Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Politici ve filmu: Kubera v kinech jako Beneš, roli dostali i Kalousek nebo Bartoš

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    7. 10. 2018
    06:20

    Zatímco většina politiků, kteří si zahráli v českých filmech, už za sebou hereckou kariéru měla, nebo hrála sama sebe, Jaroslav Kubera (ODS) si zahrál hned prezidenta. Ve snímku Toman, který měl premiéru 4. října, se proměnil v prezidenta Edvarda Beneše. A to především díky jasné fyzické podobnosti. V českých filmech se ale z vrcholných politiků neobjevili jen herci z povolání jako třeba Vítězslav Jandák nebo Martin Stropnický, ale také předseda Pirátů Ivan Bartoš, nebo exministr Miroslav Kalousek.

  • 1.Kubera jako prezident Beneš

    „Byly to dvě scény. Jedna, kde komunikoval s tehdejšími potentáty - Slánským, Janem Masarykem, Noskem. Týkalo se to těch imigrantů, kteří přišli po válce. Ta role nebyla nijak výrazná, ale byla to zase nová zkušenost. My si moc neumíme vážit práce druhých. Obecně se myslí, že herci a režiséři, to je bomba. Natočí film a shrábnou prachy a jdou domů. Je to ale fakt strašně těžká práce,“ řekl pro Blesk.cz Kubera k natáčení filmu Toman, kde hraje prezidenta Beneše. Natáčení přirovnal k maturitě. „Byl jsem nervózní strašně. Doma jsem to všechno uměl a tam jsem to vůbec neuměl. Naštěstí to není naživo jako na divadle,“ popsal své pocity.

    Natáčení s neherci je vždy poměrně náročné. Pan senátor naštěstí neztrácel dobrou náladu, i když jsme některé záběry museli opakovat víckrát. Nicméně role se zhostil civilně a i přes jistou nervozitu na place působí ve filmu velmi přirozeně,“ reagoval na Kuberovo vystoupení režisér Ondřej Trojan.

    Senátora si vyhlédl Trojanův tým, režisér Kuberovo angažmá schválil a teplický primátor neprotestoval. Premiéra filmu se mu navíc hodila do kampaně, konala se totiž 4. října, tedy den před začátkem komunálních i senátních voleb. V obou případech Kubera obhajoval svůj post a v obou případech uspěl - v senátních volbách postoupil do druhého kola a ODS pod jeho vedením v Teplicích potvrdila nejsilnější pozici. V kinech se měl přitom snímek objevit už v srpnu. 

    Senátor Jaroslav Kubera (ODS) v roli prezidenta Edvarda Beneše ve filmu Toman Senátor Jaroslav Kubera (ODS) v roli prezidenta Edvarda Beneše ve filmu Toman | Bára Lockefeer

  • 2.Čeští herci v politice

    Opačným směrem, tedy od filmu do politiky, se v minulosti vrhli například Vítězslav Jandák (za ČSSD) nebo Martin Stropnický (ANO). Jandáka mají Češi spjatého s pohádkou Tři oříšky pro Popelku, seriálem Arabela nebo filmy Copak je to za vojáka či Tankový prapor. Mezi lety 2005 a 2006 byl ministrem kultury, 11 let pak působil také jako poslanec.

    Stropnického proslavil v posledních letech především seriál Kriminálka Anděl, velkou roli si střihl také ve filmu Bolero, kde hrál vyšetřovatele Hrazdíru. Dřívější diplomatické zkušenosti se chystá obnovit, v listopadu odjíždí do Izraele, kde bude českým velvyslancem. Na stejné pozici už v minulosti působil také v Portugalsku nebo v Itálii. V Sobotkově vládě působil jako ministr obrany, pod Andrejem Babišem pak také krátce jako ministr zahraničí.

    Ministrem kultury byl v letech 2006 a 2007 také Martin Štěpánek, syn Zdeňka Štěpánka. Ten hrál například ve filmech Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Hříšní lidé města pražského nebo 30 případů majora Zemana. Těžce nemocný Štěpánek se v roce 2010 zastřelil.

    Herci-politici Vítězslav Jandák (za ČSSD) a Martin Stropnický (ANO) Herci-politici Vítězslav Jandák (za ČSSD) a Martin Stropnický (ANO) | Archiv Blesku

  • 3.V zahraničí proslul Schwarzenegger

    Na Slovensku si podobnou dráhu zvolil třeba Milan Kňažko, který byl ministrem kultury a také zahraničí. Z hvězd světového formátu se do politiky vrhl například Arnold Schwarzenegger. Akční hrdina byl za republikány osm let guvernérem amerického státu Kalifornie.

    Arnold Schwarzenegger se synem Patrickem na Oktoberfestu Arnold Schwarzenegger se synem Patrickem na Oktoberfestu | profimedia.cz

  • 4.Hráli i Kalousek nebo Bartoš

    Někteří ze současných českých poslanců pak ztvárnili sami sebe v satirické komedii Prezident Blaník, která navazovala na úspěšný seriál. Bývalého partnera asistentky Lenky hraje předseda Pirátů Ivan Bartoš, společně se ve snímku často hádají o dítě. Jedna z epizodních rolí patří také exministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09). Tonda Blaník se s ním setkává jako se svým dobrý přítelem. Právě Kalousek je přitom často terčem kritiky seriálu Kancelář Blaník.

havran2 ( 7. října 2018 14:47 )

Politici si potřebují přivydělat,mají malá platy ! ! !

arne100 ( 7. října 2018 10:22 )

To zas bude nával v kinech.Asi se těžko seženou lístky.V hlavní roli slimák a hulot smra..vý Kubera to bude paráda akorát tam chybí náš věčný nealkoholik Mirda Kalousek.Dále by tam měl hrát taky lenoch Mareček Bendů či zlodějka Němcová a to by byla parta ve filmu.

barracuda.sro ( 7. října 2018 08:25 )

honzazchaloupky: Musím Tě trošku poopravit, nebylo to v pornofilmu ,ale stál za řečnickým pultem v pos. sněmovně a toho Ču.rá.ka hrát nemusel !! Herecký talent od přirození.

jentakjenkobliha ( 7. října 2018 08:23 )

honzazechlívku: Tomu bych věřil, že máš místo hlavy pr.del.

jentakjenkobliha ( 7. října 2018 07:54 )

honzazechlívku: Taky jsem ten film viděl, ty jsi tam byl za pochvu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa