Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„České domácnosti ve stínu kolapsu a strach ze zimy!“ Poslanci se přeli o rozpočet

Aktualizováno -
7. září 2022
18:02
Autor: ČTK, for - 
7. září 2022
11:23

Poslanci projednali v prvém čtení změnu státního rozpočtu na letošní rok, jež prohlubuje schodek o 50 miliard na 330 miliard korun. Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová (ANO) varovala před holícím kolapsem, který ohrožuje české domácnosti. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) návrh na vyšší schodek hájil i vzhledem k tomu, že se v rozpočtu nově odráží i vládní pomoc občanům. Poslancům trvalo jednání 8 hodin, nyní je čeká ještě druhé a třetí čtení.

Navrhovanou změnu rozpočtu vláda zdůvodňuje dopady ruské invaze na Ukrajinu a vysokou mírou inflace. Kabinet poukazuje hlavně na nárůst cen energií a s tím související ohrožení nízkopříjmových a zranitelných skupin obyvatelstva. Stanjura uvedl na začátku jednání, že jsou to prostě pochopitelné výdaje. 

Novelizovaný rozpočet počítá například s osmi miliardami korun na jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě do 18 let pro vybrané rodiny. Dalších 16,5 miliardy korun je určeno na pomoc s vysokými cenami energií. Téměř 11 miliard korun si vyžádají letošní valorizace důchodů.

Příjmy novelizovaného rozpočtu činí 1,678 bilionu korun, výdaje 2,008 bilionu korun. Celkové příjmy se navyšují o 65 miliard korun. Víc než 25 miliard korun má dodatečně přinést daň z přidané hodnoty, na dani z příjmů firem vybere stát navíc 9,2 miliardy a na dani z příjmů fyzických osob o 10,2 miliardy. Příjmy z pojistného na sociální zabezpečení se dodatečně zvyšují o devět miliard korun. Vláda ale v důvodové zprávě upozorňuje, že jakékoli prognózy jsou zatíženy enormní mírou nejistoty a rizik. Sněmovna si návrh zatím odklepla, a to po 8 hodin dlouhé debatě. Nyní je bude čekat druhé a třetí čtení, kde se budou navrhovat přesuny peněz a schvalovat novela jako celek. 

Opozice se staví k vládním rozpočtovým změnám kriticky. Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová očekává několikahodinovou diskusi. A nepletla se. Ani po 7 hodinách se poslanci nedobrali verdiktu. V půl čtvrté odpoledne bylo do rozpravy přihlášeno ještě 12 lidí a až kolem páté zbývali tři lidé. 

Schillerová během svého úvodního proslovu kritizovala vládu, že místy nepočítá s dostatečně zvýšenými výdaji. Za sebe zmínila peníze na bytovou krizi.

Schillerová: Domácnosti se bojí zimy

„V dobách, kdy teče lidem do bot, jim stát má pomoci. Většina domácností začíná pochybovat nebo už pochybuje o budoucnosti a důvěra mezi spotřebiteli klesá. Domácnosti se bojí zimy, soběstačnosti a zvyšuje se strach ze ztráty zaměstnání,“ řekla dále Schillerová a zkritizovala i to, že vláda podle ní hluboce podsekává investice.

Schillerová mimo jiné řekla, že novela rozpočtu čerpá pouze z navýšených příjmů, ale peníze vybrané navíc podle ní nepocítí ani firmy, ani občané. Domácnosti i firmy podle ní žijí ve stínu kolapsu, který se blíží s nadcházející zimou. Podle ní to vládní koalici netrápí natolik, aby přicházela s rychlými řešeními. Zdůraznila, že v dobách krize musí vláda zvyšovat výdaje. „Pokud to chcete slyšet lidově - v dobách, kdy lidem teče do bot, jim má stát pomoci,“ řekla. Nynější vládní koalice však podle ní škrtá bez hlubšího rozmyslu.

Jednání o nedůvěře vládě: Andrej Babiš a Alena Schilerová. Jednání o nedůvěře vládě: Andrej Babiš a Alena Schilerová. | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Stanjura klidnil strach, energie máme do dubna

Vedle hájení rozpočtových kapitol mluvil stávající stážce státní kasy také o tom, jak jsme na tom s energetickou bezpečností. „S plnou vážností na mikrofon tady říkám, že do 30. dubna je zajištěn dostatečný objem energií. S plnou vážností,“ prohlásil Stanjura. „V této chvíli řešíme ceny tak, aby byly přijatelné. Nebudou nízké, jak byly loni nebo předloni. To nikdo z nás netvrdí. A kdyby to někdo tvrdil, tak neříká pravdu a slibuje něco, co nemůže splnit, zejména u surovin, kde jsme plně závislí na dovozu,“ dodal. Ujistil však, že řešení přijde, a vyjádřil naději, že společnost zvládne nejen nadcházející, ale i příští zimu.

„Kolaps nehrozí ve smyslu, že by nebyly dodávky hned. Řekl jsem, že situace je vážná, že připravujeme opatření k tomu, aby poté , co jsme zajistili dodávky, byly přijatelné ceny. A řekl jsem, že nebudou nízké a že situace bude vážná,“ popsal.

Plynu je podle něj na planetě dost, pouze se musí vybudovat nové logistické trasy tak, aby Evropa nebyla závislá na tom,že diktátor používá energie jako zbraň ve svém politickém souboji. Připomněl, že se v tomto týdnu otevře nový terminál na LNG v Nizozemsku, v němž bude mít svou kapacitu vyhrazeno i Česko.

Roztržka u nákupů vojenské techniky

K prvním slovním přestřelkám došlo už krátce po začátku rozpravy, kdy se předseda opozičního hnutí SPD opřel do ministryně obrany Jany Černochové (ODS), že nakupuje za velké peníze vojenskou techniku, ačkoliv nám byly údajně některé stroje nabízeny zdarma.

Přítomného poslance Ondřeje Lochmana (STAN) pak nazval někým, kdo kryje organizovaný zločin. 

Tomio Okamuru nazvali následně soudně uznaným lhářem a ministryně se ostře ohradila. „Žádné Gripeny zadarmo nám nikdo nenabízel a já vás žádám, abyste tuto lež neopakovali. Ministr obrany švédského království se mi za chování velvyslance omluvil, kdy mi velvyslanec řekl, že by takto Švédsko mohlo postupovat. Žádná taková nabídka nepřišla,“ obhájila se ve Sněmovně. Ohradil se i Lochman a podotknul, že si předseda SPD jen honí ego.

Černochová dodala, že si ale Sněmovna dávno všimla, že Tomio Okamura má problém se ženami a ukazuje jen svou slabost, malost a hloupost. Debatu plnou urážek se snažil utnout poslanec Aleš Juchelka (ANO), který vyzval dolní komoru, aby se debata zpátky stočila k tomu, jak vytvořit aktualizovaný rozpočet.

Ještě, než se podařilo dostat zpátky k meritu věci, se někteří opřeli i do místopředsedkyně Jany Mračkové Vildumetzové (ANO), že poslance hovořící mimo téma neosloví či nezastaví. Ta se bránila tím, že se jednalo o faktické poznámky.

Video  Ministr Stanjura sdílel střípek z energetického tarifu. A „bořil“ mýty o nákupu drahé energie  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 9. září 2022 08:10 )

dluh nemám

Jaryn19 ( 7. září 2022 18:38 )

peníze na dluh natiskla hlavně minulá vláda, s vysokým úrokem se budou tyto dluhy špatně splácet

Jirik-ta ( 7. září 2022 17:17 )

LNG = rakovina

Jirik-ta ( 7. září 2022 17:16 )

omyl, já netopim celou zimu a mám 22°C, v létě 30°C já svetr nechci

Jirik-ta ( 7. září 2022 17:14 )

já co půjde to vypnu a co náš průmysl? Ten ať pošlou klidně ke dnu. Peníze si natisknem 🧣👘

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa