Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusové z pražské ambasády letí domů. První speciál přistane v sobotu, pryč musí 63 lidí

Autor: ČTK - 
28. května 2021
16:15

Do Prahy by v následujících dnech měly pro ruské diplomaty a zaměstnance velvyslanectví přiletět dva letecké vládní speciály z Moskvy. První let by měl na ruzyňském letišti přistát v sobotu v poledne, druhý je naplánován na pondělí. Odletět nemusí učitelé a další personál střední školy při velvyslanectví, ale musí si zažádat o pobytové tituly a řádně pracovat na území České republiky, jako je tomu v případě všech mezinárodních škol. Otázka je, zda se vyřízení jejich povolení do konce května stihne.

Přílet ruských speciálů potvrdila mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková. První ruský speciál podle současných plánů dorazí na pražské letiště v sobotu ve 12:00, konkrétně půjde o vládní Iljušin 96. Následovat by mělo odbavení cestujících na třetím terminálu letiště, odlet je pak naplánován na 14:30.

V pondělí by pak po 13:00 měl do Prahy přiletět další ruský speciál, který ještě odpoledne vyrazí na cestu zpět do Moskvy. „Jde o charterové lety, může se to kdykoli změnit,“ podotkla Divíšková. Upozornila na to, že letiště nemá informace o počtu ani skladbě cestujících.

„Jde o 63 pracovníků zastupitelského úřadu v Praze,“ upřesnila pro Blesk Zprávy mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová. Počet lidí mířících z Prahy do Ruska bude nicméně vyšší, v řadě případů jde o celé rodiny. 

Obava o školu a ruský velvyslanec na Hradě

Ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij se v úterý sešel s kancléřem prezidenta Miloše Zemana Vratislavem Mynářem. Žádal o pomoc s pobytovými povoleními pro zaměstnance střední školy, kterých se dotkne ohlášené vyhoštění z ČR do konce května. Podle ruské strany hrozí škole uzavření.

„Česká republika neuzavírá a neusiluje o uzavření Střední školy při velvyslanectví Ruské federace v Praze. Tato škola působí v režimu takzvané zahraniční školy, které bylo povoleno plnění povinné školní docházky podle platných právních předpisů ČR,“ kontrovalo ministerstvo zahraničí.

Školu velvyslanectví otevřelo i pro žáky mimo okruh rodin členů ruské diplomatické mise. „Za této situace není možné, aby učitelé byli akreditovaným personálem podle Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích. Je třeba, aby si jednotliví učitelé a další personál školy zažádali o pobytové tituly a řádně pracovali na území České republiky, jako je tomu v případě všech mezinárodních škol na území České republiky,“ uvedl úřad.

Podle Zmejevského početní omezení dopadne i na pedagogický a technický personál školy, které tak hrozí uzavření. Ministrům zahraničí a prezidentům obou zemí již postoupil petici za záchranu školy podepsanou více než 220 absolventy a rodiči nynějších studentů, uvedl v úterý Hrad.

Žádost o pomoc se týká pobytových povolení podle zákona o pobytu cizinců na území ČR. Hrad upozornil, že v takovém případě by se nejednalo o vynětí z početních limitů na základě úmluvy o diplomatických stycích, podle které ČR při vyhoštění postupovala.

Česko v dubnu po diplomatické roztržce s Ruskem kvůli výbuchům ve Vrběticích rozhodlo o snížení obsazení ruské ambasády v Praze, opustit by ji do konce května měly desítky diplomatů a zaměstnanců. Diplomatická roztržka je vyústěním zjištění českých vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb.  

Video  Velké letadlo a spousta kufrů: Takhle se „pakovali“ ruští diplomaté z ČR  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

 

nespokojeny ( 1. června 2021 11:07 )

Parlamentní listy vlastní Ivo Valenta, emeritní senátor a úspěšný člověk ....

wenzel trousil ( 29. května 2021 14:42 )

Muze byt jeste hur...KOukni jak pod "Velenim "USA vypada Jizni AMerika...A USA samotne,..AMerica FIRST!!!

wenzel trousil ( 29. května 2021 14:20 )

Ikonicky??? ne I komicky? Vaclav Hawel??? NO, smesna figurka kazdopadne,..

wenzel trousil ( 29. května 2021 13:51 )

Polistoppadvy vyvoj dojebkali TI; co ho meli moznost ovlivnit..Rozkradli , rozdali vse co melo cenu.nacpali si kapsy a stahli se do ustrani...HaWlovo deti maji problem tohle chapat ale at se podivaj na jedinou komunistickou zemi-CINU..Kde ta je a to byli daleko za CSSR a kde jsou dnes a kde bylo a je dnes protektorat Böhmen & Möhren...

wenzel trousil ( 29. května 2021 13:46 )

Rusko neni SSSR , meli zustat v Cesku a KOcab ba se sel zastrelit do rybni­ka..­.Zaco­tohle­mame­....,­...K cemu by byl cesku Uran a prodavat ho nepraatelum?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa