Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman předal těhotné vdově metál: Vyznamenal hasiče, který zemřel při požáru

Autor: ČTK - 
4. ledna 2023
15:01

Vdova po zemřelém dobrovolném hasiči Janu Dvořákovi dnes na Pražském hradě převzala medaili Za hrdinství, kterou mu udělil prezident Miloš Zeman. Dvořák zemřel loni na konci listopadu při likvidaci požáru v Novém Boru na Českolipsku. Vyznamenání Dvořákovi Zeman udělil v řádový den 1. ledna za hrdinství při záchraně lidských životů a značných materiálních hodnot s nasazením vlastního života.

„Jsou chvíle, kdy bych medaili Za hrdinství raději neudělil,“ řekl Zeman vdově. Popřál jí, aby jí radost z dítěte, které se jí zanedlouho narodí, alespoň částečně vyrovnala smutek z úmrtí manžela. Ceremoniálu se zúčastnil i bratr hasiče Bořivoj Dvořák.

Devětatřicetiletý Dvořák zemřel 30. listopadu při likvidaci požáru roubeného domu. Zřítil se na něj strop, svým zraněním přes snahu zdravotníků podlehl. V domě zemřel i další člověk, zřejmě spolumajitel stavení.

Za posledních deset let v České republice přišlo o život při zásazích u požárů šest dobrovolných a tři profesionální hasiči.

Prezident může udělovat státní vyznamenání v tzv. řádové dny, které jsou 1. ledna a 28. října. Většinou je k tomu využíván říjnový státní svátek, kdy se tradičně koná ceremonie na Pražském hradě. Pro Zemana byl tedy 1. leden posledním dnem, kdy mohl vyznamenání udělit. V březnu mu skončí jeho druhý mandát.

Video  Proslov prezidenta Zemana před předáváním státních vyznamenání  - Blesk TV
Video se připravuje ...

y1xcvbnm ( 4. ledna 2023 16:08 )

Ta manželka Fialová je jako Nečasová , ta původní . Takové boty s páskem přes nárt se snad už ani nenosí, ona všechno vytáhne asi ze skříně a vezme si to na sebe.

nespokojeny ( 4. ledna 2023 15:15 )

Škoda, že nemůže kandidovat potřetí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa