Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Okamura ztratil tři poslance z Ostravska. Volný zmínil „zákeřný útok“

Aktualizováno -
15. března 2019
19:50
Autor: ČTK, kal, Jakub Veinlich - 
15. března 2019
16:15

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) ztrácí ve Sněmovně tři hlasy z celkových 22. Projekt Tomia Ukamury opouští poslanci Lubomír Volný, Marian Bojko a Ivana Nevludová. Volný o svém odchodu kvůli neshodám s novým vedením moravskoslezské organizace informoval Blesk Zprávy, Bojko a Nevludová to řekli Deníku N. Ani jeden ze zákonodárců se nechce vzdát svého mandátu.

„To, co se děje v současné době v Regionálním klubu Moravskoslezského kraje SPD pod novým krajským vedením dosazeným z Prahy, je něco, s čím se nemohu ztotožnit a s čím nechci být spojován. Dochází k privatizaci moravskoslezské SPD bývalými členy ČSSD napojenými na lidi, jako je pan Rykala (Adam Rykala je bývalý poslanec ČSSD, který se pokoušel na Ostravsku o návrat Jiřího Paroubka, který tu loni kandidoval do Senátu, pozn. red.),“ uvedl Volný pro Blesk Zprávy.

„I přes naše opakované upozorňování dochází k přijímání lidí, které jsme vylučovali, protože jsou to lidé, se kterými jsme nikdy nechtěli mít nic společného a kteří k nám byli nasazeni buď jako provokatéři, kteří měli vyvolat dojem, že máme nějaké rasistické či xenofobní sklony a my jsem je vyloučili, protože to není cílem naší politiky,“ hromoval poslanec končící v SPD.

Volný v únoru oznámil, že chce kandidovat na předsedu SPD proti nynějšímu šéfovi hnutí Tomiu Okamurovi. Když v hnutí už nebude, jeho kandidatura padá.

Volný v minulosti vedl moravskoslezskou organizaci SPD, kterou ale v únoru celostátní vedení hnutí zrušilo. Zdůvodnilo to systematickým porušováním stanov a krácením demokratických práv členů. Nyní na facebooku kritizoval nové krajské vedení, jeho kroky označil za zákeřný útok proti vlasteneckým silám.

Mluvčí SPD: Ať Volný vyklidí pole

„Způsob, kdy Lubomír Volný na facebooku oznámil vystoupení z hnutí SPD, díky kterému se stal poslancem, považujeme především za mimořádně lidsky neslušný styl komunikace,“ uvedla v reakci pro Blesk Zprávy mluvčí SPD Barbora Zeťová.

„Po odchodu poslance Volného z vedení moravskoslezkého regionálního klubu SPD minulý měsíc jsme zaznamenali jen za uplynulý týden desítky nových žádostí o řádné členství v hnutí, kterým nebylo Lubošem Volným umožněno stát se řádnými členy,“ řekla mluvčí a přidala čísla: „Ve velmi blízké době bude z členů založen nový regionální klub, který si zvolí nové krajské vedení. V současné době registruje SPD jen v Moravskoslezkém kraji přibližně 1700 žádostí o členství.“

V SPD by byli nejraději, aby se Volný vzdal mandátu a uvolnil místo ve Sněmovně jinému zástupci hnutí. Nikdo ho k tomu ale donutit nemůže. „Jelikož se Lubomír Volný stal poslancem díky SPD, vyzýváme ho ke složení poslaneckého mandátu, aby uvolnil místo dalšímu v pořadí na kandidátce SPD,“ zmínila Zeťová.

Jenže mandátu poslance se Volný vzdát nemíní. „Získal jsem ho díky tvrdé práci celé členské základny a v průběhu voleb jsem měl druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů hned po Tomiu Okamurovi a rozhodně nemám ve zvyku utíkat z boje, takže budu pokračovat v práci za přirozenou svobodu a přímou demokracii v Poslanecké sněmovně,“ řekl Blesk Zprávám. Situaci se prý snažil řešit se stranickými orgány i Okamurou osobně, ale bezvýsledně.

S odchodem Volného, Bojka a Nevludové se síla SPD ve Sněmovně sníží z 22 na 19 zákonodárců.

joudajoudovy ( 16. března 2019 14:01 )

nejak se ta rodinna firmicka zacina rozpadat? asi proto byl fiala vyslan na slovac, aby tam ulozil stranicke penizky

asijo ( 16. března 2019 01:57 )

Ty jsi vyvinutý ze zkumavky,po kom máš ksicht?

gmur ( 16. března 2019 00:20 )

Blesku hop to sem. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/svycarska-policie-se-vlozila-do-pripadu-babise-juniora-68415?dop- ab-variant=3&seq-no=1&source=hp

agfor ( 15. března 2019 23:36 )

Tomio, kašli na ně, seber jim mandáty. Oni jen potřebovali tvojí partaj k tomu, aby se dostali ke korytům.

vagin-analev ( 15. března 2019 20:59 )

Absolutně neučiné a ohrožující život. Pozor čína ohrožující život.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa