Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kolaps na D1 přece jen projednají? Doufali jsme, že sníh nepřijde, omlouvá se Ťok

Aktualizováno -
19. prosince 2018
09:40
Autor: ČTK - 
18. prosince 2018
18:07

Sněmovna by se mohla ve čtvrtek zabývat dopravním kolapsem na dálnici D1, který nastal na zúženém modernizovaném úseku na Vysočině při sněžení minulý týden. Návrh poslanců opoziční KDU-ČSL na zařazení debaty na čtvrteční program nynější schůze dnes dolní komora schválila. V úterý snahu lidovců o zařazení tohoto bodu na program vetovali poslanci vládního hnutí ANO.

V úterý to ještě nevyšlo, nakonec by poslanci měli o situaci na D1 jednat na plénu ve čtvrtek. Jisté to ale není. Hnutí ANO totiž prosadilo, aby poslanci ve čtvrtek po pravidelných písemných interpelacích pokračovali v prvním čtení vládní novely zákona o elektronické evidenci tržeb. Sněmovna se k předloze vrátí pošesté, čelí tvrdé kritice pravicové opozice.

Nežádáme Ťokovu hlavu, hlásí lidovci

Je tak možné, že na diskusi o situaci na D1 by se opět nemuselo dostat. „Málokteré téma tolik hýbe českou společností. Všichni víme, že příčiny (kolapsu na dálnici) nejsou z minulého týdne, jsou dlouhodobé,“ uvedl za lidovce poslanec Vít Kaňkovský. Připomněl také úterní výrok ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) o tom, že modernizace dálnice měla skončit v tomto úseku do 16. prosince a všichni doufali, že do té doby kalamitní sníh nepřijde.

„Jestli si někdo myslel, že do 16. prosince nenasněží, nevím, jak se k tomu vyjádřit, jde o hazard,“ řekl Kaňkovský. Zdůraznil, že lidovci nežádají Ťokovu hlavu. „Žádáme řešení na dálnici D1,“ podotkl poslanec. Řekl také, že když je v sezoně 30 až 40 procent délky modernizované dálnice v omezeném provozu, motoristé by měli mít možnost jezdit po ní bezplatně, tedy i bez dálniční známky.

Chaos ve Sněmovně

Kaňkovský již v úterý navrhoval, aby Sněmovna jednala o D1 kvůli „selhání ministerstva dopravy a ředitelství silnic“ s tím, že reálná situace předčila i nejčernější scénáře.

Změny programu, během kterých přišlo veto 40 poslanců k projednávání situace na D1, v úterý ve Sněmovně zabraly i s dvěma hodinovými přestávkami na jednání klubů asi tři a čtvrt hodiny. Před lidovci si přestávku vyžádalo hnutí SPD, když neprosadilo kvůli vetu ANO a ČSSD debatu o paktu OSN o uprchlících.

Ministr dopravy Ťok nařčení opozice už dříve odmítl. Vinu podle něho nese firma, která dálniční úsek rekonstruovala a nyní od smlouvy odstoupila. „Poslední termín byl, že stavbu opustí ke konci listopadu, bohužel to nesplnili. Měli to prodlouženo do 16. prosince, doufali jsme, že kalamitní sníh nepřijde, bohužel přišel,“ řekl Ťok.

„Pan ministr Ťok byl (na debatu ve Sněmovně) připraven úplně stejně jako na zimu a jeho poslanecký klub to moc dobře ví,“ glosoval postup hnutí ANO předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Šéf frakce KDU-ČSL Jan Bartošek označil krok poslanců ANO za pohrdání občany.

Ťok později uvedl, že chce Sněmovně vysvětlit, že nebyla jiná šance než přijmout posunutí termínu pro konec letošních prací, protože by na dálnici podle něho nastal ještě větší problém. Poukazoval také na to, že někdejší lidovecký ministr dopravy Milan Šimonovský sliboval rozšíření D1 na tři pruhy do roku 2010. Kdyby byl tehdejší slib naplněn, žádný problém by na dálnici nebyl, dodal Ťok.

Levnější známky chce i ODS

Také poslanec ODS Jan Skopeček chtěl, aby dolní komora vzhledem ke stavu těchto komunikací zavázala vládu ke snížení ceny dálničních známek na rok 2020. „Je nemravné chtít od našich motoristů 1500 korun za to, aby stáli v létě i při prvním sněhu v kolonách,“ řekl Skopeček. Zhruba pětimiliardový výnos ze známek není tak vysoký, ze spotřební daně z benzinu vybírá stát desítky miliard, dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krtek. ( 21. prosince 2018 16:25 )

další problem je kvalita, nemuzou to opravit aby to vydrzelo 10 let, to by za chvilku nemeli co delat.

bilakonvalinka ( 19. prosince 2018 09:07 )

Ten Tok je ještě hloupější, než jsme čekali. Sníh v zimě jej překvapil ?! A v létě zase překvapí vedra?? Jak se vůbec takto neschopní lidi ( a nejenom tímto výrokem) dostanou na vedoucí místa? Chápu, že ti okolo něj potřebují s ním dobře manipulovat pro své účely, ale tady to s tím blbcem přepískli.

offline ( 18. prosince 2018 21:15 )

Ťok se holt spoléhal na globální oteplení a ono to chce ještě pár let na tom zapracovat.

hafblaf ( 18. prosince 2018 20:06 )

To je fakt, vždyť je teprve prosinec.

sekebo ( 18. prosince 2018 19:31 )

ODS chce levnější známky? Takový populismus snad nenapadne ani komunisty ! Když vidím, jak jsou dálnice přecpané a kolik tzv. managerů a prodejců a nevím kdo jezdí zbůhdarma sám v autě tam a zpátky, tak spějeme do totální zácpy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa