Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Princ Constantin se oženil na Slovensku. S Českem se soudí o zabavené pozemky

Autor: simao - 
16. července 2017
05:01

Prahu navštívil princ Constantin z Lichtenštejna, jehož šlechtická rodina se soudí s Českem kvůli 600 hektarům lesů u Říčan. A to kvůli údajně nesprávné aplikaci Benešových dekretů. Princ hrozí tím, že budou chtít náhrady za zkonfiskovaný majetek. Pro Blesk.cz však zavzpomínal i na svou veselku ve slovenském Číčově a promluvil o tom, jaký má k Česku vztah.

Jsou mezinárodní rodina. S manželkou a dětmi žijí nedaleko Vídně, kořeny mají ale různé. Lichtenštejnský princ Constantin se narodil ve švýcarském Sankt Gallenu, princezna Maria je vídeňskou rodačkou, ale její hraběcí otec původem z Maďarska žil dlouhá léta na Slovensku. A dodnes tam vlastní statek.

„Nejsme Němci“ 

Nyní princ Constantin dorazil do Prahy kvůli soudnímu sporu, který vede Nadace knížete z Lichtenštejna s českým státem. Ten v roce 2014 nadaci zažaloval kvůli neoprávněnému nárokování 600 hektarů lesa nedaleko Říčan. Princ Constantin ale tvrdí, že majetek patří jeho rodině po právu. Tvrdí přítom, že ho český stát ohýbá i dnes.

Lesy vlastnil před druhou světovou dědeček František Josef II., který je nadaci odkázal v rámci své pozůstalosti. Zemřel v roce 1989. Podle českých úřadů i soudů však o pozemky v roce 1945 přišel kvůli Benešovým dekretům. V rámci poválečného vypořádání s Němci. „Jenže my Němci nejsme. A nikdy jsme nebyli,“ říká Constantin.

„Obecně naše rodina nikdy nezpochybňovala Benešovy dekrety. Říkáme však, že byly na lichtenštejnskou rodinu špatně aplikovány, protože jsme nikdy neměli být dáni do jedné kategorie s Němci. Vždy jsme byli Lichtenštejnci, jsme suverénní stát,“ ohradil se pro Blesk.cz.

VIDEO: Princ Constantin v Praze: Benešovy dekrety na nás aplikovali nesprávně

Veselku měl princ na Slovensku

Nadace tvrdí, že se Constantinův dědeček nikdy k německému národu nehlásil. Že byl Lichtenštejnec, člen neutrálního národa, který stál stranou podobně jako Švýcaři. I dnes princ Constantin a jeho žena Marie přitom tvoří rodinu s mezinárodním přesahem. Není bez zajímavosti, že se brali v Číčově na Slovensku v roce 1999, kde si lichtenštejnský princ řekl ano s Marií Kálnoky.

„Byla to velmi pěkná svatba, s mnoha příbuznými a přáteli,“ zasmál se princ Constantin při téhle vzpomínce. „Měli jsme svatbu v červenci, vzpomínám si, že bylo velké horko. Ale mám na tu svatbu velmi hezké vzpomínky. A stejně tak na svatbu své švagrové,“ pokračuje s úsměvem a narážkou na akci, kde poznal svoji ženu.

Svatba lichtenštejnského prince Constantina na Slovensku v roce 1999 Svatba lichtenštejnského prince Constantina na Slovensku v roce 1999 | ČTK

Constantinova švagrová si přitom také brala jednoho z členů lichtenštejnského rodu. Její maďarský otec však musel v minulosti Slovensko opustit, v roce 1945 odešel právě do Rakouska. Ale vrátil se tam a žije tu dodnes.

Manželka sommeliérka a dobrý vztah k Česku

Kořeny Constantinovy rodiny vedou do Česka. Vládnoucím lichtenštejnským knížetem je totiž v současné době jeho otec Hans Adam II. Muž disponující rozsáhlým majetkem ve výši několika miliard dolarů, syn Františka Josefa II. a české hraběnky Georginy von Wilczek. Constantinovy zesnulé babičky. 

Princ Constantin a princezna Marie spolu mají tři děti. Daří se jim v osobním i profesním životě. Constantin si vyzkoušel i práci v USA, dnes hájí zájmy nadace, která spravuje rodový majetek Lichtenštejnů. Princezna Marie je sommeliérkou a marketingovou specialistkou ve vinařství šlechtického rodu.

„Osobně se mi vždy líbí, když se dostanu do Prahy. Myslím, že je to jedno z nejhezčích měst v Evropě. Navštěvuji i Lednici a Valtice s mými dětmi. Celkově máme dobrý vztah k Česku. Navzdory té záležitosti, která se stala v minulosti. A která se, doufám, vyřeší,“ dodal pro Blesk.cz.

Spor míří k Ústavnímu soudu

Na rozdíl od jiných sporů šlechtických rodů s českým státem nejde o to, že by Lichtenštejnové žádali vrátit pozemky či objekty. Věří totiž, že je oficiálně ani neztratili. A že konfiskace ze strany komunistického režimu nebyla platná. 

I proto argumentují tím, že oněch 600 hektarů lesa patří po staletí jim, a nikoli Česku. Stát se však skrze Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ozval žalobou z března 2014. A soudy následně potvrdily, že byl majetek vyvlastněn oprávněně.

To se Nadaci knížete z Lichtenštejna nelíbí. Ústavní stížnost opírá o údajné porušení práva na spravedlivý proces i práva na ochranu vlastnictví majetku. Princ Constantin uvádí, že jeho rodina - v čele s jeho otcem Hansem Adamem II. nechtěla záležitost řešit soudně.

„Chceme hledat cestu k budoucí možné kompenzaci za majetek, který nám byl nespravedlivě zkonfiskován,“ uvádí nyní Constantin. „Věříme, že byla porušena i ústavní práva a jde o otázku spravedlnosti,“ řekl Blesk.cz.

„K chybě došlo v roce 1945 i 1951, povolení zkonfiskovat tyto pozemky nebylo oprávněné,“ tvrdí princ. O tom však má nyní rozhodnout Ústavní soud, případně Evropský soud pro lidská práva.

hanka666 ( 16. července 2017 12:33 )

Všechny hrabata, knížata a spol.jděte už konečně do h a j z lu. Miliony lidí na celém světě na vás dřeli a dřou i dnes, kde byste se vy lumpové normální prací k takovým obrovským majetkům dopracovali.

doktormediciny ( 16. července 2017 12:15 )

S tim Banderou / Nekdy pred rokem1940/ kdo vi jak to bylo. Oni vrazdili Polaky, Zidy atd

doktormediciny ( 16. července 2017 11:05 )

Ja teda nešvim, ale s tou katolickou cirkvi top nebude tak cernobile. U nas v protektoratu Cechy a Morava nahnaqli proste Zidy do plynu qa nasledne zlato a pod rozkradli. Na SAlovensklu president byl katolicky knet a tady tu Arisaci tzrochu pribrzdil

sores ( 16. července 2017 11:04 )

No mně hlava nebere, když má někdo několik miliard v majetku a soudí se o další majetek navíc. Lidská nenažranost je děsivá!!!

pelagie ( 16. července 2017 08:24 )

Kdo koho ohýbá??/ snad obývá/......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa