Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Milionovou dotaci pro Mynářův spolek prověřuje agentura. Došlo k porušení podmínek?

Autor: ČTK - 
24. listopadu 2021
17:45

Národní sportovní agentura zahájila kontrolu dotací, které před více než deseti lety získalo občanské sdružení Chřibák hradního kancléře Vratislava Mynáře. ČTK to ve středu řekl mluvčí agentury Jakub Večerka. Víc upřesnit odmítl s tím, že kontrola je neveřejná. Server iRozhlas.cz v září uvedl, že agentura bude kontrolovat dotace ve výši 26 milionů korun, které Mynářovo sdružení dostalo na výstavbu sportovní ubytovny.

Mohu potvrdit, že se Národní sportovní agentura zabývá kontrolou dotace spolku Chřibák. Průběh kontroly je dle zákona neveřejný, takže do skončení kontroly se nemůžeme podrobněji vyjadřovat,“ uvedl Večerka. Trvat to podle něj může minimálně několik týdnů.

Kauzy dotací hradního kancléře se táhnou už několik let, jde o dva případy. Celkem získal Mynář 32 milionů korun - šest milionů na penzion v Osvětimanech a 26 milionů na stavbu sportovní ubytovny a fotbalového hřiště na Uherskohradišťsku. Úřady už dotace kontrolovaly několikrát. Kancléř dlouhodobě odmítá tvrzení, že spáchal trestný čin.

Za porušení podmínek dotace dostal Mynář pokutu

Sumu 26 milionů získalo Mynářovo sdružení Chřibák v letech 2007 a 2008 od ministerstva školství. To až v roce 2019 uznalo, že Mynář porušil jednu z podmínek udělení dotace a dostal téměř milionovou pokutu. Reportéři ČT následně zjistili, že kancléř údajně porušil i další podmínky pro udělení dotace. Na to reagovala nevládní organizace Transparency International (TI), která loni v červenci na ministerstvo zaslala dva podněty.

Video  Kancléř Vratislav Mynář přišel vypovídat k okolnostem hospitalizace prezidenta  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

Další krok ale nastal až letos v červenci, kdy resort Deníku N řekl, že dotaci na výstavbu sportovního zázemí má kontrolovat Národní sportovní agentura. Ta podle Večerky obdržela z ministerstva školství spis v srpnu. Mynář pak serveru iROZHLAS.cz napsal, že se ke „směšným snahám o zviditelnění neziskové organizace Transparency International“ odmítá vyjadřovat.

Mynářova firma dotaci vracet nemusí

Kvůli šestimilionové dotaci policie hradního kancléře obvinila z poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. Policisté stejně jako dříve kontrola dotačního úřadu tvrdí, že Mynář v žádosti neuvedl pravdivě, že stejný objekt už dříve dostal dotaci od ministerstva školství. Mynář, který je jedním z nejbližších spolupracovníků prezidenta Miloše Zemana, podal proti usnesení o zahájení stíhání stížnost. Dozorující státní zástupce ji ale zamítl. Mynář už dříve tvrdil, že stíhání považuje za nestandardní a ovlivněné tlakem médií.

Úřad Regionálního operačního programu (ROP) Střední Morava předal na začátku září Nejvyššímu státnímu zastupitelství návrh na podání správní žaloby kvůli vrácení šestimilionové dotace. Ministerstvo financí před časem rozhodlo, že Mynářova firma dotaci vracet nemusí.

Stano1963 ( 25. listopadu 2021 17:24 )

u někoho vadí firma na Kypru a u tohoto ... nevadí ani jasný dotační podvod

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa