Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babišova ministryně chce změnit název svého resortu. Novinka může vyjít na miliony

Autor: Tomáš Belica - 
9. prosince 2017
06:48

Změna je život, tahle je ale poněkud zbytečná a drahá. Pod Klárou Dostálovou (46) má z ministerstva pro místní rozvoj být ministerstvo veřejného investování. Změna názvu přitom může vyjít i na miliony! Premiér Andrej Babiš (63, ANO) se tak snaží alespoň něco ušetřit snížením počtu ministrů.

Ministerstvo pro místní rozvoj se nezmění jen tím, že na budově na Staroměstském náměstí se vymění jedna tabulka za jinou. Další náklady si vyžádají změny hlavičky oficiálních papírů včetně těch v cizích jazycích, nové se budou muset vyrobit razítka, pečetě,… Když se měnil název Ruzyně na Letiště Václava Havla, podle předkládací zprávy to přišlo na 4 miliony! Mluvčí resortu Vilém Frček tvrdí, že změnu názvu avizovala už současná šéfka resortu v demisi Karla Šlechtová (40), náklady na obměnu různých promo materiálů budou podle něj minimální. K čemu je to celé dobré? Změna prý bude lépe odpovídat „klíčovým úkolům“ ministerstva.

Tu vidí úspory

Přitom nový premiér Babiš už plánoval, kde na své vládě ušetří. Se „specializovanými“ ministry na postech, které dosud zastávali Jan Chvojka (36, ČSSD) a Pavel Bělobrádek (40, KDU-ČSL) šéf ANO nepočítá. Chvojkova agenda lidských práv přejde pod ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (38, ANO), Bělobrádkovu vědu a výzkum si vezme sám Babiš. „Samozřejmě zásadní úspora peněz daňových poplatníků a efektivnější realizace projektů,“ sdělil Blesku Babiš výhody. Bělobrádek s Chvojkou jsou ale k tomu dost skeptičtí.

Vyrazí jen šéfy

Chvojka se kromě jiného obává o osud expertů, kteří na úřadě pracují. Pelikán ale Blesk ujistil, že agendu budou i nadále zajišťovat stávající zaměstnanci. „Měli bychom uspořit náklady, pokud jde o samotného ministra a jeho aparát,“ vysvětlil Pelikán, kde se má ušetřit. Člen vlády ročně pobírá přes 1,6 milionu, další miliony by mohl přinést vyhazov čtyř náměstků, šesti ředitelů odborů a mluvčího, kteří pod Chvojku spadali. 

OTÁZKA BLESKU: Souhlasíte s tím, že se převedením agendy vašeho úřadu práce zrychlí a ušetří se peníze daňových poplatníků?

Vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace v demisi Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL):

„Nebude na to mít čas, myslí si navíc, že z toho nic nepadá a je to pro něj neuchopitelné. Bude záležet, kdo bude mít agendu skutečně na starost … Když přestanete investovat, tak ušetříte, ale krátkodobě. Místo superbu je trabant taky úspora. Ale pak to tak taky funguje.“

Ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jan Chvojka (ČSSD):

„Bylo by škoda s vaničkou rušení pro někoho nepopulárního z „ministerstva“ vylít i dosud vysokou ochranu lidských práv či zdravotně handicapovaných lidí. Bojím se, aby tato vláda, která patrně nezíská důvěru demokratických parlamentních sil, nečinila kroky, které by udělaly nevratnou škodu v ochraně těchto skupin obyvatel.“

taktone ( 10. prosince 2017 07:17 )

Možná by měli raději změnit ministryni, u fetky Pergnerky není diskuze

Vladimír Michalík ( 9. prosince 2017 11:54 )

Sores,nespadl ti náhodou rampouch na hlavu.Kažf´´dý nemůže být tak krásný jako ty...pitomče

sores ( 9. prosince 2017 10:27 )

Babiš má ve své partě samé bachyně ženské, jsou jak zápasnice,fuj!!!

moiaza ( 9. prosince 2017 10:07 )

Rodina tatyzdenka blije hned časně z rána. Vybliji svou pravidelnou dávku vulgarit, urážek a zesměšňování a hned bude pro ně den krásnější. To je totíž jejich jediný koníček. Oni ani nic jiného neumí. Tak rodinko tatyzdenka, máte ještě kus dne před sebou, tak se snažte. Doufám, že ještě přitvrdíte.

taktone ( 9. prosince 2017 09:03 )

U fetky Pergnerky není diskuze kdo tu nulu pořád chrání to nechápu. nadrogovaná šlápota bez vzdělání a pořád jí lížou ***

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa