Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman omezil alkohol, zní z jeho okolí. „Piji s neutuchající chutí,“ kontroval prezident

Autor: simao, lac - 
5. října 2017
11:50

Kdepak víno, pivo nebo něco tvrdšího. Raději vodu! Prezident Miloš Zeman „rázně omezil pití“, uvádějí čtvrteční Lidové noviny s odkazem na informace z okolí hlavy státu. Zatímco v Žatci dostal darem pivo, v Bílině se domáhal oblíbené minerální vody. „Oznamuji vám, že nejsem těžce nemocný a že jsem nepřestal pít alkohol,“ kontroval Zeman při cestě po Ústeckém kraji, kterou ve čtvrtek končí. Pronesl to v Dubí, kde na něj přišly i myšlenky na sex. To kvůli tamní někdejší populární sextrase.

„Na úvod si lehce připil cinzanem, pak se držel výhradně nealka,“ popisují Lidové noviny zkušenost jednoho z krajských zastupitelů, se kterými se Zeman na severu Čech tento týden setkal. Podle listu přitom prezident požívání alkoholu razantně omezil.

Holcát: Zeman respektuje doporučení

List spekuluje, že jeho hlavní motivací jsou blížící se prezidentské volby. „Odbočka stranou. Dověděl jsem se od svého tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka, že v redakci Lidových novin se připravuje článek, že jsem tak těžce nemocný, že jsem přestal pít alkohol. Oznamuji vám, že nejsem těžce nemocný a že jsem nepřestal pít alkohol,“ říkal Zeman při setkání s lidmi v Dubí a mluvil o „frťanech“ v parlamentní restauraci a jejich někdejších cenách.

Ještě v únoru 2015 přitom Zeman na Hradě při oceňování nejlepších vinařů Česka prohlásil při přípitku „Smrt vegetariánům a abstinentům“. Nyní popírá, že by se i z něj stával abstinent.

Na dotaz Blesk.cz ohledně toho, zda Zeman skutečně „rázně omezil pití“, reagoval hradní mluvčí Ovčáček právě odkazem na toto vyjádření prezidenta při setkání s občany na severu Čech.

Na zvěsti o tom, že na omezení konzumace alkoholu skutečně došlo, však zareagoval i někdejší ministr zdravotnictví Martin Holcát. Upozornil na Zemanovu cukrovku. „Vzhledem k diabetu jsme mu jako každému diabetikovi doporučili omezit alkohol. Pan prezident to respektuje,“ vzkázal Lidovým novinám.

V Bílině chtěl minerálku, v Žatci dostal pivo

Zeman v doposud posledním dílu pořadu S prezidentem v Lánech uvedl, že mu konzilium pití tvrdého alkoholu nikoli zakázalo, ale nedoporučilo. A pozastavil se nad přípitkem na Zemi živitelce. „Není to ojedinělý prohřešek, člověk má vychutnávat všechny radosti života, zejména, když vzhledem k mému věku mi některé jinak přirozené radosti života už trochu ubyly,“ glosoval „panáčka“ tvrdého.

Že Zeman přece jen své návyky poněkud změnil, by však mohl dokládat i výjev z Bíliny, kde se prezident domáhal dle redaktorky Blesku bílinské minerálky. Ze svých cest po krajích si Zeman přiváží i četné dary. V Žatci dostal ve středu vzorky tamního piva. Dar přebíral zástupce ředitele hradního protokolu Vladimír Kruliš, který je zpět v práci po rekonvalescenci kvůli zranění, jež utrpěl při nehodě policejního BMW. 

Prezident Miloš Zeman dostal v Žatci darem pivo.. Prezident Miloš Zeman dostal v Žatci darem pivo.. | ČTK

Ohledně Zemanova zdraví se přitom nadále objevuje řada spekulací, Zeman je odmítá. Vedle cukrovky ho trápí prý pouze jeden setrvalý problém – polyfunkční neuropatie, porušení nervů, které zasáhlo Zemanovy nohy. 

Bez lékařské zprávy

Spekulacím by přitom mohl učinit přítrž jasný hradní krok. V čem spočívá? Zeman v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech reagoval mj. na dotaz, zda předloží lékařskou zprávu podobně, jako to udělal třeba jiný z kandidátů Michal Horáček.

„Co to je lékařská zpráva? Pokud já vím, tak lékařská zpráva zahrnuje tlak, to je 120 na 80, v případě cukrovky glykemii krátkodobou a dlouhodobou, vyšetření plic, srdce, to je EKG. Co jsem tam ještě měl? Oční pozadí, to mám také v pořádku. Já můžu klidně pana Holcáta prohlásit, ať to všechno sepíše na dva listy papíru a předá novinářům,“ prohlásil Zeman. Hrad však zatím takovou zprávu nezveřejnil.

Alkohol pije s „neutuchající chutí“

Miloš Zeman chce v lednu 2018 obhájit svůj prezidentský mandát na dalších pět let. Dobře přitom ví, že na informace o zdraví voliči citlivě reagují. Horší kondice byla zřejmě jedním z důvodů, kvůli kterému loni v prezidentských volbách v USA prohrála demokratka Hillary Clintonová s republikánem Donaldem Trumpem.

Spekulaci, že omezil alkohol, Zeman odmítl během tiskovky na závěr návštěvy Ústeckého kraje. „Mohu tedy pouze znovu konstatovat, že i když Lidové noviny o mě tentokrát píší výjimečně příznivě, i tak jejich informace je jako obvykle nepravdivá. Není pravda, že bych přestal pít alkoholické nápoje. Piji je dál s neutuchající chutí,“ vzkázal Zeman.

Mluvil i o sexu a „bordelu“

Zeman si však i v Ústeckém kraji počínal i jinak „čile“. Vedle tradičně nabitého programu zaujaly kromě preference nealka i další detaily. Ani tady nechyběly Zemanovy narážky se sexuálním podtextem. Průjezd bývalou sextrasou v Dubí u Teplic evokoval hlavu státu k jiným „hříšným“ myšlenkám, než je holdování pivu, vínu či jiným alkoholickým nápojům.

Prohlásil totiž, že do města nikdy nepřijel za placeným sexem, a také, že za sex nikdy nemusel platit. „V porcelánce jsem podesáté, ale v bordelu jsem tady nebyl nikdy,“ narážel Zeman na minulost městečka ve směru na Německo, kudy procházela známá nechvalně proslulá sextrasa. „Ani nikdy jsem za sex neplatil,“ pokračoval prezident a doplnil: „Láska a přátelství se nedá koupit a chlap není chlap, když za sex musí zaplatit“. Pochválil přitom dubskou radnici a starostu Josefa Pípala, že prostituci dokázali vytěsnit za obec, i když k tomu pomohla dostavba dálnice D8.

xiioma ( 5. října 2017 14:16 )

Teď bude na svých bolševických sedánkách s rudými bratry jen kouřit machorku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa