Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Skandál exministryně Marksové: Zpackané IT zakázky za víc než miliardu

Autor: AKu - 
9. dubna 2018
10:15

Ministerstvo práce a sociálních věcí čelí obřímu skandálu ohledně IT systémů pro úřady práce, vysoutěžených za předchozí ministryně Michaely Marsové (ČSSD). Ty jsou buď nefunkční, nebo mají až dvouleté zpoždění. Podle připravované zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) tak státu vznikla škoda za více než 1,3 miliardy korun. Informaci přinesl v pondělí deník MF Dnes.

Problémy se týkají především systémů na výplatu dávek a evidenci nezaměstnaných. Stejně dopadl i systém pro správu veškerého účetnictví ministerstva. Podle NKÚ se ministerstvo pod vedením Marksové a jejího náměstka pro oblast IT Roberta Baxy pouštělo do zakázek za stovky milionů korun, aniž by přitom mělo schválenu jakoukoliv strategii pro oblast IT. Některé systémy navíc měly být zadány v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek.

Náměstek současné ministryně v demisi Jaroslavy Němcové (ANO) Oleg Blažko v rozhovoru pro MF Dnes uvedl, že problematických projektů může být až dvacet. Jako příklad nekoncepčního jednání úředníků uvedl Blažko situaci, kdy na dotazy uchazečů k zadávacím řízením na IT zakázky ministerstvo standardně odpovídalo, že řešení má dodavatel navrhnout dle vlastního uvážení.

Každý den stát ztrácí milion

Předběžná zpráva NKÚ uvádí pochybení ve výši 1,3 miliardy korun. Kvůli špatně uzavřeným IT smlouvám má stát přicházet každý den o milion korun. „Finální škoda může být vyčíslena až podle toho, zda se podaří spustit projekt Zaměstnanost k 1. lednu 2019,“ uvedl Blažko. O případných žalobách by právníci podle náměstka měli rozhodnout s ohledem na dokončení kontroly NKÚ. Zpráva z ní by měla být účinná v polovině května.

Ministerstvo práce a sociálních věcí dlouhodobě bojuje s nedostatkem odborníků na IT. Nyní je podle NKÚ zcela závislé na externích konzultantech, přičemž až dosud svoji závislost pouze prohlubovalo. Například dávkové systémy spravuje pro ministerstvo dlouhodobě firma OKsystem, s níž ovšem bývalé vedení ministerstva nasouvalo čtyřikrát vyšší cenu, než jakou platilo během působení nechvalně proslulého exministra Jaromíra Drábka (TOP 09) a jeho náměstka Vladimíra Šišky.

Marksová, Baxa a ředitel IT sekce Robert Károly se na dotaz MF Dnes odmítli ke zprávě vyjádřit, neboť je zatím neveřejná a může se ještě změnit.

doktormediciny ( 10. dubna 2018 11:25 )

Hm...Mohou snad vybrat z nestraniku...Ta ministryne obrany co udelala sekeru pri nakupu, ta ze soc dem nebyl... Sice tomu vubec nerozumim, alůe ministzri maji snad spoustu namestku, poradcu atd atd. Kdyz novy ministr zacne vyhazovat, pak je to asi tezke..

ma-o ( 9. dubna 2018 16:45 )

Dokud ta banda lumpů nebude trestně odpovědná za svou neschopnost, nebude tady nikdy pořádek a miliardy se budou neustále nekompetentně rozhazovat.

ttom ( 9. dubna 2018 16:18 )

Bude někdo potrestán? Bude to řešit policie? ČSSD nechce s Babišem spolupracovat kvůli údajným 50 milionům a Marksová udělala státu škodu možná 25x větší. O tom musel vědět i Sobotka, proto z politiky tak rychle vybruslil. To je hnus, hnus, hnus, ...Další Valachová , Pelta ... další promrhané miliardy. Jak to vlastně dopadlo?

cardfalkenau ( 9. dubna 2018 14:44 )

A jakou odměnu dostane? Měla by uhradit část uvedené ceny zakázek. Tito lidé nemají žádnou zodpovědnost. Dělník který udělá škodu v práci tak ji musí nahradit . Cožpak tito lidé jsou nepostižitelní?

kukuku ( 9. dubna 2018 12:48 )

Aha, pravičácká blbka nechápe, že je řeč o minulé vládě a ministryni za ČSSD.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa