Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Putinův špion. Slováci vyhostili ruského diplomata, Češi chtějí speciální komisi

Autor: ČTK, simao - 
5. prosince 2018
11:16

Slovensko na konci listopadu vyhostilo ze země kvůli špionáži ruského diplomata, který působil proti zájmům Slovenska i NATO, uvedl dnes v Bratislavě premiér Peter Pellegrini. Slováci k tomuto kroku přistoupili nedlouho předtím, co česká zpravodajská služba BIS varovala před narůstající aktivitou špionů z Ruska a také Číny na území ČR. Právě kvůli tomu volají čeští poslanci po speciální vyšetřovací komisi, která by měla zhodnotit vliv cizích zemí v Česku.

K vyhoštění ruského diplomata ze Slovenska došlo nedlouho předtím, co čeští zpravodajci z BIS varovali právě před ruskými špiony z ambasád ve své zprávě. „Na základě informací vojenského zpravodajství byl 22. listopadu diplomatický pracovník úřadu přidělence obrany velvyslanectví Ruské federace na Slovensku prohlášen za personu non grata, protože prováděl aktivity proti zájmům Slovenské republiky a NATO,“ uvedl Pellegrini.

Slovensko se dříve v tomto roce podle dostupných informací nepřidalo k většině členských zemí Evropské unie včetně Česka a k dalším státům, které vyhostily ruské diplomaty v souvislosti s případem otravy bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii.

Obavy z Rusů i v Česku

Rusko podle BIS při své zpravodajské činnosti v Česku těží z velké diplomatické mise, která je „promořená“ osobami spojenými se zpravodajskými službami. Zároveň kontrarozvědka upozorňuje na lehkovážný přístup politiků a státních zaměstnanců k interním informacím.

Česko v minulosti opakovaně vyhostilo ruské diplomaty. Server Neovlivní.cz v roce 2015 napsal, že české úřady za poslední čtyři roky vypověděly ze země 11 pracovníků ruské ambasády v Praze a brněnského konzulátu: jednalo se o diplomaty, administrativně-technické pracovníky a zástupce vojenského úseku. Podle českých tajných služeb v drtivé většině pracovali pro zpravodajské služby Ruské federace.

Rusko podle zprávy využívá v Česku svou obvyklou hybridní strategii zacílenou proti NATO a EU, jejíž součástí jsou i tzv. dezinformační weby. BIS v jejich případě zdůrazňuje, že za nimi většinou stojí Češi a slouží jen jako „kouřová clona“ odvádějící pozornost od jiných zásadních součástí strategie.

Výroční zpráva BIS za rok 2017 upozorňovala na růst aktivity špionů, kteří využívají diplomatického krytí nejen ruské, ale třeba i čínské ambasády. A mluvila také o hackerském útoku na ministerstvo zahraničí, který měl původ právě v Rusku.

Češi jednají o omezení počtu ruských diplomatů v Praze

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v listopadu uvedl, že jedná s ruským velvyslanectvím o počtu diplomatů v Praze a omezení počtu diplomatických aut, která má ambasáda registrovaná.

„Závěry zprávy pro nás nejsou nijak překvapivé, bereme to jako další důkaz toho, že jde o dlouhodobý trend,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová ke zprávě BIS varující před ruskými a čínskými špiony. Poukázala na to, že i v předchozích výročních zprávách BIS se hovořilo o činnosti tajných služeb Ruska a Číny na území Česka. „My jako ministerstvo se tomu samozřejmě snažíme čelit, intenzivně se tomu věnujeme,“ doplnila Lagronová.

Nebudeme lhostejní, vzkazuje Petříček

Sám Petříček přitom ohledně Ruska v úterý na svém Twitteru vzkázal: „Ruská agrese a hybridní metody na východní Ukrajině, v Azovském moři a v Gruzii podkopávají i naši evropskou bezpečnost. K takovým věcem nejsme a nebudeme lhostejní.

„Musíme vyslat jasný signál, že nebudeme tolerovat ruské kroky. Musíme posílit naše obranné schopnosti a pomoci spojencům z Východního partnerství, na které tlak Ruska dopadá nejvíce,“ dodal také Stropnického nástupce. A přidal k tomu hashtag #WeAreNATO.

I Šlechtová volá po komisi, která zhodnotí cizí vliv na ČR

V souvislosti s cizím vlivem v Česku volá přitom opozice po sněmovní komisi, která by tento vliv zhodnotila. K ODS, Pirátům, lidovcům, TOP 09 a STAN se jako jediná poslankyně ANO přidala i exministryně obrany Karla Šlechtová.

Komise by měla zhodnotit vliv cizích autoritativních režimů na Česko a hledat další způsoby, jak tomuto vlivu lépe čelit. I v tomto případě jde o přímou reakci na výroční zprávu BIS a Vojenského zpravodajství, které upozorňovaly na sílící špionážní aktivity Ruska a Číny.

„Cílem je přijít s konkrétními návrhy opatření v oblasti exekutivy i legislativy, aby naše země byla odolnější vůči těmto vlivům, které mají vyloženě destruktivní vliv na naši demokracii,“ upozornila poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09).

Poslanec Jan Lipavský (Piráti) prohlásil, že Česko musí zůstat suverénní zemí a nesmí se stát provincií silnějšího státu nebo bojištěm cizích mocností. Vyšetřovací komise by k tomu podle něj měla přispět. „Je to zaměřeno především proti Rusku a Číně, tak o tom hovoří i zprávy, které byly zveřejněny tajnými službami. Ale režimů, které nás ohrožují, je samozřejmě více,“ řekl.

marais ( 6. prosince 2018 10:07 )

On by přidělenec na vojenské záležitosti. A kolik takových je u nás ze západních zemí a my jim vše ukazujeme?

dajanca ( 5. prosince 2018 14:37 )

Poslanci si chtějí přivydělat, tak zřídí vyšetřovací komisi. Paní Helena L. nedostala žádný post předsedy a místopředsedy výboru, tak bude za těžký peníz dělat předsedkyni komise. Myslíte si, že budou vyšetřovat zadarmo, protože jim leží na bedrech naše bezpečnost? Když mají závěry z BIS a ostatních rozvědek, tak mají pracovat na zákonech a opatřeních pro bezpečnost země, které by se týkalo politiků a úředníků. Co chtějí pořád vyšetřovat?

xiioma ( 5. prosince 2018 13:50 )

souhlas

xiioma ( 5. prosince 2018 13:29 )

Dnes poprosme čerta ať si vezme prezidenta i s Babišem!

Jarabak ( 5. prosince 2018 12:15 )

No, tu fotku jste trefili výborně. Nejvýše postavený čínský a ruský agent v ČR je na fotce. A ne, bohužel to není ten slovák

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa