Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policista prý „šikanoval“ šéfa Pirátů kvůli dredům. Inspekce ho volá na kobereček

Autor: Mii - 
29. srpna 2017
16:41

Dohru v podobě trestního oznámení má incident lídra Pirátské strany Ivana Bartoše z července, kdy jej policejní hlídka kontrolovala podle jeho slov jen na základě vzhledu – Bartoš nosí výrazné dredy. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) rozhodla, že policista, který byl přítomen, bude muset věc vysvětlit. Podle šéfa Pirátů je důležité na podobné chování upozorňovat, protože strážníci by neměli hodnotit lidi podle vzhledu. Na jeho dredy prý přitom policisté upozorňují v sedmi z deseti případů, kdy s nimi mluví.

Bartoš jel letos na konci července autem z pražského Žižkova do centra, když jej začali sledovat dva policisté. Poté, co vystoupil, jej jeden z nich požádal o předložení dokladů. „Chtěl, abych se legitimoval. Řekl mi k tomu, že to je kvůli vzhledu, což mi asi sdělovat nemusel, ale měl tu potřebu,“ popisoval incident šéf Pirátů pro Blesk.cz.

Jelikož mu to přišlo divné, zeptal se strážníka, jestli si ho může nahrát. Na to policista zareagoval prý agresivně. „Když jsem se ho zeptal na nahrání, protože se mi to nezdálo – vypadal jako pohodový policista – tak zareagoval vyhrůžkou, že se na mě vrhne a ten telefon mi rozbije,“ vyprávěl Bartoš a dodal, že druhému policistovi to evidentně nebylo příjemné a radši dělal, že nic neslyšel.

Značně nespokojen průběhem kontroly šel Bartoš ještě ten den na policejní služebnu v Krakovské ulici. Chtěl nahlásit možné zneužití pravomoci úředního činitele. Na místě byl ale odkázán na oddělení vnitřní kontroly. Jelikož nepochodil, odjel na dovolenou a věc dál neřešil.

Policista bude muset podat vysvětlení

Po návratu z dovolené se ale k incidentu vrátil. „Po té hlouposti co se mi stala, jsem se obrátil pro radu na Ligu pro lidská práva, protože když opomeneme ten důvod, který je směšný, tak jsem chtěl řešit chování policisty, co mi vyhrožoval,“ vysvětloval Bartoš a pokračoval: „Podal jsem trestní oznámení na zneužití pravomoci, vyzývající ke kontrole a prošetření. Poslal jsem jim speciální dva dopisy a přišlo mi vyrozumění, že věc bude řešit GIBS.“

Písemné usnesení zveřejnil na sociální síti. „Vyhodnocením obsahu vašeho podání dospěl policejní orgán GIBS, že ve věci je dáno možné podezření z profesního pochybení policistů,“ píše se v něm. Pokud nyní kontrola zjistí, že policista skutečně překročil své pravomoci, hrozí mu kázeňsky trest, například strhnutí části platu.

Dredy jako poutač pozornosti

Podle Bartoše je znepokojující, jak často policisté jeho vzhled řeší. „Z deseti mých záležitostí, co se mi stanou za rok, je sedm aspoň trochu negativních, že si (policisté, pozn. red.) neodpustí nějaký komentář,“ postěžoval si Bartoš a připojil historku: „Třeba jsem se ptal, jestli je možné v rámci shromaždiště nějakého pochodu na místě parkovat. Policista mi řekl, že ne, že musím zaplatit. To chápu, ale dodal k tomu, že to musím udělat ‚jako každý jiný slušný člověk‘. Já sice nejsem žádný cíťa, ale myslím si, že tohle by si žádný uniformovaný člověk s pravomocemi neměl dovolit, i kdybych měl na rameni papouška a růžovou minisukni.“

Nevhodné komentáře policistů jsou tak podle něj nejdůležitějším bodem celé jeho prázdninové potyčky. Doufá, že jeho stížnost přinese změnu. „Myslím si, že se zase nic nevyšetří, takže jsem podal v rámci mé žádosti podnět, aby vznikl metodologický dokument, a policisté byli obeznámeni, jakým způsobem se mohou k občanům chovat,“ uzavřel Bartoš.

salto ( 30. srpna 2017 11:16 )

Ano, vidím přímou úměru - čím prudič větší, tím lépe zná svá práva

al.bunda ( 29. srpna 2017 18:52 )

Podíval se někdy na sebe do zrcadla? Pokud ne pak je jasno proč tak vyskakuje.Pokud ano pak neví co to je sebekritika . Policista bravo

jarda304 ( 29. srpna 2017 18:14 )

Bartoš jau jau . Jen se opičí, to už tady bylo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa