Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Spálení rudých trenek se může Hradu prodražit. Pokuta je až 10 milionů

Autor: trm - 
29. srpna 2018
12:56

Za spálení rudých trenek hrozí Pražskému hradu pokuta až 10 milionů korun. Případ řeší Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), která už od Hradu dostala vyjádření a teď rozhodne o případné sankci, informuje server Aktuálně.cz. Prezident Miloš Zeman v polovině června spálil trenky, které v roce 2015 nad Hradem vyvěsili místo standarty členové skupiny Ztohoven.

Inspekce zahájila řízení o přestupku asi před dvěma týdny. Usnesení spojila s patnáctidenní lhůtou, do kdy může obviněný navrhovat důkazy a vyjadřovat se k podkladům rozhodnutí. A to už Hrad udělal. „Ve lhůtě 15 dnů jsme od subjektu obdrželi námitky a připomínky, které nyní musíme vypořádat,“ řekla serveru mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová. Inspekce není při prověřování svázána žádnými termíny.  

Poté, co se inspekce s připomínkami vypořádá, vydá rozhodnutí a může uložit i sankci. Nejmenší možný trest je napomenutí. Horní hranice je u fyzických osob pokuta 50 tisíc korun. Právnickým a podnikajícím osobám ale hrozí sankce ve výši až 10 milionů korun, doplňuje server.

Hrad řízení inspekce nechce komentovat. „K této věci nebudu poskytovat žádný komentář,“ napsal redakci Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. 

Zeman v červnu řekl, že jeho kancelář získala trenky od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Své gesto vyložil tak, že politika by se měla dělat na základě výměny argumentů, nikoli na základě spodního prádla. Podotkl, že čas spodního prádla v politice skončil. Hradní hasiči v plném hasičském vybavení trenýrky položili na ohniště a spálili. Akce se uskutečnila u rybníka v Lumbeho zahradě v areálu Hradu.

Skupina Ztohoven v roce 2015 v převlečení za kominíky vyšplhala na střechu paláce Pražského hradu a vyměnila prezidentskou standartu za červené trenky. Aktivisté ji zabalili a hodili ze střechy. Později skupina oznámila, že vlajku rozstříhala a rozdala občanům Česka. Svou akcí chtěla protestovat proti chování Zemana jako prezidenta. Červené trenýrky se poté staly symbolem odporu proti Zemanovi. Soud členům Ztohoven za čin pravomocně uložil podmínku.

Video  Estráda na Hradě: Zeman spálil červené trenky a vysmál se novinářům  - ČTK, Blesk TV
Video se připravuje ...

 

salto ( 30. srpna 2018 11:01 )

Už jsem zde jednou o tom psal, takže připomenutí: Jde o to, z čeho ty trenky byly. Jestliže na ně byl použit materiál z bavlny nebo lnu (rostlinný původ), tak je to OK. Horší by to bylo s hedvábím (bourec morušový sice žere listy, ale pak hmotu přeměňuje) a taky vlna by nebyla příliš košer. Také je otázkou, jakým barvivem byly nabarveny, zdali přírodním (což by bylo opět OK), nebo nějakým organickým. V neposlední řadě je ještě vzít v potaz gumu v trenkách. A zase pokud byla vyrobena z přírodního kaučuku, opět se nic neděje, ale je pravděpodobnější, že ne. Také záleží na teplotě při spalování - možnost vzniku PCB (polychlorované bifenyly) a jiných rakovinotvorných látek. No když se to všechno sečte, tak už je to jednoduché a dle tabulek se zjistí, zda nebyly překročeny emisní limity. Snad jsem na nic nezapomněl a zde je jasně vidět, že požár jakési skládky je proti spáleným trenkám pouhá prkotina. No a pak se našel jeden pitomec, který podal podnět inspekci a kavárna se z toho může zvencnout... Tvrdý chléb mají ti úředníci z ČIŽP a mám dobrý pocit z toho, že naše daně, z nichž jsou placeni, nacházejí správného adresáta. Viděl jsem už hodně: koně zvracet, hada močit, převrácenou cirkusovou maringotku, cik - pardon Roma pracovat, ale toto, to je opravdu síla.

petrpupkin ( 29. srpna 2018 15:47 )

Souhlas! Kolik budou platit podpalovači odpadových kontejnerů?

jity ( 29. srpna 2018 14:45 )

Ta hovna nedostala žádnou pokutu? Kdo zaplatí standartu, kterou ukradli?

mikes15 ( 29. srpna 2018 14:23 )

Máme rádi Absurdistán

Gottwald ( 29. srpna 2018 14:21 )

V Americe by ti slavní z Tohoven, se jen dotkli omítky Bílého domu a leželi by na chodníku v černých pytlích...........

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa