Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš prozradil, čím obdarovává Moniku. A v Asii po něm pojmenovali kytku

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
15. ledna 2019
07:45

Jakou má jeho manželka Monika nejraději květinu? I na to přišla řeč v Singapuru, kde Andrej Babiš v úterý zahajoval svůj další asijský program. Tentokrát složený z návštěvy botanické zahrady, ale i proslovu na Podnikatelském fóru či návštěvy výzkumného centra aut bez řidičů. Babiš se také pozastavil nad tím, že se snaží hubnout. A proto se vydal na večerní procházku nočním Singapurem. Aby vychodil vydatnou slavnostní večeři s tamním premiérem.

„Já paní kupuji růže, většinou. Bílé růže má ráda,“ reagoval Babiš na dotaz Blesk Zpráv, když se procházel po zahradě plné rozkvetlých orchidejí. Jednu z nich pojmenovali i přímo po něm. „Tady je to fantastické, je to trošku neobvyklé, že se květina jmenuje po muži, většinou je to po ženách. Je to pro mně poprvé, že nějaká kytka se má jmenovat podle mého jména,“ smál se Babiš.

Květinu pojmenovali i po Havlovi a Klausovi

Bral to však jako čest, květinu v Singapuru pojmenovali i po Václavovi Havlovi a také po Václavu Klausovi. Babiš se tak stal třetím českým státníkem, kterému se této pocty dostalo. A byl také rád, že v zahradě plné orchidejí našel v Singapuru pracovnici z Česka. „Je vidět, že naši lidé jsou všude, že se neztratí,“ uvedl Babiš.

Připomněl však i to, že navzdory snaze rozvíjet vztahy s touto zemí, nemá Česko v Singapuru své velvyslanectví. „Je to důležité, tady je 17 zemí z EU, co tu má velvyslanectví, a my ho nemáme,“ připomněl s tím, že se Singapur „proměnil na byznysové centrum celé Asie“. „To klobouk dolů,“ složil Babiš Singapurcům poklonu.

Babiš druhým dnem pokračuje v návštěvě Singapuru, později odpoledne se přesune do Thajska, kde jej oficiální program čeká ve středu. V pondělí po příletu byl přijat v prezidentském paláci premiérem Lee Hsien Loongem a taktéž prezidentkou Hilhah Yacobovou, první ženou v čele obchodně velmi úspěšné země. A první muslimkou coby hlavou státu. Blesk Zprávám Babiš prozradil, že v Singapur není poprvé. „Já jsem tu byl, když jsem dělal hnojiva. Byli jsme tu na konferenci v roce 1980, je to strašně dlouho,“ řekl Babiš.

Babiše trápí váha. Premiér hubne

Babiše později večer vyrazil na obhlídku města. Při dotazu Blesk Zpráv se též svěřil, že ho trápí váha a rozhodl se hubnout, což při oficiálních návštěvách a nejrůznějších večeřích a recepcích není vždy úplně snadný úkol. „Já jsem včera byl ani ne joggovat, ale chodit. Včera jsme měli večeři a já s tím, že jsem začal hubnout a jedli jsme včera v deset, jsem měl z toho stres, tak jsem to šel rozchodit trošku. A ještě jsme byli v bazénu,“ usmíval se Babiš.

V luxusním hotelu Ritz Carlton, kde se česká delegace v Singapuru ubytovala, došlo v úterý i na zahájení Podnikatelského fóra. Babiš při té příležitosti zmínil i úspěch Tomáše Bati, který se svými botami svého času pronikl i na singapurský trh. Nastiňoval možnost česko-singapurské spolupráce, uvedl, že by rád v tomto roce uvítal v Praze právě premiéra Singapuru.  

Úvodního slova se chopila i ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO), která pro změnu vysvětlovala mj. to, proč Česko - země střední Evropy - neplatí jednotnou evropskou měnou, tedy eurem

„Chtěli bychom sem prodávat takové to naše vyspělé strojírenství, vyspělé strojírenské výrobky, ne pouze automobily a jejich součástky, ale oblast toho enviromentálního strojírenství, různé čistírny odpadních vod, v rámci té cirkulární ekonomiky máme hodně co nabídnout. A potom pochopitelně letecký průmysl a služby, které s tím souvisí,“ řekla Nováková před startem fóra Blesk Zprávám k Singapuru. 

Nováková: V Singapuru bych si dokázala představit žít

„Jsem tady úplně poprvé a musím říct, že je to místo, kde bych si dokázala představit žít,“ přiznala také Nováková. „Včera po oficiální večeři s panem singapurským premiérem bylo zapotřebí se trochu projít, tak jsme vyrazili do zahrad na pobřeží, které jsou kombinované s industriální výstavbou, a je to docela zajímavé,“ dodala.

Andrej Babiš (ANO) v Singapuru navštívil i testovací centrum pro auta bez řidičů. Jedním z nich se pak na okruhu i sám svezl (15.1.2019) Andrej Babiš (ANO) v Singapuru navštívil i testovací centrum pro auta bez řidičů. Jedním z nich se pak na okruhu i sám svezl (15.1.2019) | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

Babiš se svezl autem bez řidiče

V rámci dalšího programu měl Babiš naplánovanou mj. návštěvu výzkumného centra pro vývoj bezpilotních automobilů CENTRAN Jurong na technologické univerzitě v Singapuru. Babiš se tam po prohlédnutí teoretických základů jedním z takových aut dokonce i svezl po testovacím okruhu - právě společně s ministryní Novákovou. 

Prohlédl si i autobus, který je zkonstruován také jako autonomní vozidlo. Česko přitom podepsalo memorandum o porozumění s touto univerzitou.

„Je to samozřejmě velice zajímavé, protože ta univerzita patří mezi špičkové univerzity na světě, pokud vím, je na 11. místě. Ten výzkum, který tady dělají, je budoucnost dopravy ve velkých městech, nebo celkově. Je to výzkum, který má směřovat k tomu, že autobus bude elektrobus, nebude tam řidič. Stejně jako u nás, že máme málo řidičů, stejně i Singapur má tento problém na ploše, která je desetkrát menší než celá ČR (...) Oni sami nevědí, jak ta veřejnost to přijme. Nastupovat do autobusu, kde není řidič, může být pro lidi psychicky problém, ale tímto směrem přemýšlí i všichni výrobci aut a autobusů,“ říkal dnes Babiš.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

malavelka ( 7. února 2019 14:28 )

Jak zpíval Miro Žbirka "studený beli kvet", jetaková priorita zvláštní, když u květin je tolik krásných barev a odstínů. Třeba chce demonstrovat, že má vkus, ale občas se prozrazuje pravda, tomu je těžko předejít...

marmat ( 15. ledna 2019 20:58 )

Nejsem xiiioma a zdenekk často m.j. zaskakuje jako "xiioma"...Taky zkusil nick " marmta " .....Aby si to jako někdo se mnou spletl . To můžete změnit zdenkku, ale jakodiskuze Vás obratem proflákne

marmat ( 15. ledna 2019 20:53 )

Je evidentně nemocný a proto MOŽNÁ tolerovaný !?

marmat ( 15. ledna 2019 20:47 )

NAHLÁŠENO...TAKHLE SI TU ŘIKAT NEBUDEME....

marmat ( 15. ledna 2019 20:44 )

jentakjenkobIiha: Sám cenzor nezačne...je jich tu denně hafo (včetně Vašich)- a jde o klikání! Nikoliv o kvalitu trollí "DISKUZE"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa