Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Slepá Nikolka dostane umělé oči

Autor: Lucia Skladanová - 
24. května 2009
05:00

Příběh Nikolky Bendíkové (2,5) ze slovenské vesničky Gemer, která se narodila bez očí, dojal i spoustu Čechů. Nedělní Blesk o ní psal naposledy loni v listopadu. Děvčátko teď čeká plastická operace, během které jí do očních jamek voperují oční implantáty a na ně protézy.

Vidět sice Nikolka ani tak nebude, ale její tvář bude kompletní. A jak poroste, bude potřebovat i nové, větší protézy. Každá z nich je přitom malým, ručně vyrobeným uměleckým dílem.

„Každý člověk potřebuje oči, byť třeba jen umělé,“ tvrdí optik Milan Prieložný, který už několik desítek let ze skla nebo akrylátů vyrábí oční protézy. Ty nejvíce využívají lidé, kteří o oko přišli při úrazu nebo kvůli nádorovému onemocnění.

Oči vypadají lépe

„Člověk díky protéze nevidí, je to vlastně jen estetická záležitost, která však výrazně zvyšuje kvalitu života takhle postižených lidí,“ říká Prieložný, který vyrobil implantáty i pro malou Nikolku.

V Česku se oční protézy vyrábějí na pěti místech, na dvou skleněné a na třech akrylátové. „Záleží na každém, jestli využije skleněné nebo akrylátové protézy. S akrylátem má řada lidí problémy, tvoří se jim infekce nebo ekzémy a preferují proto skleněné protézy. Jiní na něj ale nedají dopustit,“ říká jeden ze dvou českých výrobců skleněných protéz, Vít Šťovíček z Ústí nad Labem.

Nevidící oko, které se aspoň trochu pohybuje, vypadá s protézou lépe než zapadlé oční víčko nebo černá páska. V případě Nikolky to bude obrovská změna – její tvář bude mít konečně i oči. Jaké protézy nakonec dostane a kdy to bude, o tom lékaři rozhodují právě v těchto dnech.

Ruční práce

Protéza není jen kulička s modrou, zelenou nebo hnědou duhovkou. Vyrobit oční protézu tak, aby byla k nepoznání od zdravého oka, je umění. Vyrábějí se ručně, každá je trochu jiná.

„Protézy se liší nejen barvou duhovky nebo bělma, ale i velikostí, tvarem a tloušťkou. Dokonce ani levé a pravé oko jednoho člověka není úplně stejné,“ vysvětluje optik. Prvním krokem k úspěchu je tedy správně změřit velikost očního důlku, druhým zvolit správnou barvu duhovky a pak ji co nejvěrněji namalovat. Vyrobit jednu protézu tak trvá asi půl dne.

Věda se naštěstí vyvíjí stále kupředu. Už nyní se vyvíjí oko s mikročipem nebo mikrokamerou. Podle vědců není nereálné, aby se nasnímané záběry »promítaly« do mozku a z nevidomých se tak stali vidící. Jednou by tak mohla svět vidět i malá Nikolka.


TAKTO SE VYRÁBÍ PROTÉZA

Milan Prieložný vyrábí oční protézy z akrylátů. Základní odlitek se dá do sádry a nechá se »vytvrdnout « při 120 ºC a pod tlakem 6 atmosfér.

1. Odlitek se vybrousí a vyleští.

2. Ve středu už má okrouhlý otvor na duhovku, která se vyrábí ze zabroušeného barevného celuloidu.

3. Barva duhovky musí být úplně stejná jako na zdravém oku. Když se vyrábějí obě protézy jako v případě Nikolky, zákazník si může barvu vybrat. Doporučuje se tmavá – není pak tolik vidět, že se neroztahuje panenka. Ta se vyrábí z černého papíru. Na bělmo se ještě dokreslí žilky, a když všechny barvy vyschnou, protéza se překryje akrylátem.

rexanka5 ( 29. května 2009 01:52 )

je to smutny ze se takhle rodej deti a nejhorsi na tom ze jeji rodice jsou stohu smutny ze ji nemuzou nejak pomoci

margarethka ( 25. května 2009 18:55 )

se píše genetická vada. tenhle cizinec, nebo cizinka sem pravidelně přispívá nesmyslama a vždycky do toho plete politiku, zejména paroubka. tak asi paroubek může i za slepotu na slovensku...

helena ( 24. května 2009 20:22 )

víš co bude lepší, než ty tvoje výplody??? Když si pořídíš Pravidla českého pravopisu!!!

hani ( 24. května 2009 10:57 )

Ano, to jsou genetycka vada. Krtek nema oci - ne potrebuje. Nebo u embriona cizi gen zabijel ocka nenarozene dite. Proc tak stalo? Jidlo lide hned obsahovat moc cize geny - kobr, ruzne infekce a jine.Proc? Zeptajte Ratha, Paroubka a jine oranzeve. Oni vi co to jsou genetycka psychotropna zbran a jak pouziva. Parfumy ma geny - pro bilou plet, jidlo ma - dobavka E. Vitaminy maji. Ot i vylezi. Hned lide maji nove choroby - 8000 v Evrope. Nejvic porazi deti. Muze oranzeve zajicky zastavi ten zlocin - pouziti genetycke zbrane?

Zobrazit celou diskusi