Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Exministr Pilip musí prodat zámek. Kvůli obřím dluhům mu hrozí insolvence

Autor: Mii - 
14. července 2017
14:30

Bývalý ministr financí, školství a později viceprezident Evropské investiční banky Ivan Pilip je na pokraji insolvence. Společnost Reality Hradec na něj kvůli nesplaceným dluhům v řádu několika milionů podala insolvenční návrh. Pilip ale tvrdí, že se s věřiteli dohodl na řešení situace – prodá svůj zámeček Trnová, informuje server E15.

Pilip, který v ekonomických otázkách teď radí lidovcům, dluží společnosti Reality Hradec podle jejího vyjádření 24,5 milionů korun. A dluží je sedm let. „Navrhovatel eviduje za dlužníkem pohledávku ze smlouvy o úvěru splatnou ode dne 29. 6. 2010, a to jen na jistině ve výši 24,507 milionu korun,“ uvedla společnost v insolvenčním návrhu.

Dalším dlužníkem je podle ní Moravský peněžní ústav, kde má Pilip další nesplacené úvěry ve výši 8,5 milionu korun. Ten již oznámil, že se k insolvenčnímu návrhu přidá. „S ohledem na dlouhodobé neplnění splatných závazků těchto osob, jakož i vzhledem k exekučním řízením, která byla v minulosti vedena na osobu pana Ing. Ivana Pilipa a paní Ing. Lucii Pilipovou, nezbývá než se připojit k předmětným insolvenčním návrhům,“ řekl ředitel marketingu Moravského peněžního ústavu Pavel Čihák.

(Ne)vyřešené dluhy

Pilip přitom před několika týdny tvrdil, že už má dluhy vyřešené. Dořešit podle něj zbývalo poslední. „Jedna velká společnost ještě dořešuje svoje záležitosti z minulosti, ale všechny ty podstatné věci jsou vyřešeny a dneska už se věnuji jiným věcem,“ řekl tehdy ve Studiu Blesk. Poslední dluhy měly být zaplaceny prodejem jeho zámečku Trnová.

VIDEO: Ivan Pilip o podnikání a politice

„Tehdy jeden z těch projektů, bohužel velkých a jinak úspěšných, skončil v insolvenci a byly na něj navázány i nějaké úvěry, na které jsem třeba já měl osobní garanci. Takže tím pádem se to přeneslo na mě. Ale řekl bych to tak – podstatná část je vyřešena,“ dodal.

Exministr aktuálně nepopírá, že by dluhy měl. Myslí si ale, že Reality Hradec ve skutečnosti ovládá Moravský peněžní ústav a že je celý postup neseriózní. Během pátku o tom hodlá představit doklady.

„Pro podané insolvenční návrhy nemám racionální vysvětlení, které by bylo ku prospěchu družstevníků záložny MPÚ. Mělo by být jasně řečeno, jak by byl výtěžek z insolvence dělen mezi takovéto firmy s nejasným akcionářem a nejasnou vazbou na MPÚ, a mezi družstevníky této záložny,“ řekl Pilip webu E15.cz.

Problém z dob hospodářské krize

Bývalý ministr financí byl dříve úspěšným podnikatelem v realitách. V roce 2006 si u České spořitelny společně s manželkou vzal úvěr ve výši 26 milionů korun na rekonstituci zámečku Trnová. Poté se chtěl pustit do výstavby a prodeje luxusních bytů.

Jenže dva roky na to nastala hospodářská krize a Pilipovi začaly vznikat vysoké dluhy. Nakonec dlužil 60 milionů korun. Část dluhů následně odkoupila společnost Reality Hradec.

„Než ta krize začala, vydělávali jsme na projektech desítky milionů. Tak to prostě je. Vysoké riziko znamená vysoké zisky. Byla to zkušenost určitě hodně složitá, cenná, zpětně řečeno, ale složitých období bylo hodně,“ popisoval exministr své podnikání dříve pro Studio Blesk.

Nezadat ( 15. července 2017 12:33 )

Tak na sííně.Takřka všechny politiky co jsme měli byli a jsou jak v té pohádce o zlaté rybce a rybářově ženě.Nikdy nemají dost až o vše přijdou.

Lucio1 ( 14. července 2017 20:18 )

Tak to je dobrý poradce...

borka30 ( 14. července 2017 17:55 )

On neví, že dluhy se musí zaplatit? Asi si myslí, že mu je odpustí.

mckartny ( 14. července 2017 17:51 )

 Co myslíte čte to pan poctivý Fiala....jak to že někdo z ODS má jen jeden zámek ?já myslel ze jsou tam všichni tak šikovní ze jich mají 5

Samo ( 14. července 2017 17:42 )

Ti co jsou v insolvenci, ti nekradou, to je logika ekonomiky. Kradou ti co závratně bohatnou a jsou napojeni na státní penězovod jako jeden, co dělal donedávna ministra financí a každý rok odlehčil státnímu rozpočtu o 5 miliard. Předtím než přišel do politiky nabyl většinu svých firem tzv. nepřátelským převzetím. Jenom hlupák se naváží do lidí, kteří buď už nejsou aktivními politiky anebo jsou v opozici. Největší kraďousci jsou ve vládnoucí koalici a zvláště ti co pobírají největší státní dotace a mají nejvíce státních zakázek. Kdo to asi je?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa