Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exkluzivně: Víme, co je v dopise Zemanovi! Trump: „Lituji, že jsme se nesetkali“

Autor: Vera Renovica, všm - 
29. srpna 2017
17:50

Během prezidentského klání v USA se Miloš Zeman (72) netajil podporou Donalda Trumpa (71). Ten ho po svém vítězství odměnil za přízeň pozváním do Bílého domu. Ovšem uplynul duben, květen... a k ohlášenému setkání nedošlo. Trump se Zemanovi údajně za zrušenou schůzku omluvil v dopise. O jeho existenci ale mnozí kritici pochybovali. Blesk teď získal důkaz, že daný dopis skutečně existuje, a má dokonce k dispozici jeho úryvky. Co se v lejstru píše?

Trump v prosinci podle Hradu „ocenil skutečnost, že prezident České republiky byl jediným evropským prezidentem, který ho veřejně podpořil ještě před listopadovými volbami v USA“. Přijal tak údajně pozvání do tuzemska a Zemana naopak pozval do Bílého domu, návštěva se měla uskutečnit na konci dubna. K ničemu takovému ovšem nedošlo a někteří začali reálnost pozvání zpochybňovat.

V červnu pak Zeman řekl Blesku zásadní informaci: „Donald Trump mi poslal dopis, kde se omlouvá za posunutí termínu naší schůzky.“ Jenže… zdroje z diplomatických kruhů tvrdily, že vyznění dopisu bylo jiné a že o žádnou omluvu nešlo. 

Ambasáda vše nepřímo potvrdila

Hrad spekulace ještě rozvířil tím, že odmítl lejstro zveřejnit. „Jde o osobní dopis, který není určen ke zveřejnění,“ odmítl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček žádost Blesk.cz o nahlédnutí do dokumentu.

Miloš Zeman o setkání s Trumpem:

V pravidelném pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech ale prezident po několika měsících obrátil. „Zeptejte se ředitele zahraničního odboru Rudolfa Jindráka. Když vám ten dopis dá, já nebudu proti,“ překvapil. A po dvou dnech to přišlo. 

Jindrák po jednání s americkou stranou redakci zaslal e-mail s klíčovými výňatky. „V diplomatické korespondenci tohoto typu nebývá zvykem zveřejňovat originální texty tak, jak byly druhé straně předány,“ vysvětlil Blesku.

A co tedy Trump píše? Přímo omluva se nekoná, není k ní ale daleko. „Je mi líto, že jsme se nemohli setkat v dubnu, kdy jste plánoval cestu do Spojených států,“ napsal americky prezident.

Velvyslanectví USA v České republice konstatovalo, že korespondenci nemělo v úmyslu publikovat, ale že s krokem Hradu nemá problém. Autentičnost citovaných vět nechtělo z důvodu diplomatických konvencí komentovat. 

Více z dopisu Trumpa Zemanovi čtěte v zítřejším tištěném vydání Blesku.  

Se zaslanými pasážemi redakce Blesku seznámila exministra zahraničí a ředitele Diplomatické akademie Cyrila Svobodu (60, KDU-ČSL). A ten má jistotu, že jde o šablonu, do které napsal Zemanovo jméno nějaký úředník. 

„Tohle je dopis, který určitě prezident Trump nepsal. Tohle psal úřad. Vzali šablonu, kolonku Česká republika a vyplnili, co je potřebné. Je to suchý úřednický dopis, ve kterém není nic osobního,“ okomentoval Svoboda.

Celý rozhovor se Svobodou najdete také v zítřejším vydání Blesku.

Zeman: Trump mi poslal dopis, kde se mi omluvil.

Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech:

Video O Čapím hnízdě, panácích a burkinách: Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech - David Vaníček, Vera Renovica, Live Box
Video se připravuje ...

oldedek ( 30. srpna 2017 10:17 )

Zas to Kmoníček, náš genitální diplomat vysvětlil - umí vysvětlit úplně ale úplně všechno přes glorifikaci Mýly při jeho výhře proti celému kasinu, kterou vyhrál Mýla za zvolení "přítele" Trempa až po další a další vysvětlování s Trempem souvisejících situací ... Prostě se rozhodli tito dva chytráci, že blázen Tremp bude náš kamarád a fertik ... Mít Kmoníček kapku víc vlasů, tak má za tu genitálnost na hlavě vši jak palce !!!

bursik ( 30. srpna 2017 07:03 )

Lidovy Zeman pusobi velmi unavene a pro TV totalne zanedbane ! Jak deda z LDN s flekatou kosili.Mnoho krasy nepobral ani jeho zena a to ze maji neuctu k sobe a pletou si Lany a hrad s chatou je nehoraznost ! Minimum by byla cista kosile s hedvabnou kravatou a letnim svihackym sackem.A jeste v takove poze jak teletabis rozvalena ruina,porad netrval hodiny.Nevazi si obcanu sve zeme a je groteskni pro cely svet.V dnesni dynamicke dobe absolutne parodie na vudce.!!!Trump je jeho vrstevnik,Melanie zase Ivanina a to srovnani neokeca ani sto Ovcacku proste zanedbana cunata/ktera jedi casto/

eliska963852 ( 29. srpna 2017 23:34 )

Zvláštní, že Havel má bustu v Bílém domě a Zemana tam nikdy nepozvou.

villon ( 29. srpna 2017 22:20 )

Klasika jako už aspoň 100 krát. Zeman vypustí lež, aby vypadal jako borec a když se ma to přijde, tak zatlouká jak malej harant. Viróza, Zpoždění letadla na Slovensko, Peroutka, Dan Hůlka operní maestro ve Vídni, vyznamenání pro toho čechokanaďana a vydírání Hermana, to jen co mě takhle napadlo. Je trapnej jak sáně v létě.

avina ( 29. srpna 2017 22:14 )

Trump zná Českou republiku, tudíž zná i prvního prezidenta ČR ,z přímé volby občanů. To jen zdejší zakomplexovaní pisálkové si myslí, že Trump nezná minizemičku, rodiště bývalé manželky....Prezident anglicky ve svém věku zná lépe, než mnozí mladí-Sobotka.... Pohotovost, rozhled, znalosti zdejším mimoňům vadí. Doma mají rodiče ve stejném věku , kašlou na ně. Lahváč Vašek v 74 letech jezdil na vozíčku, takže MZ to možná čeká. TGM kandidoval na prezidenta v 82 letech,pak odstoupil ze zdr. důvodů.Hajný Karel by dnes /kdyby vyhrál/ v 80 letech, bez manželky- s milenkou Vopěnkovou mimoňům neprošel-žvatle.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa