Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zeman ocenil pokoru Alžběty (†96) a napsal Charlesovi. Fiala, Babiš, Rakušan a další líčí zármutek

  • Autor: simao,ČTK - 
    Aktualizováno -
    8. 9. 2022
    22:16
    8. 9. 2022
    20:07

    Královna Alžběta II. zemřela ve věku 96 let, soustrast přejí i čeští politici. Prezident Miloš Zeman královnin skon přijal s hlubokým zármutkem, ocenil oddanou službu monarchii, nesmírnou pokoru a vznešenost. Vyjadřují se však i další - včetně šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS), šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) či expremiérů Andreje Babiše (ANO) a Mirka Topolánka.

  • 1.Zeman vyzdvihl pokoru i vznešenost

    „Její oddaná služba monarchii, nesmírná pokora a vznešenost zůstane navždy v našich srdcích,” uvedl prezident ČR Miloš Zeman v reakci na smutnou zprávu z Britských ostrovů.

    Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka přijal Zeman zprávu o jejím skonu s hlubokým zármutkem. Královna Alžběta II. zemřela ve čtvrtek odpoledne ve věku 96 let na zámku Balmoral ve Skotsku. Šlo o nejdéle vládnoucí panovnici v britských dějinách, letos oslavila 70 let na trůně. V čele monarchie stanul její nejstarší syn Charles.

    Zeman v kondolenci novému králi Charlesovi III. zavzpomínal na společné setkání s Alžbětou II. z června 2017, považuje ho za jeden z nejsilnějších momentů ve svém úřadu.

    „S jejím odchodem končí jedna velkolepá historická epocha. Vaše matka byla symbolem moderních dějin nejen Velké Británie, ale celého světa,“ uvedl český prezident. „Její odkaz v podobě oddané služby monarchii, nesmírné pokory a vznešenosti zůstane navždy v našich srdcích,“ dodal. „Vaše Veličenstvo, dovolte mi, abych jménem svým i jménem občanů České republiky vyjádřil upřímnou soustrast,“ zakončil dopis Charlesovi.

  • 2.Hluboký zármutek i u Fialy

    „Jsem hluboce zarmoucen smrtí Jejího Veličenstva královny Alžběty II. Srdečnou a upřímnou soustrast královské rodině a britskému lidu a lidu Společenství národů,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Na twitteru zveřejnil prohlášení v češtině i angličtině.

    „Upřímnou soustrast britské královské rodině a celému Spojenému království. Královna Alžběta II. byla symbolem kontinuity a stability. Čest její památce. Král Charles má před sebou nyní náročný úkol,“ vzkázal v prohlášení šéf českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

    „Sedmdesát let oddané služby národu, sedmdesát let služby monarchii. Úctyhodný život! Odpočívejte v pokoji, Vaše veličenstvo,“ napsal první místopředseda Senátu Jiří Růžička (za TOP 09).

  • 3.Lipavský: Odešel symbol statečnosti i lidství

    „Jsem hluboce zarmoucen z dnešní smutné zprávy, že nás opustila Její Veličenstvo královna Alžběta II. Odešel symbol statečnosti, pracovitosti, oddanosti i lidství. Moje myšlenky jsou s královskou rodinou i občany Spojeného království a Commonwealthu. Čest její památce,“ uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

    „Vždy jsem choval velké sympatie ke Spojenému království a měl jsem tu čest reprezentovat českou vládu na recepci u příležitosti posledních oficiálních oslav narozenin Jejího Veličenstva. Královna Alžběta byla neodmyslitelnou součástí obrazu Spojeného království jako důstojné, přátelské země. Byla pojítkem mezi minulostí a současností, byla symbolem i idolem. Upřímná láska Britů k jejich královně byla srozumitelná i nám,“ napsal vicepremiér a šéf Pirátů Ivan Bartoš.

    „I přes její vysoký věk, ale zároveň právě pro její dlouhé kralování, jsme si nikdo nedovedli představit na britském trůnu nikoho jiného a ani jsme si nic takového představovat nechtěli. Smrt královny Alžběty je pro Británii koncem jedné dlouhé éry a je to událost, která zasáhne celý svět. Velice osobně zasáhla i mne,“ poznamenal.

    Video  Co způsobí smrt britské panovnice Alžběty II?  - Business Insider
    Video se připravuje ...

  • 4.Pekarová: Obdivovala jsem ji

    „Dnes bude jeden z těch dnů, kdy si budeme pamatovat, kde jsme byli, co jsme dělali, když jsme se tu zprávu dozvěděli. Královna Alžběta II. byla nositelkou noblesy, elegance, symbolem poválečné Británie a jejich nejlepších tradic. My deepest condolences to the Royal family,“ uvedl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

    „Její královská výsost Alžběta II. zůstane v paměti všech jako vzor oddanosti panovníka své zemi a podřízení blahu a potřebám své země. Obdivovala jsem ji. Moje myšlenky a účast patří všem členům rodiny i občanům Velké Británie a Commonwealthu,“ vzkázala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

  • 5.Babiš: Křehká, jemná, skromná žena

    „Hluboce lituji úmrtí královny Alžběty II. Měl jsem tu čest ji poznat v roce 2019 v Portsmouthu na poctě válečným veteránům. Bylo pro mě ctí jí být představen, měla vždy můj nejhlubší respekt,“ uvedl expremiér a šéf ANO Andrej Babiš.

    „Křehká, jemná, skromná žena, která jmenovala 14 britských premiérů, setkala se s 13 americkými prezidenty a ztělesňovala více než kdokoli jiný na světě oddanou službu vlasti, státu a národu. I díky ní byla a je Velká Británie spolehlivou a svobodnou zemí a naším dobrým partnerem,“ dodal na twitteru.

  • 6.Topolánek: Umřela mi královna

    „Umřela mi Královna. A neříkejte, že jste si ji také trochu nepřivlastňovali. A nezáviděli jim ji. A že chlapi nebrečí,“ napsal na twitteru expremiér Mirek Topolánek.

    „Královna Alžběta byla pozoruhodnou dámou, symbolem Spojeného království v jeho historické tradici i přijetí moderního světa. Její lidskost byla příkladem mnohým. Čest její památce,“ uvedl poslanec a bývalý šéf lidovců Marek Výborný.

    Video  Jaký byl kouzelný život královny Alžběty II.?  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 7.Fischer vzpomíná na Alžbětu v Praze a Havla

    Královna Alžběta II. při návštěvě Prahy v roce 1996 jednala s personálem Pražského hradu s obrovskou grácií i autoritou, zůstávala při tom velmi lidská a vstřícná. ČTK to řekl senátor Pavel Fischer, tehdejší zaměstnanec hradní administrativy prezidenta Václava Havla.

    Návštěvu britského královského páru v roce 1996 v České republice Fischer označil za „neuvěřitelnou“. Každá státní návštěva se podle něj počítá podle významu dané osoby, její osobnosti, ale i podle její seniority a významu státu, který zastupuje. Z tohoto pohledu je britská koruna v mnoha ohledech výjimečná a výjimečná byla i Alžběta II., poznamenal.

    Přípravy na návštěvu podle něj byly složité z hlediska protokolu i mnoha detailů, protože Havel byl velmi pozorný hostitel. Návštěvám věnoval často osobní pozornost i při přípravě darů nebo organizaci večeře a jídelního lístku. Pro Alžbětu II. připravil speciální překvapení, kdy jí představil svou fenku Ďulu.

    Na Alžbětu má Fischer vzpomínky ze své tehdejší pozice úředníka. „Bylo v tom něco mimořádného, všichni jsme věděli, že nesmíme udělat chyby. Vzpomínám si, jak s obrovskou grácií i autoritou s námi jednala a přitom byla stále velmi lidská a vstřícná,“ podotkl.

    Podle Fischera měl Havel po celá 90. léta velmi intenzivní spolupráci s Alžbětiným synem Charlesem, který se dneškem stal novým britským králem. Princ podle něj byl významným podporovatelem Havlových snah o modernizaci Pražského hradu a pomohl získat peníze na jeho rekonstrukci. Fischer také podotkl, že Havlovi pomáhal v té době otevírat dveře k panovnickým rodům jeho tehdejší kancléř Karel Schwarzenberg.

    Video  Královna Alžběta navštívila Česko: Připomeňte si historické okamžiky  - Videohub
    Video se připravuje ...

     

roxin ( 9. září 2022 10:09 )

Že královna zemřela je smutné a hlavně pro Anglii a její blízké, měla svůj věk a dalo se to očekávat, princ Charles ani nepočítal s tím že se mu někdy podaří být králem a stalo se.

Jirik-ta ( 8. září 2022 20:46 )

fialsky je zbabělec.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa