Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel se proháněl v Praze na motorce, následovala ho ochranka. A připustil odvolání šéfa ČNB

Aktualizováno -
2. března 2023
10:21
Autor: vja, Mii, ČTK, red - 
2. března 2023
08:49

Zvolený prezident Petr Pavel dnes dopoledne veřejně ukázal svou lásku k motorkám. Na mašině přijel v Praze v Letňanech zahájit motorkářský veletrh Motocykl Praha, v patách mu byla jeho ochranka, rovněž na motorkách. Pavel přitom v ten samý den překvapil výrokem, že se bude zabývat odvoláním šéfa České národní banky (ČNB) Aleše Michla kvůli jeho chybějící bezpečnostní prověrce. Pavel to řekl pro E15.

Pavel na veletrh přijel v doprovodu dvou dalších velmi podobných motorek, na nichž seděli osobní strážci přibližně stejné výšky jako on. Na první pohled tak nebylo úplně zřejmé, který z jezdců je prezident. V patách jim byla dvě černá auta s další ochrankou.

Moc jsem se těšil na to, že dnes vytáhnu motorku, už mne svrběly ruce. Budu se těšit, že se v průběhu roku budeme potkávat na různých motorkářských akcích. Užijte si to a hlavně bezpečně,“ řekl zvolený prezident po příjezdu na veletrh a dodal, že je rád, že počet registrovaných motorek stoupá.

Video  Petr Pavel zahájil veletrh Motocykl  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Akce se účastní také ministr dopravy Martin Kupka (ODS). „Něco mi říká, že vy všichni budete mít na Hradě velké zastání. Česká republika má bohatou historii konstrukce motocyklů a jsem rád, že tuto tradici budeme držet,“ uvedl návštěvníkům veletrhu.

Kupka následně vyzdvihl zejména aspekt bezpečnosti při jízdě na jednostopých vozidlech. „Máme tu náš stánek Besipu, a to je taky jedna ze součástí důležitých aktivit Ministerstva dopravy. Chceme právě upozornit na to, že tohle je důležitá tradice, že podporujeme logicky zálibu v jízdě na motorkách, ale chceme také, aby ta jízda byla co nejbezpečnější,“ sdělil Blesku.

Pavel s Kupkou a organizátory následně symbolicky přestřihl slavnostní pásku, připil si šampaňským a veletrh zahájil.

K motorkám tíhne už od mládí

Pavel se netají tím, že motorky jsou jeho velkým koníčkem. První mašinu si pořídil už na vysoké škole, ušetřil si na ni z brigády.  „Moc jsem si ji ale neužil. Asi po půl roce mě z ní sestřelil mladý kluk, který poprvé řídil auto. Motorka vzala za své. Pak jsem si dal chvíli pauzu, ale k motocyklům jsem se vrátil,“ vzpomínal generál ve výslužbě v roce 2017 pro web Xman iDnes.

Záliba mu vydržela až do současné doby, na motorce se pravidelně fotil během prezidentské kampaně. Jenže nyní naráží na problém, že prezidentská funkce se s ježděním na motorce příliš neslučuje.

Policie nicméně už dříve slíbila, že se mu pokusí vyjít vstříc. „Co se týče jízdy chráněné osoby na motocyklu, příslušníci Útvaru pro ochranu prezidenta České republiky jsou připraveni zajistit vysoký bezpečnostní standard i při této aktivitě,“ sdělil Blesku mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán.

Co je v Letňanech k vidění

Mezi vystavovateli na veletrhu nechybí americká legenda Harley-Davidson, která letos slaví 120 let existence. Jednu z největších expozic slibuje japonská jednička Honda, která vystavuje 45 strojů. Vedle tradičních značek jako Triumph, BMW, Ducati nebo Royal Enfeld předá zákazníkovi první vyrobený kus z chystané omezené série obnovená česká značka Böhmerland.

Doprovodný program vedle vystoupení kaskadérů nebo vyhlášení výsledků ankety Motocykl roku zahrnuje i expozici staveb motocyklů Bohemian Custom Motorcycles. Návštěvníci budou moci vidět výtvory špiček stavitelů nejen z ČR, ale i dalších evropských zemí. Nebudou chybět veteránské motocykly nebo speciální závodní stroje.

Konec Michla v čele ČNB?

Pavel o Michlovi mluvil v rozhovoru pro deník E15. Připustil, že by se mohl zabývat jeho odvoláním, pokud nezíská bezpečnostní prověrku na nejvyšší úrovni. Míní, že pokud je na nějakou funkci předepsaná bezpečnostní prověrka a dotyčný ji nedostane nebo ztratí, tak takovou funkci nemůže vykonávat. Dodal ale, že u Michla zatím taková situace nenastala. Michl podle serveru Echo24 na nejvyšší prověrku čeká od loňského května, standardní lhůta pro vydání prověrky na stupeň přísně tajné už uplynula, řízení ale nebylo ukončeno.

Video  Pavel má u důchodů pochybnosti a nechce být alibista: „Podepíšu, nebo vetuju,“ vzkázal k návrhu vlády  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

JaNat ( 3. března 2023 21:57 )

Co z krásných lidí udělá chlast.

JaNat ( 3. března 2023 21:56 )

Já si uklízim sama, jinak bych nic nenašla, nejsem pro chaos v domě dost inteligentní.

jajas ( 3. března 2023 14:02 )

vasounek ( 3. března 2023 13:32 )

Stejnej magor jako Putin už chybí jen aby šel lovit tygra

JaNat ( 2. března 2023 23:45 )

Tak se směj, smích je kořením života.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa