Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman si nechal tlumočit od Čaputové. A zavzpomínal na její návštěvu ve špitále

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. února 2023
19:04
Autor: for, ČTK, amb - 
6. února 2023
10:55

Prezident Miloš Zeman zavítal naposledy ve funkci hlavy státu na Slovensko. Ve Vysokých Tatrách pokračuje Zemanův program i ve středu. Zemana čeká uvítání s vojenskými poctami či oficiální tiskovka. Setkal se i s exprezidenty Schusterem a Kiskou či bývalým premiérem Pellegrinim a současným předsedou vády Hegerem.

Zemanovi dorazili do Štrbského Plesa v pondělí odpoledne a následovala cesta do Grandhotelu Kempinski a za slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a jejím partnerem, se kterými Zemanovi povečeřeli. 

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček Blesk Zprávám potvrdil, že prezident s chotí dostali darem „fotoknihu ze společných setkání, která panu prezidentovi udělala obrovskou radost, velký koš lokálních potravin a brož pro paní Zemanovou“.

„Paní prezidentka obdržela ručně broušený parfémový flakón z české rodinné sklárny Halama ve stylu secese a sadu náušnic a náhrdelníku z české šperkařské firmy Preciosa,“ dodal Ovčáček.

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou na své poslední návštěvě ve funkci u slovenské hlavy státu Zuzany Čaputové (6.2.2023 Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou na své poslední návštěvě ve funkci u slovenské hlavy státu Zuzany Čaputové (6.2.2023 | Twitter/Jiří Ovčáček

V úterý čekalo český prezidentský pár uvítání s vojenskými poctami. „Oficiální část programu zahájena slavnostním ceremoniálem a přátelským setkáním s prezidentkou Slovenské republiky Zuzanou Čaputovou,“ napsal na Twitter krátce po 11. hodině prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Před 12. hodinou začala společná tisková konference Miloše Zemana a Zuzany Čaputové. „Toto naše dnešní setkání je 13. v pořadí naší spolupráce,“ uvedla Čaputová s tím, že jde o střetnutí výjimečné, protože je poslední a tedy rozlučkové. Zeman na to později reagoval, že není pověrčivý.

Zeman: Pípáte jako kanárek

Na sociálních sítích následně po tiskovce zaujal moment, kdy Zeman neslyšel dotaz slovenské novinářky. „Nerozuměl jsem ani slovo. Jednak jsem starý, nedoslýchavý pán a kromě toho pípáte jako kanárek. Paní prezidentko, vy jste rozuměla? Tak mi to přeložte,“ uvedl český prezident a vyzval Čaputovou.

„Ano, ano, rozuměla jsem velmi zřetelně,“ odpověděla vstřícně Čaputová a dotaz Zemanovi reprodukovala.

Přestože měli se Zemanem rozdílné názory, podle slov prezidentky Čaputové je však vždy mohli probrat v otevřeném a respektujícím se prostředí. „Naše země k sobě mají velmi blízko,“ řekla s tím, že se to projevuje v kvalitě různých typů spolupráce. „Česká republika velí mnohonárodnostní bojové skupině na Slovensku, spolu s Polskem chráníte naše nebe. Slovenští hasiči pomáhali v Čechách v souvislosti s ničivými požáry,“ připomněla. 

Na dnešním střetnutí i na neformální večeři Čaputová se Zemanem řešili různá témata jako například i regionální spolupráci v rámci V4, uvedla Čaputová. Přestože někdy státy mají rozdílné postoje, jako důležité vnímá pěstování pragmatické spolupráce a dobrých sousedských vztahů.Čaputová zmínila také válku na Ukrajině, kde Slovensko s Českem zaujalo totožné postoje i v rámci pomoci. 

„S vaším odchodem, pane prezidente, končí jedna éra v české politice a začíná nová a další kapitola,“ obrátila se následně Čaputová na Miloše Zemana. Poděkovala mu za spolupráci a inspirující diskuse. 

Vzpomínky na hospitalizaci

Miloš Zeman Čaputové poděkoval za to, že ho navštívila, když byl v nemocnici. „Žena a milá, paní prezidentko, na tomto oslovení jsem si vždy nechával záležet zejména od doby, co jste mě navštívila v nemocnici. Tehdy někteří politici pochybovali o prognóze mého uzdravení, naštěstí se tato prognóza nepotvrdila, takže ještě jednou děkuji,“ řekl.

Slovensku Zeman popřál, aby vyřešilo některé své vnitropolitické problémy. „Nejsou zdaleka tak závažné, jak se zdají vnějším pozorovatelům,“ uvedl Zeman. Zvnějšku se podle něj může zdát, že má slovenská politická scéna příliš dynamický vývoj. „ Upřímně řečeno, zažil jsem v české politice velmi obdobné situace a všechny se nakonec podařilo demokratickým způsobem vyřešit,“ řekl Zeman. 

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na návštěvě u prezidenta Miloše Zemana v ÚVN. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na návštěvě u prezidenta Miloše Zemana v ÚVN. | reprofoto Twitter Jiřího Ovčáčka

„Ať žije Slovensko, ať žije jeho prezidentka,“ zakončil svůj projev Zeman. Řekl také, že věří, že i s jeho nástupcem budou pokračovat dobré česko-slovenské vztahy. 

Na konci dotazů novinářů Zeman promluvil o zeleném fanatismu, označil to za „provokativní poznámku“. „Jeden z rozdílných názorů byl i v pohledu na stranu Zelených a na to, čemu říkám zelený fanatismus. Paní prezidentka uznává zelený fanatismus, ale říká, že fanatismus u Zelených není převažující, ale je to okrajový jev, zatímco já mám podezření, že je to substance,“ uvedl Zeman. Dodal, že právě dnes poprvé se slovy Zelených, respektive slovy ekologů souhlasil kvůli návrhu na zbourání „ohyzdné rozhledny“.

Čaputová jeho slova korigovala s tím, že jakýkoliv fanatismus je škodlivý. Zároveň je zastánkyní zeleného hnutí, zelená témata a ochranu klimatu považuje za součást zodpovědnosti za planetu. I když se v tom ale se Zemanem neshodne, dovedou si to prý ale „pestře vysvětlit“. 

Následovat bude oběd s prezidentkou a poté Zeman vyrazil za předsedou vlády Eduardem Hegerem.

Vedle toho se Zeman podle Hradu sešel také s bývalými prezidenty  Rudolfem Schusterem a s Andrejem Kiskou. Potkat by se měl i s předsedou Národní rady Slovenské republiky Borisem Kollárem. 

Na tiskové konferenci uvedl, že se potká také s Petrem Pellegrinim (HLAS - sociálna demokracia). „Je vždy dobré setkávat se i s předsedy opozice, protože v demokracii se vlády průběžně mění, takže setkám se s panem Pellegrinim,“ sdělil. Setkal se s ním pak v podvečer.

Vrcholní politici Česka i Slovenska v minulosti založili tradici, že jejich první a poslední zahraniční cesta ve funkci vede do druhé ze zemí bývalého Československa. Zeman v posledních týdnech aktivně cestoval a loučil se s funkcí. Stihl již návštěvu Srbska, kde byly i Blesk Zprávy, a v Náchodě výletil společně se svou chotí a polským prezidentem Andrzejem Dudou.

Zeman o tom, co čeká Pavla v Lánech

Zemana v prezidentském úřadu v březnu vystřídá Petr Pavel, který už řekl, že na první zahraniční cestu chce jet rovněž na Slovensko. Čaputová mu osobně gratulovala ke zvolení prezidentem v jeho volebním štábu před více než týdnem, kdy Pavel v rozhodujícím kole přímé volby hlavy státu porazil šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Pavel dokonce uvedl, že se nastínil plán společné návštěvy slovenské prezidentky a jeho osoby na Ukrajině. 

„Bylo by nezdvořilé teď více prozrazovat. Půjde o více méně konvenční schůzku. Budu mluvit o prezidentském údělu. Panu Petru Pavlovi řeknu, že to téma tkví v tom, že v České republice máme přímou volbu prezidenta. Ústava a prezidentovy pravomoci jsou ale postaveny na nepřímou. Pochopit to je podstatou prezidentského údělu,“ uvedl Zeman na Slovensku k chystané schůze s Petrem Pavlem pro CNN Prima News.

„Je naprosto normální, jestliže ten, kdo se chce setkat s dosluhujícím prezidentem, o to požádá,“ dodal Zeman, který se s Pavlem sejde 13. února v 11:00 v Lánech.

Video  Zemanova rozlučková cesta na Slovensko: Tiskovka se Zuzanou Čaputovou  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 8. února 2023 21:04 )

je tak moudrý

Jan Walter ( 7. února 2023 23:04 )

Zeman starý chorý ale moudry človek na rozdil od hloupeho agenta pavka

harpyje ( 7. února 2023 21:19 )

Zapoj tu jednu poskozenou mozkovou bunku co mas (mozna) jeste v provozu, podivej se na pravidla diskuze, se kteryma mmch souhlasis kdyz se do diskuze hlasis, a nebudes se muset ptat jako imbecil 🥴

srandicky ( 7. února 2023 20:11 )

paraziti jsou ty z 5tikolky , vlasně 7kolky - přibili rychec a jenerál. jó a lopata jsem nikdy nebyl gumo

srandicky ( 7. února 2023 19:56 )

Gune co žvaníš otoč si to přesně obráceně , to vaši demožumpu lidi k smrti nenáviděj

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa