Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pavel chystá na Hradě velký úklid: Obává se odposlechů! Trestní oznámení ale asi nepadne

Aktualizováno -
3. února 2023
14:35
Autor: ČTK, Mii, simao - 
2. února 2023
09:35

Zvolený prezident Petr Pavel chce po své březnové inauguraci nechat důkladně prohlédnout prostory na Pražském hradě. Týdeníku Respekt řekl, že prostředí na Hradě považuje za nevyhovující z bezpečnostního hlediska, obává se mimo jiné odposlechů. Výhrady má k fungování Útvaru pro ochranu prezidenta ČR, který podle něj často nerespektoval základní pravidla a unikaly z něj informace. Pavel projevil také zájem o nový audit NKÚ, ten se však před inaugurací určitě nestihne, jak Pavla informoval osobně šéf úřadu Miloslav Kala.

Pavel řekl v neděli, že bude chtít uskutečnit audit v Kanceláři prezidenta republiky. Ideální by podle něj bylo, kdyby se stihl do jeho inaugurace, která byla ohlášena na 9. března.

Pavel uvedl, že chce mít „klidné svědomí, že to, co přebíráme, přebíráme v pořádku, že tam na nás nebudou čekat nějací kostlivci ve skříních“. Poukázal přitom na podezření z neoprávněného nakládání s utajovanými dokumenty a jejich skartací na Hradě za éry prezidenta Miloše Zemana.

V rozhovoru, který v úterý zveřejnil Reflex.czPavel uvedl, že v prezidentské kanceláři bude potřeba nejen audit NKÚ, ale i hloubkový úklid ve všech oblastech. Odůvodnil to tím, že realita, se kterou se zatím v náznacích setkává, je výrazně horší, než si představoval.

Šéf NKÚ: Tak rychlá kontrola není reální

Není však reálné, aby se případný další audit v Kanceláři prezidenta republiky stihl ještě před březnovou inaugurací, varoval však ve čtvrtek šéf Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslav Kala po schůzce s Pavlem. Závěr kontroly hospodaření a jí podřízených organizací, která je již hotová, by podle Kaly mohl být zveřejněný v řádu maximálně několika týdnů.

Pavel později na twitteru uvedl, že mu Kala nabídl, že po zveřejnění výsledků této kontroly odpoví na dotazy s nimi související a že o možném dalším auditu budou jednat následně.

„Jenom námitkové a odvolací řízení trvá minimálně dva měsíce, někdy i déle, takže do inaugurace se nepodaří kontrolu ani zahájit, ani provést a vypořádat námitky,“ uvedl Kala. Až obdrží Pavlův tým informace o již provedené kontrole, tak pokud následně bude mít nějaké dotazy nebo připomínky, NKÚ je zodpoví. „Případně se budeme domlouvat na dalším postupu,“ dodal Kala.

Pokud by Pavel trval na dalším auditu, je v takovém případě nejdříve nutné podat podnět NKÚ, kolegium úřadu jej následně musí projednat a poté naplánovat. Celý proces je podle Kaly záležitostí řady měsíců.

Kontroloři si posvítili i na správu Hradu či Lán

Širší vedení NKÚ na konci ledna schválilo závěr z kontroly hospodaření KPR a jí podřízených organizací, tedy Správy Pražského hradu a Lesní správy Lány. Výsledek kontroly zatím nemůže zveřejnit. Kala o něm nemohl informovat ani dnes Pavla, neboť je vázán mlčenlivostí.

„Pan Miloslav Kala mě informoval, že je vázán mlčenlivostí ve vztahu k probíhající kontrole Kanceláře prezidenta republiky. Nabídl mi, že po zveřejnění výsledků kontroly odpoví na dotazy s nimi související. O případné možnosti dalšího auditu budeme jednat až následně,“ uvedl po schůzce na twitteru Pavel.

Z informací, které Kala mohl poskytnout, je podle Pavla zřejmé, že audit zjistil celou řadu pochybení, ale nic tak zásadního, co by mělo přímo vést k trestnímu stíhání. „S tím jsem schopen žít. Zbytek si uděláme v rámci přebírání, až dostaneme přístup nejen ke struktuře kanceláře, ale i k některým dokumentům,“ dodal Pavel v pátek na tiskové konfrenci.

„Když mám nějaké výhrady nebo obavy, tak směřují na jedné straně k tomu, abychom nepřebírali žádné procesy, ve kterých následně budou zjištěna porušení pravidel, ať už rozpočtových, nebo dokonce porušení zákona,“ uvedl generál ve výslužbě.

O tom, že taková podezření existují, podle něj svědčí i to, že zpráva dosud nemohla být zveřejněna, protože orgány činné v trestním řízení si vyžádaly ještě čas. „Už to samotné je pro mě důvodem, abych nějaké pochybnosti měl. Týká se to hospodaření jak Hradu, tak v Lánech,“ doplnil Pavel.

Obavy z odposlechů

Pavel také v rozhovoru pro časopis Respekt uvedl, že nechce na Hradě pracovat, dokud nebude „vyčistěn“. Podle něj se tam mohou nacházet odposlechy, v areálu má působit bezpečnostní agentura, která nepodléhá policejní kontrole. 

Pavel v rozhovoru označil prostředí na Hradě za nevyhovující.  „To znamená důkladná technická prohlídka. Pokud bych tam šel jenom na zdvořilostní setkání, tak s tím problém nemám. Ale pracovat v těch prostorách před důkladnou prohlídkou určitě nebudu,“ řekl Respektu. Jeho obava se týká i možných odposlechů.

Porušování pravidel na povel Mynáře?

Za flagrantní porušení veškerých pravidel považuje, že na Hradě funguje soukromá bezpečnostní agentura. „Má téměř neomezený přístup ke všemu a nepodléhá policejní kontrole,“ uvedl. Proč na Hradě taková agentura působí, je podle něj dotaz na nynějšího kancléře Vratislava Mynáře.

Vedle agentury sídlo prezidenta hlídá útvar pro ochranu hlavy státu, doplnil Respekt. Ten by měl podle dřívějšího vyjádření policejního prezidia Pavla automaticky chránit po inauguraci. Od voleb bezpečnost zvoleného prezidenta zajišťuje policie na základě žádosti policejního prezidenta Martina Vondráška. Pavel dříve v rozhovoru pro Reflex.cz uvedl, že k části útvaru pro ochranu prezidenta nemá důvěru.

„Z informací, které mám k dispozici, tak ochranná služba prezidenta (...) skutečně fungovala jednoznačně na základě konkrétních zadání kancléře Mynáře. Častokrát nerespektovala základní pravidla pro výkon ochrany, docházelo k únikům informací,“ řekl Respektu Pavel. V takovém prostředí by nedokázal mít důvěru k lidem ve svém nejbližším okolí, dodal. O nastavení ochrany chce dnes mluvit s Vondráškem.

Prohledávali to již nyní

Deník N dnes napsal, že zhruba v polovině ledna hledala soukromá firma odposlouchávací zařízení v kancelářích prezidentova poradce Martina Nejedlého a kancléře Mynáře.

Kromě toho se uskutečnila i kontrola sousedících kanceláří. Podle serveru není jasné, zda se nějaké odposlechy našly.

O kontrolách se rozhodne v dubnu?

Ke kontrolám na Hradě Pavel opakovaně řekl, že bude chtít jejich zrušení. Mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán na dotaz ČTK v pondělí odpověděl, že policie nyní o změně režimu neuvažuje, do budoucna ji ale nevylučuje.

Kontroly byly zavedeny v roce 2016, tehdy se k nim Pražský hrad aktivně hlásil a obhajoval je. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) loni v lednu požádal policii o revizi zabezpečení a byl podle něj připraven plán na zmírnění vnějších opatření. Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu k tomu ale nebyla podle ministra vhodná doba. Loni na podzim začal požadovat konec kontrol i Hrad, policie k jejich ukončení nepřistoupila.

Policejní prezident Vondrášek ve čtvrtek jednal s Pavlem o ochraně budoucího prezidenta i příslušných budov. Ohledně kontrol u vstupu na Hrad bude jasno až po analýze rizik v dubnu.

Kolečko schůzek

Pavel se už po svém zvolení začal scházet s představiteli vlády a státních institucí. V pondělí jednal s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) a ředitelem Bezpečnostní informační služby Michalem Koudelkou, v úterý s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) a poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem.

Ve středu s premiérem Petrem Fialou (ODS), předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).

Video  Petr Pavel pro Blesk: Ukrajina do EU i NATO i o osudu lidí z okolí Zemana  - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jajas ( 3. února 2023 20:42 )

A tu ukradenou a znovu nalezenou standartu...a bude vše O.K.!

e.lesanova ( 3. února 2023 15:23 )

No, vzhledem k tomu, že Pavel řádí jako neřízená střela, dá se dokonce koketovat s několika paragrafy, kdy překročil zákon jakožto stále soukromá osoba, nemající dosud ŽÁDNÉ pravomoce hlavy státu. Tak aby nepřestřelil, "generál"

msamec3 ( 3. února 2023 14:55 )

No jo on se obava a jak tady píšou lidi on to zná vše a ví kam co dát a bylo by blbě kdyby ho odposlouchávali tak to nebudou rusové ale Amíci a běda jak něco udělá špatně tak udělají ty ty ty protože teď je pro amiky

msamec3 ( 3. února 2023 14:36 )

Bojí se co by se na něj vyhrabalo

JaNat ( 3. února 2023 12:35 )

Už jsem vám jednou odkaz poslala, kolikrát ještě?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa