Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pochyby o Spolu i prosazování vlastních zájmů. Tohle jsou koaliční rebelové

  • Autor: amb - 
    25. 2. 2024
    05:00

    Marketingové video ministra vnitra a šéfa STAN Víta Rakušana, ve kterém se vymezil proti některým krokům vlády, nazlobilo před několika týdny jeho koaliční kolegy. Rebelové jsou ale ve všech stranách vládnoucí pětikoalice. Naposledy zčeřil vody hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS), který ministra školství Mikuláše Beka (STAN) označil za politického neumětela. Kdo se občas v koalici otočil proti proudu?

  • 1.Kuba kritizoval koalici

    Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) v posledních dnech výrazněji kritizoval koncept SPOLU. „Koalice by se měly dělat po volbách. Nejsem příznivcem politiky, kde se sčítají jednotlivé strany, co si sčítají procenta, aby se jim vyplatilo, jak kandidovat,“ řekl CNN Prima News. Přestože má odlišný pohled než premiér Petr Fiala (ODS), prý se vzájemně respektují. Kuba rovněž kritizoval postup ministra školství Mikuláše Beka (STAN) a označil ho za „politického neumětela“.

    Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) na veletrhu Země živitelka (26. 8. 2021) Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) na veletrhu Země živitelka (26. 8. 2021) | Blesk:Jakub Poláček

  • 2.Dvořákovo euro

    Koalici nedávno překvapil ministr pro Evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Začátkem února nečekaně jmenoval zmocněnce pro euro, kterým se stal ekonom Petr Zahradník. S dalšími koaličními stranami však své kroky nekonzultoval, kritiky se proto dočkal i od politiků, kteří jinak s přijetím eura souhlasí. Mezi politiky napříč stranami následovala ostrá debata a premiér Petr Fiala (ODS) post Dvořákovi zrušil. Zahradník je tak nadále ministrovým poradcem.

    Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) při rozhovoru pro Blesk (20.10.2023) Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) při rozhovoru pro Blesk (20.10.2023) | Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria

  • 3.Rakušan překvapuje

    Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se začal vymezovat videem, ve kterém se nebál kritizovat uskupení, jehož je součástí. „Důvěru mnohých jsme zklamali, jen abychom zůstali ve hře. Přistupovali jsme na kompromisy, je nejvyšší čas to změnit,“ říká v něm. „Řeknu mu to,“ uvádí následně s odkazem na Fialu. „Pan Rakušan si asi nevšiml, že branka, kam má mířit, je na druhé straně. Jeho sportovní video je tedy pořádný vlastňák. Doporučuji sundat dres a zalézt do šatny,“ uvedla na sociální síti X bývalá místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

    Rakušan navázal debatami Bez cenzury, kde diskutuje s voliči v krajích, kde Starostové a nezávislí ve volbách zrovna nevedli. Překvapení v koalici vyvolal, když hovořil o zestátnění ČEZ, které následně dementoval. „Bylo by dobré, abychom se takto ve vládě nepřekvapovali,“ reagoval Fiala.

    Vít Rakušan (STAN) vyrazil na debatu do Sokolova (29.1.2024) Vít Rakušan (STAN) vyrazil na debatu do Sokolova (29.1.2024) | Facebook - V. Rakušan

  • 4.Bek nechce knížecí rady

    Kritiku si koalice vysloužila od ministra školství Mikuláše Beka (STAN). „Vládní koalice se v případě letošního rozpočtu školství rozhodla jít delší, zato horší cestou,“ uvedl podle ČTK. Následky prý nese on, Starostové, Ministerstvo školství, školy i koaliční poslanci. Bek se na některých otázkách ve školství neshoduje ani s koaličními kolegy.

    „Není to 'jen' o bezmála miliardě korun, ale o promyšleném postupu, který budeme chtít, ať nám nejdříve ministr školství představí,“ řekla ČTK předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Knížecí rady od koaličních partnerů v tuto chvíli neocením, ocením věcné jednání se znalostí čísel,“ komentoval její výrok Bek.

    Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) a ředitel Cermat Miroslav Krejčí na tiskové konferenci k nepovedenému startu digitálních přijímaček na střední školy (1.2.2024) Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) a ředitel Cermat Miroslav Krejčí na tiskové konferenci k nepovedenému startu digitálních přijímaček na střední školy (1.2.2024) | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

  • 5.Rebelka Olšáková

    S podporou konsolidačního balíčku váhala Eliška Olšáková (STAN), nakonec však hlasovala pro. Jako předsedkyně Sdružení místních samospráv bojovala za vyjednání lepších podmínek pro obce, které si chtěly ponechat část vyššího výnosu z daně z nemovitosti. Poslankyně zvažovala i možnost zdržet se hlasování. „Ještě nejsem rozhodnutá,“ uváděla podle ČT24. Všechny vládní strany však nakonec byly jednotné a přijetí balíčku si odhlasovaly.

    Eliška Olšáková (STAN), předsedkyně Sdružení místních samospráv ČR Eliška Olšáková (STAN), předsedkyně Sdružení místních samospráv ČR | Archiv Elišky Olšákové

jajas ( 27. února 2024 08:24 )

Pavel nebyl "obyčejný" komunista....toho si stát docela dobře platil... 🙂

Uživatel_5486524 ( 27. února 2024 03:34 )

Každý si demokracii představuje jinak. Vláda ustupuje zdravotníkům, učitelům , soudcům, své platy si zvyšují a jediní, na koho si troufnou jsou důchodci. A ty průsery, které měli jednotliví ministři je už tolik, že Babiš je břídil a amatér. Bohužel těmto lidem chybí sebereflexe, prioritou je moc a peníze a Babiš v klídku podniká dál. Doufám, že Antifiala bude úspěšnější než AntiBabiš.

9876543 ( 26. února 2024 10:42 )

hoffl k ním inklinuje,..takže své k svému, proto mají u něho takové zastání.Ovšem dnes je hoffel modrý pták straka.

9876543 ( 26. února 2024 10:40 )

Ano pan Babiš je neobyčejný člověk, v tom nejlepším slova smyslu..

9876543 ( 26. února 2024 10:38 )

Vždy jen aktuality.. 🙂 °° 😕

Nevíš proč mi nefungují smailíci ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa