Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z Lánské obory „zmizely“ tuny kamení. Policie obvinila Mynářova muže, už podruhé

Autor: ČTK, for - 
8. dubna 2020
19:00

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu začali stíhat tři lidi kvůli těžbě kamene v Lánské oboře. Podle obvinění tam vytěžili a odvezli více kamene, než oficiálně vykázali, a způsobili tak škodu za nejméně 1,35 milionu korun. Mezi obviněnými je i ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz.

Balák je od roku 2017 stíhaný i v kauze zmanipulování veřejné zakázky lánské lesní správy, která je příspěvkovou organizací prezidentské kanceláře. Zakázka se týkala opravy svahu u vodní nádrže Klíčava. Vinu v této kauze Balák již dřív odmítl. Aktuální stíhání pak označil za nesmysl.

„My jsme proti tomu podali stížnost. Předpokládám, že to bude z jejich strany ukončeno. Je to stále stejná zakázka. Je věc státního zastupitelství, že to administrativně rozšířili o další věc,“ řekl webu Balák.

„V souvislosti s těžbou kamene v Lánské oboře byly obviněny tři fyzické osoby ze spáchání zločinu zpronevěry a účastenství na tomto zločinu ve formě organizátorství, respektive pomoci. Příslušná trestní sazba je dva až osm let odnětí svobody, výše způsobené škody je nejméně 1.350.000 korun,“ řekl Aktuálně.cz státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Jiří Pražák. Jména obviněných ale nekomentoval.

Podle zdrojů Aktuálně.cz policisté v případu argumentují sérií důkazů, mimo jiné znaleckými posudky, podle kterých Balák vytěžil výrazně více kamene, než je uvedeno ve smlouvách o jeho prodeji. Lesní správa Lány je podle webu uzavřela s kladenskou firmou Energie - stavební a báňská, která je spolu s Balákem stíhána i v kauze týkající se zakázky na zpevnění vodní nádrže Klíčava.

Stíhaný šéf Lánské obory Miloš Balák Stíhaný šéf Lánské obory Miloš Balák | Foto Blesk - Jakub Poláček

Policie v souvislosti se zakázkou ohledně Klíčavy zadržela v roce 2017 tři lidi, následovaly domovní prohlídky a prohlídky prostor a pozemků na řadě míst včetně budovy Lesní správy Lány. Zakázku prováděly firma Energie - stavební a báňská a společnost Syner. Podle médií je druhým obviněným ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky jeden z Balákových spolupracovníků. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář loni v souvislosti s návrhem na obžalobu stíhaných uvedl, že chce ctít presumpci neviny a svého podřízeného Baláka neodvolá.

Lesní správa Lány se stará téměř o 5800 hektarů státních pozemků. Většinu tvoří lesy, součástí je též Lánská obora.

AliAlice ( 8. dubna 2020 19:52 )

Mynář už si moc fouká...narostl mu hřebínek,ale všeho dočasu....

villon ( 8. dubna 2020 19:36 )

Ovarovci můžou všecko. Od dob bolšánů tady nebyla horší papalášská sebranka než tahle.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa