí lékařkou Mammacentra alenou Bílkovou:

Video  Rakovina prsu  - Andrea Ulagová, Petr Soukup
Video se připravuje ...



jany ( 18. března 2017 20:49 )

mne prijde hlavne smutny, jak se z rakoviny prsu dela porno

jany ( 18. března 2017 20:47 )

presne. a pokud uz nador mate, tak je to samozrejme bezny zpusob jeho lecby. vse hradi pojistovny do posledni koruny.

franta43 ( 18. března 2017 16:09 )

62 let? bych ubral ak 20

naidka ( 18. března 2017 15:41 )

Závažné téma, ale nějak nechápu, proč paní Vlasta u toho pózuje bulváru, nota bene nahá ve vaně?

ellenic ( 18. března 2017 10:44 )

rego Že jsi do.bytek jsi opět potvrdil a z Tvého příspěvku vůči mně si vůbec nic nedělám, protože všechno vedle . Naopak, jsem v pohodě, velmi spokojená. Tu svoji ubohou občanskou výpomoc si nabízej jinde, ale asi bez úspěchu, že .

Zobrazit celou diskusi