Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

GIBS má kontrolovat „esenbák“? Babiš: Požádám KSČM, aby vybrali jiného kandidáta

Autor: ČTK - 
4. prosince 2017
12:14

Hnutí ANO požádá komunisty, aby do čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zvážili nominaci někoho jiného než Zdeňka Ondráčka. Uvedl to šéf hnutí Andrej Babiš. Jeho nominaci považuje za problematickou. Reagoval na výzvu prezidentského kandidáta Michala Horáčka. 

Horáček Babiše v dopise požádal, aby využil svého politického vlivu a zvolení Ondráčka zabránil. Prezidentský kandidát připomněl, že Ondráček se v roce 1989 jako člen pohotovostního pluku zúčastnil zásahů proti demonstrantům.

Babiš uvedl, že veškerá povolební vyjednávání v rámci Poslanecké sněmovny vede předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Ten také uzavřel dohodu o rozdělení postů pro jednotlivé strany. Konkrétní jména podle Babiše součástí dohody nebyla a je na odpovědnosti dané strany, koho vybere. Problematičnost nominace pana Zdeňka Ondráčka si ale uvědomuji. Dopis pana Horáčka jsem předal panu Faltýnkovi a požádal jsem ho, aby se sešel s vyjednávači KSČM a požádal je o zvážení nominace jiného jejich zástupce do čela této sněmovní komise, napsal Babiš v SMS zprávě.

Horáčkův dopis

Horáček v dopise uznal právo ANO jako vítěze voleb na sestavení vlády a uznal i náročnost povolebních vyjednávání a hledání přijatelných průsečíků. „Nicméně některé ze zmíněných průsečíků z hlediska širšího zájmu směřování České republiky přijatelné nejsou,“ uvedl uchazeč o post prezidenta republiky. Zpochybnil právě nominaci Ondráčka, který se podle něj stal „přímým aktérem represí, uplatňovaných v zájmu totalitní moci a okupantů naší vlasti“. Poprosil proto Babiše, aby zvolení Ondráčka nedopustil. Horáček zároveň požádal o podporu v této věci prezidentské protikandidáty.

„Výzva Michala Horáčka je sympatická a děkuji za ni. Tuto situaci už však řeším po vlastní linii,“ sdělil v reakci na dopis další z účastníků prezidentské volby Pavel Fischer.

Video  Zátarasy v centru Prahy, autobus na Karlově mostě: Politici v debatě Blesk.cz řešili bezpečnostní opatření  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Na vyjádření Babiše reagoval člen sněmovního bezpečnostního výboru Vít Rakušan (STAN). „Ukáže se na plénu, jestli to hnutí ANO myslí vážně. Jistě se k tomu ještě můžeme postavit při hlasováních o předsedech komisí,“ řekl. Dodal, že šéfy komisí určuje v tajné volbě celá Sněmovna. Rakušan poukázal na dosavadní hlasovací spolupráci ANO, SPD a KSČM. To, že by v čele komise mohl stanout Ondráček, pokládá za nepřijatelné.

Aktuální složení Poslanecké sněmovny najdete zde

Pollo ( 5. prosince 2017 08:11 )

 Pokrytec! Estébák nechce v čele výboru esenbáka.

Marka5 ( 5. prosince 2017 07:50 )

Díky, pane Horáčku za váš otevřený dopis Andreji Babišovi. Ostatní by jen nečinně přihlíželi.

xiioma ( 4. prosince 2017 14:44 )

Tato země se po parlamentních volbách v roce 2017 dostává ... před rok 1989. Stbáci a komunisti zažívají boom. Bohužel pro tuto zemi.

milan59 ( 4. prosince 2017 14:24 )

Každého jednou dožene jeho minulost,každý špinavý flíček na jeho sněhobílé náprsence.Vadili mě komunisté.Ale s tímto problémem jsme se měli razantně vypořádat už v roce 1990.Dnes už je na nějaké vyrovnávání s minulostí pozdě.Nejhorší na tom ale je,že pan Horáček ví až moc dobře,jak a hlavně proč to tenkrát s tím vyrovnáváním bylo doopravdy.Nepřál bych mu to, ale v Čechách je úplně normální,že se i na jeho superčistém morálním profilu může objevit menší či větší flíček krátce po jeho zvolení.

jikar ( 4. prosince 2017 13:37 )

Zajímavé, že to soudruh Babiš do Horáčkovy výzvy neřešil. Bylo mu to totiž úplně jedno. Teď to řeší jen proto, že mu nic jiného nezbývá, když nechce přijít o část fanoušků. Vůbec dávat takovéto pozice komunistům a rusofilním náckům z SPD, je krajně nechutné. Ale to jsou teď Babišovi nejlepší kámoši.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa