Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Stát si znovu půjčí od lidí. Kolik vám může vydělat Dluhopis Republiky?

Autor: pal, ČTK - 
27. listopadu 2018
13:54

Ministerstvo financí v pondělí 3. prosince zahájí u příležitosti 100. výročí vzniku Československa prodej státních dluhopisů určených pro občany. Emise s názvem Dluhopis Republiky bude vydán se splatností šest let, řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Průměrný roční výnos bude u první emise 2,07 procenta, což podle ministryně odpovídá zhruba úroku, za který si stát půjčuje na finančních trzích.

Ministryně věří, že dluhopisy, stejně jako ty předešlé, Čechy osloví. „Cílem je nabídnout občanům konzervativní a stabilní formu zhodnocení úspor,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

Od začátku prodeje do poloviny příštího roku půjde o testovací fázi. „Vyhodnotíme, jaký bude zájem o dluhopisy a typy, které občané preferují,“ říká ministryně financí. Dluhopisy mohou zakoupit pouze fyzické osoby, tedy lidé, nikoli firmy. Vedeny budou na jméno.

První úpis, tedy možnost objednávat, emise dluhopisů bude od pondělí 3. prosince do 18. ledna 2019, emise dluhopisů bude následně vydána 1. února 2019. Následovat budou i další úpisy, a to od 21. ledna do 15. března 2019 a od 18. března do 14. června s následným vydáním dluhopisů 1. dubna 2019, resp. 1. července 2019.

Minimální částka pro investování do dluhopisů je 1000 korun, maximální potom v každé fázi jeden milion korun v každém upisovacím období. 

Nový reinvestiční spořicí dluhopis bude mít rostoucí roční výnosy a prémiový výnos za poslední rok. První emise tak bude mít první rok výnos 0,5 procenta. Každý další rok stoupne o půl procentního bodu, pátý rok pak bude tři procenta a poslední rok bude výnos 4,5 procenta před zdaněním. 

Dluhopisy budou nabízeny nepřetržitě

„Nechci zatěžovat budoucí vlády nějakou vyšší zátěží,“ říká o slibovaném úroku Alena Schillerová. Od emise nových dluhopisů si zejména slibuje, že se zvýší podíl občanů na státním dluhu. „Brzy se podíl fyzických osob na státním dluhu dostane k nule, my bychom se rádi dostali zhruba k pěti procentům, tedy přibližně částce 80 miliard korun,“ vysvětluje ministryně financí.

Dluhopisy budou prodávány přímo a ministerstvo je představuje jako stabilní formu rodinné investice, v minulosti si prý lidé nejčastěji kupovali dluhopisy v hodnotě 100 až 150 tisíc korun. „Na rozdíl od minulých emisí, kdy byly dluhopisy nabízeny občanům pouze nárazově, je cílem ministerstva poskytovat občanům nepřetržitou nabídku alespoň jednoho státního dluhopisu,“ uvedla Schillerová. A to s tím, že objem emisí není předem stanoven, pouze období, kdy si je možné dluhopisy objednat.

 

Jeremy_Prague ( 6. prosince 2018 17:12 )

„Mé slovo je platné stejně jako mé dluhopisy’’ Takže jaký bude osud nesplacených dolarových ‘Çzechoslovak’ dluhopisů z roku 1922? V době podepsání původního Memoranda z roku 1984 byl citován tento výrok obchodního rady československého velvyslanectví v New Yorku: „Z této dohody získáme morální užitek, jelikož jsme splnili své povinnosti.’’ Je tomu tak skutečně? Důkazy mluví o opaku. Vzhledem k diskriminační povaze dohod z let 1984/6 a k důkazům, z nichž vyplývá, že konečné vypořádání nemuselo být financováno v plném rozsahu by vláda měla obnovit, rozšířit a aktualizovat svou nabídku. Odstranilo by to také skvrnu, která kazila pověst českého kapitálového trhu po dobu více než tří desetiletí. Je to míněno jako konstruktivní návrh. Nezapomeňme na to, že mnozí z těchto zahraničních, zejména amerických investorů, byli čeští emigranti a vlastenci. Jiní pouze věřili, že nově vytvořený československý stát „plní své slovo“. S tím jak výročí založení republiky, není ještě pozdě na to, abychom potvrdili, že jejich přesvědčení bylo správné. https://www.cfasociety.org/czechrepublic/Linked%20Files/Documents/Good%20for%20its%20w ord_CZ.pdf https://www.praguepost.com/opinion/czech-government-owe-money-to-us-citizens

Bohdanka ( 2. prosince 2018 19:53 )

Tisíckrát radši investovat do republiky než kupovat dluhopisy od soukromých podvodníků. Volali mi teď několikrát a nabízeli mi neodbytně dluhopisy s výnosy 8% za dva roky, to zavání docela velkým rizikem. Viz rizikovedluhopisy.cz, tam je to všechno dobře popsané.

jentakjenkobliha ( 27. listopadu 2018 20:39 )

Pěkně to kočírujete s Andrejem , paní machno a poslední zhasne.

bea.christ...@... ( 27. listopadu 2018 16:46 )

Doporučuji, nejlepší způsob, jak zhubnout > > > www.Takeslim.com

zadnice ( 27. listopadu 2018 16:40 )

Vydělat takovou "investicí" a jak? Minimální "úrok", daň a inflace? Na tom jako vždy vydělá pouze stát!!! Fyzická osoba nikoliv!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa