Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jediný exministr, který zůstává: Plaga bude na školství „náměstkovat“ Gazdíkovi

Autor: ČTK - 
18. prosince 2021
12:14

Úkolem ministerstva školství bude uvést do života Strategii 2030+, kterou vypracovalo předchozí vedení resortu a na které panuje politická shoda. Po dnešním uvedení do úřadu to řekl nový ministr školství Petr Gazdík (STAN). Dokument se zabývá modernizací českého školství. To podle Gazdíka potřebuje změnu a potřebuje se připravit na budoucnost. Základní dovedností žáků a studentů musí být schopnost učit se novým věcem. Politickým náměstkem Gazdíka se stane dosavadní ministr Robert Plaga (za ANO), jenž už jako náměstek na ministerstvu působil v minulosti.

Gazdíka do funkce uvedl premiér Petr Fiala (ODS), který sám jako ministr školství v minulosti působil. Resort podle Fialy bude vyžadovat řadu změn. Poděkoval za práci bývalému ministrovi Plagovi a ocenil ho za dialog, jejž vedl s opozicí. I díky tomu podle předsedy vlády existuje naděje, že při řízení ministerstva školství nastane „určitá kontinuita“.

Za velké úkoly, které před Gazdíkem stojí, Fiala označil úpravu rámcových vzdělávacích programů, aby se snížil objem učiva ve prospěch kvality, nebo nastavení systému duálního vzdělání. Přihlásil se také k závazku udržet platy učitelů minimálně na 130 procentech průměrné mzdy.

I Gazdík zmínil, že může navázat na práci ministerstva z uplynulého období. Zopakoval svou podporu Strategii 2030+. Je podle něj vydiskutována s odbornou veřejností a má i politickou podporu. Za svůj úkol proto považuje tuto strategii uvést do života.

České školství podle něj potřebuje změnu, musí se připravovat na budoucnost. „Základní dovedností studenta musí být, že se musí umět učit novým věcem,“ poznamenal nový ministr. Chce výrazným způsobem zvýšit motivaci žáků a studentů a vláda podle něj také bude muset vysvětlit nadcházející změny ve vzdělávání zejména rodičům.

Video  Zeman jmenoval vládu Petra Fialy (ODS) na zámku v Lánech.  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dynaty ( 18. prosince 2021 19:54 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa