Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Úředníci si udělali hezké Vánoce. Za státní peníze nakoupili iPhony X, jeden stojí 35 tisíc

Autor: Mii - 
20. prosince 2017
11:09

I když celá řada institucí neustále řeší nedostatek financí, ať už na provoz nebo na platy, peníze na luxusní dárky pro management má. Policejní důstojníci, funkcionáři hasičů i vedení nemocnic si k Vánocům pořídili mobilní telefon iPhone X. Ten v současnosti stojí okolo 35 tisíc a je nejdražší na trhu. Tedy s výjimkou modelů vysázených zlatem a drahokamy. Informuje o tom server iDnes.cz.

iPhone X je v Česku v prodeji teprve několik týdnů. Ze začátku byl i přes svoji vysokou cenu nedostatkovým zbožím a lidé s jeho objednávkou museli čekat na čekací listině. Přesto se jej podařilo sehnat například hasičskému sboru z Pardubického kraje, který za model s 64 gigabyty zaplatil celkem 150 tisíc korun. Byla to jediná věc, do které v listopadu investoval.

Podle mluvčí pardubických hasičů Venduly Horáková je normální, že management potřebuje výjimečný mobil. „Řídící důstojník musí mít k dispozici spolehlivé zařízení, jež umožní připojení do interní databáze a použití nekomerčních softwarů a databází, které používáme,“ snažila se věc vysvětlit mluvčí.

Stejně tak českobudějovická nemocnice svému vedení pořídila šest modelů iPhone X. „Tak jako pořizuje naše nemocnice nejkvalitnější zdravotnické zařízení, přístroje a pracovní pomůcky pro zdravotnický personál, tak postupuje i u pracovních pomůcek pro management,“ konstatovala mluvčí Nemocnice České Budějovice Iva Nováková.

iPhony za milion korun

Výčet institucí, které iPhone X pořídily, pokračuje. Policejní ředitelství v Moravskoslezském kraji nakoupilo čtyři modely s pamětí 256 GB. Každý kus stál 34 tisíc korun. Kolegové z Ústeckého kraje pořídili jeden. A stál ještě o dva tisíce víc.

Video  iPhone X - Apple Keynote září 2017  - MobilMania.cz
Video se připravuje ...

Bezkonkurenčně největší objednávku mobilů ale uskutečnil Plzeňský kraj. Za celkem milion korun své vedení vybavil dvěma iPhone X, čtyřmi iPhone 8, osmnácti iPhone 7 a padesáti iPhone SE. Nejdražší model prý hejtmanství má k testování. „iPhone X jsme zakoupili pro účely testování, například k otestování nového způsobu zabezpečení prostřednictvím FaceID (odemykání telefonu pomocí tváře, pozn. red.),“ vysvětlovala pro iDnes.cz mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertolová.

V neposlední řadě do iPhone X investovalo také Generální finanční ředitelství. Pořídilo jeden s pamětí 64 gigabytů za 33 tisíc korun a dalších sedm iPhone 8 v ceně mezi 16,5 a 20 tisíci korun.

Apple nabízí i levnější modely

iPhone X je nejnovějším modelem telefonu výrobce elektroniky Apple. Firma jej prezentovala jako revoluční s technologií na rozpoznávání obličeje Face ID, kdy mobil nedokáže otevřít nikdo jiný, než kdo má v paměti uložený svůj oscanovaný obličej. Disponuje navíc OLED displejem, který pokrývá celou přední stranu telefonu nebo bezdrátovým nabíjením. V Česku se prodává za cenu v rozmezí mezi 29 tisíci a 42 tisíci korun.

Apple nicméně v ten samý den jako iPhone X představil telefon iPhone 8. Sice není vybaven Face ID, ale stále se jedná o vysoce luxusní telefon, který svým výkonem předčí většinu současných modelů na trhu a který také disponuje vysokým bezpečnostním prvkem – odemykání pomocí otisku prstu. Stojí přitom již od 17 tisíc korun. Většina úřadů ovšem stejně investovala do dvojnásobně dražšího iPhone X.

rybkala ( 8. ledna 2018 23:53 )

Zloději a podvodníci, celá statní správa je mafie.

krtek. ( 27. prosince 2017 11:10 )

hardwerově srovnatelnej kram se da poridit uz kolem 10k ,ale je jasny ze kdyz manager hasicu objednava požáry, musí se prezentovat....

hejhej ( 20. prosince 2017 15:25 )

Úředníci , včetně politiků okrádají stát od r.1989. Jen v poslední době se dostane ven nějaký případ. Je to zrůdnost,jednak, že si něco takového dovolí a pak, že se jim to toleruje. Kde jsou kontrolní orgány ?????

havran2 ( 20. prosince 2017 14:13 )

Co k tomu dodat ? ? ?

moiaza ( 20. prosince 2017 13:56 )

Taková zpráva dnes může překvapit, nebo naštvat jedině hlupáky. My,co myslíme vlastním mozkem, víme, že se tak děje nejméně 28 let.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa