Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Schwarzenberg slaví 81. narozeniny. „Kéž by poslanci nabrali rozum,“ přeje si

Autor: pal - 
10. prosince 2018
17:40

Karel Schwarzenberg (TOP 09) slaví 81. narozeniny. Někdejšího prezidentského kandidáta v poslední době trápilo zdraví. Teď už je sice fit, sám ale přiznává, že už to není, co bývalo. A tak zatímco mu jeho političtí kolegové přejí vše nejlepší a vybavují si zábavné historky s ním spojené, samotný kníže má jiné přání. Blesk Zprávám řekl, že si přeje, „aby poslanci nabrali rozum“.

Na 10. prosince připadá Den lidských práv a svobod. A narozeniny má nejstarší člen Sněmovny Karel Jan Nepomuk Josef Norbert Bedřich Antonín Vratislav Menas kníže ze Schwarzenbergu, jak zní celé jeho jméno. Je mu 81 let. Populární „kníže“ už prý narozeniny moc neslaví. „V tomto věku už to není takové potěšení,“ řekl pro Blesk Zprávy. 

Jeho kolegové ale na něj nezapomínají. „Já jsem panu předsedovi byl přát v neděli, přál jsem mu hlavně hodně zdraví, to je to nejdůležitější. Dovezl jsem mu taliány z jedné biofarmy u Plzně, on je má hrozně rád,“ svěřil se předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Gazdík si vzpomíná na šibeniční humor

„Já ho mám moc rád, protože on je pro mě studnicí lidské moudrosti. A ač je to potomek významného rodu, tak je neokázalý, velmi lidský, nezkazí žádnou zábavu, má hodně specifický humor, s ním je zkrátka radost vypít sklenici vína, jak se říká,“ přiblížil Pospíšil, jaký vztah má ke svému čestnému předsedovi.

Na zvláštní smysl pro humor si u „knížete“ vzpomíná i předseda STAN Petr Gazdík, který o Karlu Schwarzenbergovi stále mluví jako o „panu předsedovi“, a přidává jednu historku, kterou si vybavuje: „Kdysi, když jsem svolal jednání poslaneckého klubu na 6:30 ráno, přišel pan předseda a řekl mi: ‚Uvědomujete si, že kdyby mého předka před 400 lety někdo vzbudil v tuto hodinu, je o hlavu kratší?“ 

„Přeji panu předsedovi dál tolik vitality, co má dosud. Do politiky vnáší nadhled, moudrost a osobitost, kterou jinak kolem sebe postrádám,“ dodal Petr Gazdík. 

Nejlepší dárek? Kdyby poslanci dostali rozum

O tom, že osobnost podobného formátu v české politice není, je přesvědčený i Miroslav Kalousek (TOP 09), dlouholetý politický souputník Schwarzenberga. Je to podle něj jediný současný politik, který má mezinárodní rozměr. „Kdybych měl Karla Schwarzenberga charakterizovat, tak bych to vystihl jako nezištná služba zemi,“ řekl pro Blesk Zprávy.

„Historek je za ta léta mnoho, ale vzhledem k jeho stylu humoru je většina z nich nezveřejnitelná,“ odpověděl Miroslav Kalousek. Z těch, které publikovatelné jsou, si vzpomíná na cestu do Štýrska. 

„Já se ho tehdy ptal: ‚Karle, co vás přiměje od téhle nádherné krajiny a od lidí, kteří si vás všichni upřímně vážili, chodit do zápasu a diskuzí v českém politickém rybníku?‘ A on mi na to tenkrát odpověděl, že, jak ho učil i otec, ‚Dokud máš sílu, sloužit se musí‘, což byla taková odpověď, kterou bych od jiných bral jako prázdnou frázi, ale v jeho případě je to doložitelné šedesáti lety života, kdy opravdu své zemi sloužil. Ať už v emigraci, nebo tady,“ vyprávěl.

I další z jeho politických souputníků Alexandr Vondra vyzdvihuje vlastenectví Karla Schwarzenberga. „Jako Češi jsme pověstní tím, že našim lidem neumíme za to, co pro naši zemi udělali, poděkovat, třeba se stane zázrak a Karel Schwarzenberg se něčeho takového dožije.“

Samotný Karel Schwarzenberg by ale ocenil přeci jen něco trochu jiného. „Nejlepší dárek k narozeninám by bylo, kdyby poslanci nabrali rozum,“ řekl pro Blesk Zprávy.

avina ( 11. prosince 2018 10:44 )

Odesák Pospíšil, huhňá- Moravec ho učí názorům.

avina ( 11. prosince 2018 10:41 )

Hajný Schwarzenberg žije sám? Kde nechal milenku ,mladou J.Vopěnkovou? Žena žije v cizině,stejně i jeho 3 děti/1 adoptoval/.Sám od rodiny se přesunul do jiné rodiny, adaptovaný- kvůli dědictví. Mládí prohýřil po vinárnách, maďarskou herečkou.Přilepil se k politice, ***ři Havlovi- aby dostal majetek zpět. Dostal dotace, obhájené Kalouskem. Nyní drží místo v PS mladým,kvůli penězům.Straší, věčný spáč. Rozdává rozumy ?Přání je vlastně i na jeho já- je přece poslanec,ne?!

Actimel ( 11. prosince 2018 10:34 )

A toto živíme v PS??? Celou tu sebranku!!! Hnus!!!Naštěstí si to lidi uvědomují a příští volby jsou v propadlišti!

turbina ( 11. prosince 2018 10:12 )

ludra: Zeman byl u všech zlodějských privatizací-uhlobaroni jen mlaskali blahem, stejně jako Bureš u privatizace Unipetrolu.

luder ( 11. prosince 2018 10:04 )

Pokud vím tak Zeman , nikdy nic nezpronevěřil !!!, hanybal66, Tento vrchní stařec obrzloděj a kreatura byl s celou svou pochcanou generací fašistů smrtelná kombinace pro ČR !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa